części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Przepisy zagraniczne

Linkownia, ciekawostki, pogawędki nie tylko związane z Audi A8 i nie tylko związane z motoryzacją.
Awatar użytkownika
dice111
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Imię: AHC by MTM

Post autor: dice111 » 02 lis 2015, 22:23

pioter pisze:Jako że sezon zimowy się zaczyna to w Austrii od 01.11 obowiązek na zimówkach , w Czechach też a na Słowacji od 15stego .
Nieprawda. W CZ masz tak, ze fakt od okreslonej daty ale sam masz obowiazek przewidziec pogode. wiec jak nie ma mrozow, nie jest slisko, lod, nie ma sniegu to i w grudniu mozesz latac na letnich kapciach
Black Cars Matters

Awatar użytkownika
pioter
Moderator
Moderator
Rocznik: 1998
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna+LPG
Imię: Piotr

Post autor: pioter » 03 lis 2015, 07:54

Zgadza się , sprawdziłem że na Czechach jest to też zależne od warunków pogodowych ale przewidzieć pogodę ciężko a że można dostać pokutę to lepiej nie ryzykować .
ex : A8 D2 95r 4.2
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI

Gość

Post autor: Gość » 03 lis 2015, 11:53

To podobnie jest w DE,jak snieg to bedzie działka.

majkaistefan

Post autor: majkaistefan » 03 lis 2015, 16:38

Witam!
Apophis pisze:To podobnie jest w DE,jak snieg to bedzie działka.
-wtedy bedzie kiedy wyniknie z tego problem.

-spowodujesz wypadek
-spowodujesz utrudnienie w ruchu
Mandat 40 € i ew problemy z ubezpieczycielem.

Stefan.

Gość

Post autor: Gość » 04 lis 2015, 17:40

Dokładnie tak.

Awatar użytkownika
pioter
Moderator
Moderator
Rocznik: 1998
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna+LPG
Imię: Piotr

Post autor: pioter » 10 sty 2016, 07:55

Na Słowacji wprowadzili elektroniczne winiety ( tak jak od kilku lat jest na Węgrzech ) , płacisz na granicy lub stacji paliw i masz nr rejestracyjny wbity w system a na autostradzie skanują co jakiś czas żeby sprawdzić . Na SK zapłaciłem 50euro za cały rok . U nas kiedyś mieli taki pomysł ale ktoś wymyślił że lepiej żeby bramki były .
ex : A8 D2 95r 4.2
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI

Gość

Post autor: Gość » 10 sty 2016, 10:38

No te bramki to żenada. Ale tam autostrady sa jednego własciciela a nie kilku jak to u nas...

A co do mandatów z DE to kolega dostał niedawno 20euro za przekroczenie o 3 km na 30stce we Frankfurcie. Przyszło do PL.

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 10 sty 2016, 13:51

Apophis pisze:No te bramki to żenada. Ale tam autostrady sa jednego własciciela a nie kilku jak to u nas...
No można na to spojrzeć w dwojaki sposób...
bo jak są bramki to po pierwsze płacisz tylko za te odcinki autostrady które są płatne a przecież są takie które płatne nie są,
a po drugie to płacisz tylko wtedy kiedy tą autostradą jeździsz.

Dlatego ja istnienia samych bramek jako takich wcale nie neguję, uważam wręcz, że to lepsze niż miałbym płacić z góry jakąś opłatę zryczałtowaną niezależnie czy z tego korzystam czy nie.

Inna sprawa to to, że ta autostrada w PL do tanich raczej nie należy... taka A2 od Strykowa do prawie samej granicy to jakieś 340km a opłata aktualnie chyba jakieś 80pln.
Noi to kretyńskie zróżnicowanie cen... jeden odcinek płatny x drugi 0,5x a trzeci 2x... a przecież autostrada tam gdzie jest 2 razy drożej nie jest 2 razy szersza i nie ma limitu prędkości podniesionej do 280km/h :/

I ten kretyński polski zwyczaj, że skoro zbudowano autostradę to kierowcy MUSZĄ nią jeździć i teraz na okolicznych drogach przy autostradzie trzeba zrobić takie zasieki żeby żadnemu kierowcy nie chciało się już jeździć drogami lokalnymi - to jest dopiero żenada :/
Apophis pisze:A co do mandatów z DE to kolega dostał niedawno 20euro za przekroczenie o 3 km na 30stce we Frankfurcie. Przyszło do PL.
ŁoŁ.... ja wiem, że tu na takich właśnie ograniczeniach pilnują i nie pobłażają ale 3km/h?
Chociaż z drugiej strony to jest to 10%.
Ale że im się chciało to do PL wysyłać to jestem pod wrażeniem :)
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

SenatorS8
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: SenatorS8 » 10 sty 2016, 15:39

W okresie swiateczno noworocznym przebywalem na naszym poludniu,zachaczylem i o Słowację.
Foss -jak ktos nie chce placic ryczaltu to tam nikt go nie zmusza do tego ,mozesz jezdzic drogami lokalnymi.
Oplaty sa smieszne.
Za rok 50 E czyli cale 230zl normalnie kosmos.Najtaniej to 10E za 10 dni tez kosmos bo 40kilka zlotych.
Jadac z Gdańska zaplacilem na odcinku 760 km 50 zl w jedna strone. wiec w obie jest 100 na przestrzeni 10 dni mojego wypadu -ot oszczednasc wedlug twej logiki,ale nie musialem przeciez moglem wybrac nieautostrady.
Nasi wlodarze zawsze tak oblicza zeby bylo dla nas lepiej i taniej nawet gdy realnie w portfelu masz mniej.

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 10 sty 2016, 21:06

SenatorS8 pisze:Foss -jak ktos nie chce placic ryczaltu to tam nikt go nie zmusza do tego ,mozesz jezdzic drogami lokalnymi.
Oplaty sa smieszne.
Za rok 50 E czyli cale 230zl normalnie kosmos.Najtaniej to 10E za 10 dni tez kosmos bo 40kilka zlotych.
Jadac z Gdańska zaplacilem na odcinku 760 km 50 zl w jedna strone. wiec w obie jest 100 na przestrzeni 10 dni mojego wypadu -ot oszczednasc wedlug twej logiki...
Ale czy ja pisałem o jakimś oszczędzaniu?
Komentowałem sposób pobierania opłat i organizację ruchu drogowego w PL :)
SenatorS8 pisze:Nasi wlodarze zawsze tak oblicza zeby bylo dla nas lepiej i taniej nawet gdy realnie w portfelu masz mniej.
taaaa, lepiej i taniej.... tylko w PL :)
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

Gość

Post autor: Gość » 12 sty 2016, 19:05

FOSS pisze:ŁoŁ.... ja wiem, że tu na takich właśnie ograniczeniach pilnują i nie pobłażają ale 3km/h?
Chociaż z drugiej strony to jest to 10%.
Ale że im się chciało to do PL wysyłać to jestem pod wrażeniem :)
No własnie byłem w szoku,kumpel czesto smiga na zachód to podal znajomemu co by to opłacił bedąc zaraz w DE-20euro a ten zapomniał i przyszło poleconym 40euro.

Było to w centrum Frankfurtu a Main a tam jak wiem sporo się goraczkują-trza uważać. Fotopstryczek był w kombiaku z ciemnymi szybami :]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl