części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D3 04 3.7MPI/LPG ] Coś stuka w lewym kole

Gunner
Super Klubowicz
Super Klubowicz

[D3 04 3.7MPI/LPG ] Coś stuka w lewym kole

Post autor: Gunner » 14 lis 2015, 17:20

Witam

Problem jest następujący: od czwartku coś mi tłucze w lewym przednim kole na dołkach i nierównościach, jest to całkiem nieźle słyszalne :/ Dźwięk dokładnie taki jak by coś się tam wybiło i nie było żadnego tłumienia. Byłem na sprawdzeniu zawieszenia ale nie wyszło nic złego, ogólnie powiedzieli, że wielowahacz ciężko sprawdzić pod kątem luzów czy coś...
Samochodu nie ściąga w czasie jazdy ani nic, kierownica nie trzęsie... jedzie się normalnie.
Macie jakieś pomysły Panowie gdzie szukać przyczyny ?

rav85
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: rav85 » 14 lis 2015, 19:12

Hej, moze to byc problem z wybitym elementem zawieszenia.

U mnie bylo tqkie gluche lupniecie, do wymiany wachacz gora przod i gora tyl , po wymianie cisza, na szarpakach ciezko stwierdzic bo zawias jest napiety, najprosciej podniesc auto do gory i poruszac rekami kolem gora dol tak jak by sie chcialo je zdjac, jak bedzie chodzilo to brdziesz juz mial jakis poglad na sytuacje.

Gunner
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Gunner » 14 lis 2015, 19:23

W górnych wahaczach mam powymieniane tuleje, dolne wahacze wg. mechaników były ok. Nie wiem czego się tu czepić <onie> Ale zgadza się, to taki głuchy dźwięk, jakby ewidentnie coś było wybite.

MatGol
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: MatGol » 15 lis 2015, 15:06

Przeguby wewnętrzne sprawdź czy mają luz. Jak są mocno wywalone będę walić na nierównościach.

Gunner
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Gunner » 16 lis 2015, 14:47

Byłem dzisiaj drugi raz żeby czegoś poszukali i wyszło, że lekki luz ma łącznik stabilizatora. Ale na tyle minimalny, że nie wiem czy to przez to by tak tłukło :/

Awatar użytkownika
pytlar
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pytlar » 16 lis 2015, 15:11

lekki luz potrafi tam nieźle zastukać... u mnie też było głuche stukanie na lekkich nierównościach, na stp nic nie znaleźli, tak samo gatka, że ciężko znaleźć w audi źródło stukania. Skończyło się na wymianie wszystkich wahaczy, końcówek i drążków i nie ten samochód :D no i portfel już nie urywa kieszeni w spodniach bo taki lekki <jezyk>

Gunner
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Gunner » 15 gru 2015, 15:31

Może to komuś pomoże: problem u mnie rozwiązał się poprzez wymianę łącznika stabilizatora :]

Conrad
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Conrad » 21 mar 2017, 15:16

Mam pytanie, a czy poduchy silnika jak sa wywalone to moga powodowac jakies stuki? Bo generalnie cos mi sie tluklo w zawieszeniu z przodu, oddalem auto do warsztatu zeby wyminieli co trzeba, wymienili mi gorne wahacze plus jakies tam gumy czy tuleje, nie znam sie;) odebralem auto wszystko niby ok stuki ucichly ale nie do konca bo czasami na wiekszej nierownosci cos stuknie nie wiem czy jestem przeczulony bo tez zmienilem odrazu zimowe 18 na 20 letnie i to przez to ale wydaje mi sie cos czasem stuknie bylem tez na przegladzie wszystko zanim pojade z rekalamacja wolalem zapytac zeby moze ich nakierowac co to moze byc, dodam ze oddawalwm auto juz do tego warsztatu i zawsze bylo ok wszystko zrobione

mmalinas
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: mmalinas » 21 mar 2017, 16:03

Witam

Poduszka silnika chyba nie stuka ( ale glowy sobie nie dam obciac)
Zazwyczaj zawieszenia a jest tam pare elementow ktore moga wydawac takie odglosy.
Lozyko czasem daje akustycznie znac o sobie ale to raczej trzeszczy.
Przekladnia kierownicza plus koncowki drazkow.
I jak koledzy na forum pisali czasem zostawiony klucz pod maska stuka ( to juz w formia zartu)

Wiec najlepiej podejsc do sprawy pragmatycznie i przez metode eliminacji dojsc do zrodla dzwieku.

[ Dodano: 2017-03-21, 16:03 ]
Jezeli wymienili gorne wahacze i dzwiek ucichl to moze jeszcze warto sprawdzic stan gum stabilizatora i jego lacznikow.
Poniewaz obraz mowi wiecej niz 1000 slow zalaczam kolorowy obrazek.
pozdrawiam

Michal

Gecio
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Gecio » 21 mar 2017, 18:15

Jedziesz na porządna stację diagnostyczną i przechodzisz ścieżkę na zwieszenie. Sprawdzasz dolne wahacze oraz łączniki stabilizatora wraz z gumami. Trzeba też sprawdzić czy wszystko jest wymienione z tych elementów o których mowa bo dzisiaj można zapłacić za nic tym bardziej jak sam powiedziałeś że się nie znasz.

Poduszki pod silnikiem to na biegu jałowym byś czuł że auto się trzęsie (karoseria)

Amortyzatory z miechami też raczej odpadają jak zawieszenie jest oczywiście do pompowane i nie pali się żadna kontrolka od pneumatyki.

Jakiej firmy Ci założyli te elementy zawieszenia??

mmalinas
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: mmalinas » 21 mar 2017, 20:02

A mi sie wydaje ze koledze w lewym nadkolu to kompresor luźno zawieszony puka
Bo on wisi na gumkach i sprężynach i ma luz do góry wiec możne przy najeździe na większy krawężnik mu puknie
pozdrawiam

Michal

Marcin2013
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Marcin2013 » 21 mar 2017, 20:40

Hmm, maglownica ??

Gecio
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Gecio » 22 mar 2017, 06:44

mmalinas pisze:A mi sie wydaje ze koledze w lewym nadkolu to kompresor luźno zawieszony puka
Bo on wisi na gumkach i sprężynach i ma luz do góry wiec możne przy najeździe na większy krawężnik mu puknie

Na stacji diagnostycznej takie coś wyjdzie. Niech jedzie sprawdzić bo tak możemy sobie gdybać tym bardziej że robi to za darmo...

Conrad
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Conrad » 22 mar 2017, 15:01

A wiec tak Panowie, na stacji bylem dzisiaj szarpali go na wszyztkie strony i nic nie wyszlo nic nie slychac, kontrolki na desce od zawiechy sie nie pali, pompuje normalnie, troche sie przysluchalem podczas jazdy i to nie jest stukanie jak bylo przed wymiana, bylo eweidentne, tylko takie wlasnie odglos jakby cos zadrzalo i to nie jest non stop, nie na wszystkich wertepach, ale jestem przeczulony:) napewno nie stukniecie ciezko mi opisac, dzieki za pomoc chlopaki jutro pojade z reklamacja wzieli kase niech, robia do skutku. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Michall2107
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Michall2107 » 08 kwie 2017, 00:00

U mnie jest głuche pukanie w prawym kole. Raz jest raz go nie ma. Zawieszenie sprawdzone wszystkie wahaczw sztywne :/ ktos cis?
"Wszystko mogę w Tym, który mnie umacnia "Flp

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl