części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 95 3.7PB/LPG ] Temperatura silnika

Marcin123
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Marcin123 » 06 sie 2010, 09:09

witam,wczoraj chcialem wymienic termostat w swojej audi i niestety jedna ze srub jest wyrobiona, nie mam wyjscia trzeba przedni pas sciagac do lepszego dojscia,w zimie teperatura spada do 80 stopni.a czasami nawet do 75.na autostradzie.pozdrawiam

michi
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: michi » 08 sie 2010, 13:50

mam pytanie, ja miałem miesiąc temu taki problem w mojej S8, że nagle podczas jazdy około 100 km/h patrzę, a tu mam 120 stopni i czerwoną kontrolkę!!
zaraz zjechałem na pobocze, wystudziłem motor, płynu jest dość, a ona się grzeje. Powolutku pojechałem do domu. Na drugi dzień próba: zagrzewa się, stoi chwilę na 90 stopni, i nagle zaczyna rosnąć znowu, no to ją wyłączyłem.
Były jeszcze 2 takie próby i ten sam rezultat.
Wyrok: termostat.

Czytałem gdzieś, że sa takie termostaty, co jak się zepsują, to pozostają otwarte, a nie zamknięte i nie grozi to przegrzaniem motoru, czy koledzy mają jakieś doświadczenie w tej materii? BO to istotna sprawa, chętnie wymienię właśnie na taki...

A co do jego umiejscowienia, to nie mam komentarzy..... pod rozrządem.....

[ Dodano: 2010-08-08, 13:58 ]
wojti_sopot pisze:Witam
Było poruszane na forum, poszukaj, masz jeszcze tu;
http://tinyurl.com/y8n2sso

Kolego, ten link dotyczy wersjii przedliftowej, o której można powiedzieć, że ma termostat na wierzchu w porównaniu z poliftową.
Poliftowa ma go niżej pod rozrządem, a w zasadzie pod napinaczem paska rozrządu na dole silnika po stronie pasażera, podczas gdy przedlift ma termostat w zasadzie nad rozrządem.
Warto to wiedzieć, zanim się zdecydujemy robić to samemu.....

Termostat powinien być wymieniany razem z rozrządem i pompą wody, mnie chyba tego nie zrobili (mechanik mówi,że nie pamięta, a skoro nie pamięta to nie jest to u niego zasadą), a skutki są teraz smutne :-/
jak to było? "Vorsprung durch Technik" ?

artekk

Post autor: artekk » 08 sie 2010, 14:26

Kolego michi

w poliftowej też wymienisz bez wyjeżdżania całego przodu.
Jest trochę gimnastyki, ale da radę.
Z tego co pamiętam, trzeba popuścić pasek rozrządu na napinaczu, odgiąć go i jak dobrze wymanewrujesz termostat wyjdzie.

Awatar użytkownika
riki76
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: riki76 » 07 wrz 2010, 10:37

Ja w swojej A8 wymieniłem termostat i jest OK stoi na 90 stopniach teraz na baczność....

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl