części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Przyczepka z hamulcem hydraulicznym

Linkownia, ciekawostki, pogawędki nie tylko związane z Audi A8 i nie tylko związane z motoryzacją.
uszek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Przyczepka z hamulcem hydraulicznym

Post autor: uszek » 12 gru 2015, 15:09

Chłopaki może ktoś coś podpowie doradzi itp.
Posiadam przyczepke lekką SAM zarejestrowaną do 750kg. Jako, że się z nia dużo bujam chce ja przerobić żeby miała hamulce.

W przyczepce jest oś na której mam możlwiośc założenia tarcz i zacisków hamulcowych od passata b4. (cały komplet hamulców mam) Także tylko założyć i zmienić przedni dyszel na taki który można założyć urządzenie najazdowe. To nie problem, odciąc starą rurę a wspawać dwa ceowniki w kształcie litery V.
Hamulce planuje zrobić na przewodach hamulcowych. Przewody elastyczne 30cm do ramy od zacisków, nastepnie miedz, aż do dyszla gdzie będzie pompa hamulcowa z jakimś zbiorniczkiem.(z byle jakiego auta).
Natomiast do cofania na węzyku z pompy hamulcowej zamontować trójnik i poprowadzić do zbiorniczka spowrotem wężyk, na którym będzie elektrozawór gazowy(akurat sa złączki m10x1 jak w hamulcach) podłączony do swiatła wstecznego.Bedzie on otwierał obieg do zbiorniczka i nie bedzie hamowało cofając(przyczepka ma instalacje 13 pin)

Dlaczego nie chce linek? Bo zaciski w passacie sa be do recznego. Pasowałoby zmienić oś na bębny a tego nie chce. Reczny w przyczepce tez bylby hydrauliczny wystarczy nacisnąc pompe.

Moze ktoś mi doradzi, podpowie na co zwrocic uwagę?

Awatar użytkownika
marekp750
Administrator
Administrator

Post autor: marekp750 » 12 gru 2015, 19:12

Zwróć uwagę na "wyważenie" siły hamowania.
Inaczej będą koła się w przyczepce blokować... a to będzie niebezpieczne.
Szczególnie, kiedy pusta (lekka).

uszek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: uszek » 12 gru 2015, 19:19

Co rozumiesz przez wywazenie siły hamowania?
Podejrzewam ze jak bedzie pusta przyczepka to hamulec najazdowy wogole nie zadziała albo w małym zakresie. Sam on w sobie jest na 750-1000 kg więc to pelne obciazenie w jakim sie powinien wychylić w maksymalne położenie

Podejrzewam że w zależności od masy przyczepki będzie działał mniej więcej proporcjonalnie, druga sprawa to taka że w przypadku zblokowania nawet kół w przyczepce pociągnie ona pojazd do tyłu, wyhamuje.

EDIT
JEsli chodzi CI o to że na jednym wężyku, to może i masz racje, wystarczy wtedy z pompy podpiąć oba węże do zacisków dwoma wężykami.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl