części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[S8 D3 08 ] Uszkodzona pneumatyka po odebraniu auta z wars

klon_84

[S8 D3 08 ] Uszkodzona pneumatyka po odebraniu auta z wars

Post autor: klon_84 » 23 sty 2016, 21:42

Witam
Oddałem auto do warsztatu w celu usunięcia malej usterki lecz po odebraniu auta pojawiły się problemy z pneumatyka a mianowicie przód auta po kilku godzinach postoju całkowicie opada i zaświecają się kontroli - taka zielna i pomarańczowa i migają aż auto się podniesie. Do czasu kiedy oddałem auto nie miałem nigdy tego zjawiska, nigdy tych kontrolek na oczy nie widziałem. Właściciel warsztatu twierdzi ze amortyzatory mam do regeneracji.

W związku z tym mam do Was parę pytań :
Czy z tymi amorami jest tak ze powoli opadają i zaczynają się problemy aż całkowicie oklapną i już za każdy razem tak jest.?
Czy może jest tak ze jest dobrze trzymają super aż jeden dzień i klapa i auto "leży".?
Czy może mieć wpływ na to niska temperatura bo auto długo stało pod warsztatem na mrozie i parę razy padł akumulator.?
Czy w takim przypadku dawać amory na regeneracje do nich czy szukać przyczyny gdzieś indziej.?

Czekam na wasze doświadczenia w tym temacie i jak to u was wyglądało z ta pneumatyką?
Ostatnio zmieniony 24 sty 2016, 00:51 przez klon_84, łącznie zmieniany 1 raz.

Billy
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Billy » 23 sty 2016, 21:47

A czego dotyczyła usterka w sensie co robili?
Bo jeśli podnosili i odpalali na podnośniku auto, a nie włączyli trybu lift w zawieszeniu to kaplica.

Awatar użytkownika
mkbewe
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mkbewe » 23 sty 2016, 21:49

sorry ale bez podpięcia pod kompa nie znajdziesz przyczyny, zregenerujesz amory wyskoczysz z 3k zł a tu się okaże że rozwiązaniem probiemu była jakaś pierdoła za stówke :/

klon_84

Post autor: klon_84 » 23 sty 2016, 21:56

auto mi gwizdalo gdzieś z silnika wymienili jakąś odme i uszczelki mogli podnosić auto na podnosniku przy wyłączonym aby wysłuchać skąd dochodzą gwiazdy a właściciel na drugi dzen poinformował mnie że amory do regeneracji ale nic nie mówił że tak opada o tym dowiedziałem się jak odbierałem auto

Awatar użytkownika
mkbewe
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mkbewe » 23 sty 2016, 22:23

problem w tym że teraz ciężko to będzie udowodnić, ale jak faktycznie obydwa amory do regeneracji to szansa że 2 na raz się same z siebie wysrają jest wg mnie mała o ile zablokowali zawieche przy podnoszeniu

Gość

Post autor: Gość » 23 sty 2016, 22:28

klon_84, <table align="center" width="350" cellpadding="8" border="1" bgcolor="239DFA"><tr><span class="postbody"><td align="center" style="font-size: 11; color: #000000; font-family: Tahoma, Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif"><b>Popraw proszę tytuł tego wątku

Gunner
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Gunner » 23 sty 2016, 23:53

Billy pisze:A czego dotyczyła usterka w sensie co robili?
Bo jeśli podnosili i odpalali na podnośniku auto, a nie włączyli trybu lift w zawieszeniu to kaplica.
Trybu lift ? Chyba podnośnika. A nawet i to nie oznacza od razu, że coś musi paść.

klon_84

Post autor: klon_84 » 24 sty 2016, 00:45

mi się wydaje że to oczywiste żeby włączyć tryb podnośnika pozatym daje auto tam gdze się znają na tych autach i mają z tym takimi rzeczami doczynienia codziennie ale dziwne naprawdę jest to że tak nagle wszytko oklaplo a wcześniej nie miałem z pneumatyka rzadnych problemów.

Awatar użytkownika
uzlik
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: uzlik » 24 sty 2016, 00:50

Na moje oko nie włączyli trybu podnośnika. Włączać samemu przed oddaniem do warsztatu. Nie wszyscy wiedzą o trybie podnośnika.

Awatar użytkownika
panton
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: panton » 24 sty 2016, 00:55

uzlik, sory ale chyba zmienić warsztat a nie tryb podnośnikowy uruchamiać przed oddaniem auta

klon_84, podłącz kompa i zobacz jakie masz błędy w zawiasie - będziesz miał przebieg i datę wystąpienia błędu... zobaczysz czy coś nowego czy jest z okresu "serwisowego"
nie ma sensu na "dzień dobry" obwiniać warsztatu

Awatar użytkownika
uzlik
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: uzlik » 24 sty 2016, 01:11

panton, zawiecha pracuje ok. A po odebraniu z warsztatu? Co byś pomyślał? Wiadomo, że jak trefny warsztat to się szuka innego. Jakby chłopak umiał sam, to by zrobił.

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Re: Uszkodzona pneumatyka po odebraniu auta z wars

Post autor: FOSS » 24 sty 2016, 02:25

klon_84 pisze:Czy w takim przypadku dawać amory na regeneracje do nich czy szukać przyczyny gdzieś indziej.?
Szukać przyczyny w warsztacie.

To jakoś dziwne jest że jak oddawałeś auto to nic z pneumatyka się nie działo a jak odebrałeś to obydwa amorki do regeneracji.
Ja raczej podejrzewam, że podnosili auto bez zablokowania zawiechy i to pewnie kilkukrotnie i jak im auto opadło to może jeszcze próbowali jakoś ratować temat a później poinformowali, że amorki to regeneracji.
Niestety, te amorki nie zawsze padają po podniesieniu bez trybu podnośnika ale ponieważ jest takie ryzyko więc ów tryb trzeba włączać.

Zauważ, że to samo jest w innych autach z pneumatyką... A6C6, Q7, Phaeton, Touareg... w każdym z nich, jeżeli jest pneumatyka to jest również tzw. tryb podnośnika który blokuje funkcję automatycznego poziomowania zawieszenia.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

Awatar użytkownika
drago_o
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: drago_o » 24 sty 2016, 09:58

Ale nie wszędzie o tym wiedzą i ja rowie sam zawsze blokuje. Ostatnio oddałem auto do "speca". Stało dużo fajnych fur. Node bmw, clay, s klasa x6 itp a na garażu s8 podniesione e jedna strona na metrowej kobylce. Jak zapytałem czy nie zapomina sobie typu podnośnika włączyć to zapytał co to... odjechałem

Sprawdź daty błędów. Dwa Amory na raz to za dużo.... zdecydowanie.
Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG

Awatar użytkownika
mkbewe
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mkbewe » 24 sty 2016, 10:22

uzlik pisze:Włączać samemu przed oddaniem do warsztatu. Nie wszyscy wiedzą o trybie podnośnika.
tylko nie zapomniaj ze jak pojedziesz szybciej (nie wiem przy jakiej prędkości to się tryb podnośnika sam wyłączy) co np może się stać przy jakichś manewrach autem bo np będzie musiał odjechać bo ciasno na placu czy pojedzie go zagrzać itp nie wiem

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 24 sty 2016, 10:54

mkbewe pisze:
uzlik pisze:Włączać samemu przed oddaniem do warsztatu. Nie wszyscy wiedzą o trybie podnośnika.
tylko nie zapomniaj ze jak pojedziesz szybciej (nie wiem przy jakiej prędkości to się tryb podnośnika sam wyłączy) co np może się stać przy jakichś manewrach autem bo np będzie musiał odjechać bo ciasno na placu czy pojedzie go zagrzać itp nie wiem
Dokładnie tak.
Albo pojedzie na jazdę testową i też blokada się wyłączy.
Albo odepnie akumulator i też zawiecha się odblokuje.

Mechanik ma to wiedzieć sam z siebie :/
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl