części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 ALL ] Brak podświetlania w drzwiach.

Kosmy
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Kosmy » 09 kwie 2015, 23:38

Sorry za głupie pytanie a w jaki sposób mam to określić ? Jeśli możesz krok po kroku będę wdzięczny.

Awatar użytkownika
danishow
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danishow » 10 kwie 2015, 12:55

Kosmy, przy kazdej lampce masz dwa kable zazwyczaj czerwony plus i brazowy masa. Wlaczasz postojowki i na czerwonym powinien pojawic sie plus by to zmierzyc potrzebujesz albo multimetra albo zwykla probowke 12V. Jeden koniec do czerwonego kable drugi do golej karoserii.

Kosmy
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Kosmy » 10 kwie 2015, 13:05

Ok dzięki idę to zrobić :)

Kosmy
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Kosmy » 10 kwie 2015, 18:30

Sprawa wygląda w następujący sposób:
Od strony pasażera wszystko gra. Miernik do brązowego i zawiasu pokazuje 12V do czerwonego i zawiasu 0. Od strony kierowcy do brązowego i do zawiasu 12V. Od czerwonego do zawiasu 12V. Rozumiem, że ktoś popieprzył podłączenie.
Co nie działa:
1. Brzęczyk informujący o otwartych drzwiach
2. Brak informacji na fisie o otwartych drzwiach
3. Nie działa tempomat.

Biorę się za studiowanie schematów.

Awatar użytkownika
danishow
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danishow » 11 kwie 2015, 09:37

Kosmy pisze:Rozumiem, że ktoś popieprzył podłączenie.
Nie sądzę, raczej jeden z trzech mikrostyków zamontowanych w każdym zamku w drzwiach odmówił posłuszeństwa.
Kosmy pisze:Biorę się za studiowanie schematów.
Jak masz jakieś schematy podświetlenia to podeślij mi proszę, swego czasu szukałem i nic nie znalazłem.

Awatar użytkownika
wojtosc
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: wojtosc » 13 lut 2016, 15:14

Panowie a ja mam taki problem samochód stał tydzien pod chmurką nie ruszany i dzieje mi się tak , że we wszystkich drzwiach oprócz kierowcy nie włącza się oświetlenie wnetrza. Ciekawostką jest to , że w drzwiach kierowcy jak otworze drzwi świeci się i przy otwartych drzwiach kierowcy reszta drzwi też działa a kiedy zamknę drzwi kierowcy po chwili gaśnie znowu wszystko.Co to może być?

Awatar użytkownika
danishow
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danishow » 13 lut 2016, 20:40

wojtosc, któryś z mikrostyków nawala albo jak było u mnie żarówka dawała za duży opór (była nadpalona) i rozłączało wszystkie drzwi poza tymi kierowcy ...co się naszukałem to moje <boisie>

Awatar użytkownika
wojtosc
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: wojtosc » 13 lut 2016, 22:24

powiedz mi czy jest możliwość , żeby jeden mikrostyk z dnia na dzień wszystkie drzwi odłaczył od zasilania? mało tego zauważyłem ze jak przełącze lampke na pozycje I to ta 3 drzwi mi swieci razem z oswietleniem w srodku a gdy zgasze drzwi tez gasną jest tak jak w bmw 7 ;) macie jakiś pomysł?

Awatar użytkownika
danishow
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danishow » 13 lut 2016, 22:50

Nadal myślę, że jest problem z masą (za duże obciążenie). Otwórz drzwi i wyciągaj po kolei żaróweczki aż oświetlenie ożyje ;)

Awatar użytkownika
wojtosc
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: wojtosc » 14 lut 2016, 09:17

więc tak zrobiłem jak mi powiedziałeś i niestety to nie pomogło jakiś jeszcze inne punkty zaczepiania ? mógł się w któryś drzwiach kabel w przelotce przetrzeć i robi zwarcie?

Awatar użytkownika
danishow
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danishow » 14 lut 2016, 18:36

Jest jeszcze kilka możliwości, jedną z nich jest przekaźnik odpowiedzialny za podświetlenie. Zamontowany jest w nogach pasażera ale niestety nie pamiętam jego numeru, może któryś z kolegów podpowie ;).
Inną opcją jest ściągnięcie tapicerki i zmostkowanie brązowych przewodów idących do centralnego zamka lub podawanie dodatkowym kablem masy na wszystkie lampki po kolei.

Awatar użytkownika
wojtosc
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: wojtosc » 15 lut 2016, 17:25

chodzi o przekaźnik 382 ? sprawdzałem go i własnie nie wiem bo drzwi od kierowcy działają tak jak powinny a reszta gra w kulki myślisz , że przekaźnik też do tego może się przyczyniać?

Awatar użytkownika
danishow
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danishow » 15 lut 2016, 23:05

wojtosc pisze:chodzi o przekaźnik 382 ?
Wydaje mi się, że był to jakiś z dwójką z przodu ale nie jestem pewien. W D2 przekaźniki to swego rodzaju sterowniki, oprócz cewki są tam jeszcze układy scalone i różne rzeczy mogą się dziać. Wypadałoby sprawdzić go na obecność zimnych lutów.
Następnym krokiem będzie demontaż tapicerek <bezradny>

Awatar użytkownika
djwaldee
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: djwaldee » 08 lis 2016, 20:38

Ja już zdurniałem bo w mojej jest sytuacja następująca. Otwarcie drzwi sygnalizuje lampka na zegarach ale nie fis i tylko po otwarciu tylnych drzwi pasazera, w tym samym momencie włącza się podsufitka podświetlenie ale nie lampki w drzwiach. Pozostałe drzw po ich otwarciu nie zapala sie nic oraz nie zapala się lampka w zegarach ani podświetlenie. W drzwiach przednich pasażera po podaniu zewnętrzenj masy nie zapala się ni ale po otwarciu tylnych drzwi pasażera zapala się i podswietlenie w drzwiach i podśwuietlenie nóg pasażera, brak dalej na fisie info o otwartości drzwi. Jakim tropem iść dalej i co w pierwszej kolejności badać. Bezpieczniki sa okej.

Awatar użytkownika
danishow
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danishow » 08 lis 2016, 23:49

djwaldee pisze:Jakim tropem iść dalej
Rozbierać pompkę od centralnego i szukać upalonych ścieżek.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl