Sprostowanie, tarcza 335 pasuje od D3 i phaetona bo z resztą to jest to samo. Druga część zdania, będzie wyglądać to tak:PC pisze:Witam
chodzi mi po głowie zamysł zmiany tarcz hamulcowych tylnych z oryginalnych 269mm na 335mm od VW Phaetona. Chcę zastosować oryginalny zacisk odsunięty za pomocą odpowiedniego adaptera, tarcze nieznacznie stoczyć aby klocek brał całą powierzchnią.
Różnica w wysokości klocka D2 i D3/Phae to 10mm, stąd ten pasek.
Pytanie z, której strony chcesz to przetoczyć? Po zewnętrznej czy bliżej środka (jest tam delikatna możliwość).. Nie jestem ekspertem ale przeoczyć tarczę ok, ale ją zmniejszać... Hebel to 2 zaraz po oponach element na, którym się nie oszczędza ani nie druci..
To ma wyglądać tak:
Fizyka fizyką i wszyscy wiedzą co się dzieje jak się odsunie zacisk, tutaj dodatkowo zwiększa się powierzchnia styku klocek-tarcza.PC pisze:Odsuwając zacisk o ponad 5cm od osi zwiększa się siła hamowania. Zasada działania dźwigni. O walorach wzrokowych już nie wspomnę.
Ktoś tu chyba przysypiał na lekcji fizyki.
Odsunięcie 5cm z tyłu daje możliwość założenia 370mm... Odległość 30-32mm i to nie symetrycznie bo, adapter tu jest upierdliwy jest dla 335mm. Moje zdjęcie powyżej, zestaw ma już ponad rok i tarcza ma równy rant po stronie zewnętrznej i wewnętrznej. Jak będziesz się bawił to nie przegap takiego wymiaru jak odsunięcie co by tarcza była po środku zacisku.
Mateusz ma rację i to jest logiczne. Gdzieś tam widziałem mody w innych modelach z toczeniem tarcz na przód pod zaciski 6cio tłoczkowe, tarcza z merca czy coś podobnego i niby to jeździło jak zuuuee. Niestety nie mam kompetencji do merytorycznej analizy zagadnienia ale jest to element, który się obraca i gdy będzie powodował drgania to dostaną po kościach elementy zawieszenia, łożyska, opony. A w naszych autach to nie są tanie rzeczy. Ja tak to widzę.uszek pisze:Kolego to nie takie proste jak CI sie wydaje. nie wywazysz pozniej tarcz, beda miały bicie to też fizyka.
W przyszłości dochodzi jeszcze fakt, że przed założeniem nowego zestawu trzeba będzie naginać do tokarza..