części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D3 ALL ] xenon - awaria czy zużyty??

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 02 paź 2010, 21:29

dr.orlos pisze:1.chyba też mam problem z żarnikami-do wymiany...ale jak to zrobić??, da się od komory silnika(po zdjęciu klapki) bez wyciągania/rozbierania reflektora?
W poliftowych dostęp do wszystkich żarówek łacznie z żarnikami ksenonów jest zupełnie bezproblemowy - otwierasz maskę, zdejmujesz plastikową klapkę i wymieniasz co chcesz ;-)
dr.orlos pisze:2. a moze problem tkwi gdzie indziej?-brudna soczewka'od tyłu'?...przód wyczyściłem(straszny syf!) a reflektory świecą dużo gorzej niż w moim starym clio z "normalnymi" soczewkami a nie xenonami!!
No jeśli świecą tak tragicznie to coś musi być na rzeczy... albo to żarniki albo usyfione lampy. W moim A8 z lampami soczewkowymi światla mijania świeciły lepiej niż w S8 gdzie mam lampy XenonPlus pomimo tego że obie lampy są ksenonowe ;-)
Osobiście przyjrzałbym się jednak najpierw żarnikom - może poprzedni właściciel (jeżeli to nie Ty poprzednio wymianiałeś) włożył w lampy lakieś Zenony a nie ori ksenony i żarniki sie po prostu kończą :roll:
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

Awatar użytkownika
colln
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: colln » 03 paź 2010, 01:02

Polerownia klosza jeśli chodzi o jasność na drodze daje bardzo bardzo niewiele albo nic no może max 1% natomiast znacznie może go osłabić. Po polerce jedynie sprawi wrażenie nowego i będziemy wierzyć, że to coś rozjaśniło na drodze.
Jasność na drodze wpływ mają 2 rzeczy:
-Stan odbłyśnika
-Stan i ogniskowa palnika
Palnik (każdy) emituje dużo ciepła jak grzejnik od centralnego - chyba każdy widział w swoim życiu odymione miejsca nad różnymi rurkami centralnego albo grzejników - zastanawialiście się skąd to tam jest? Powietrze czyste nie jest, ciepło wprawia go w szybszy ruch (nad grzejnikiem jest ciepło) zwielokrotniony przepływ powietrza nawet minimalnie zanieczyszczonego spowodował ten osad. Grzejnik ile może mieć stopni? Generalnie damy radę dotknąć dłonią - średnio 50stopni i tak potrafi załatwić ścianę którą co jakiś czas ktoś umyje lub pomaluje. Teraz palnik, ile może mieć stopni? Ja kiedyś dotknąłem to mi z 5 warstw skóry na nim zostało... Lampa wcale nie jest hermetyczna jak wielu sobie wyobraża, oczywiście ma otwory wentylacyjne a auto jeździ po przeróżnych nawierzchniach i podrywa niesłychane ilości kurzu. Tymi otworkami wentylacyjnymi (jeśli nawet miały by 5mm średnicy) dostaje się masa pyłu który jest następnie podgrzewany i wraz z powietrzem kotłuje się nad palnikiem i po rozgrzaniu wręcz robi się smolisty i lepki, jako zanieczyszczenie wżera się z czasem w odbłyśnik, głównie nad palnikiem z racji kierunku emisji ciepła. Odbłyśniki to tworzywo pokryte w jakiś tam ekonomiczny sposób warstwą jakiegoż błyszczyku, który z założenia wcale nie ma wytrzymać wiele lat. Obecne reflektory projektuje się jak opony, maja żyć z 5 lat. To, że nie są potłuczone nie znaczy, że są dobre.
Mało kto wierzy w to co teraz napisałem bo tego z zewnątrz nie widać, a jak nie widać to bzdura... Nie będzie tego widać ponieważ skutecznie zasłania to soczewka a wersji xenonplus karby na kloszu. Zobaczyć to można w jakimś potłuczonym reflektorze albo malutkim warsztatowym lustereczkiem (coś na podobieństwo jak u dentysty), jeśli ktoś ma takie lustereczko jak 50 groszy to proszę wyjąć palnik wsunąć lusterko do wnętrza soczewki przypalić latarką i obejrzeć co jest nad palnikiem czyli w miejscu które jest odpowiedzialne za odbijanie promieni dla świateł mijania - ja to widziałem już wiele razy i czasem jak mam czas a ktoś chce to zaglądniemy - zazwyczaj słyszę o dzisus albo k**wa mac... i w obecnych konstrukcjach nie da się tego sensownie naprawić. Mycie - złazi razem z tym sreberkiem, pozostaje demontaż i wysłanie lampy do napawania i mamy 2 tygodnie czekania a efekty różne..

Jeśli chodzi o palniki
Barwa nowego palnika to 4100K (nawet nie 4300) 4300 to najlepsze palniki z Tajwanu i CHRL
wymysły Philipsa innej barwy to takie dla ubogich, chodzi o to, że palnik z czasem się starzeje i zmienia swoją ciepłotę (Kelviny) Dlatego philips sobie wykombinował, że zrobi palnik ca5000Kelvinów który będzie świecił jak kilkuletni. To dla tych co zbili reflektor i chcą oszczędzić to kupują tylko 1 nowy palnik

dobra na razie starczy, jak będzie ktoś miał niedosyt to pociągniemy dalej tłumacząc także czemu polerka klosza niewiele daje itp

dr.orlos
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: dr.orlos » 03 paź 2010, 12:00

dice111 pisze:Może to byc równiez sprawa "szkła". W lifcie są plastykowe, po takim czasie przydałaby się im polerka: http://www.audipages.com/upgrades/headl ... shing.html
wypolerowałem, wyczyściłem...ale nie wyczyściłem soczewki od strony żarnika...gdyż nie wiem jak się do niej dobrać...to ostatnia rzecz, którą muszę zrobić przed wymianą d2r

[ Dodano: 2010-10-03, 12:00 ]
dice111 pisze:Może to byc równiez sprawa "szkła". W lifcie są plastykowe, po takim czasie przydałaby się im polerka: http://www.audipages.com/upgrades/headl ... shing.html
wypolerowałem, wyczyściłem...ale nie wyczyściłem soczewki od strony żarnika...gdyż nie wiem jak się do niej dobrać...to ostatnia rzecz, którą muszę zrobić przed wymianą d2r

Awatar użytkownika
SuM
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: SuM » 08 paź 2010, 23:33

Witam.

U mnie też coś te xenony słabo świecą... poprzedni właściciel wymieniał i pewnie zamontował jakieś podróbki? Czy jak xenon słabo świeci na drodze a barwa światła jest ok to może być wina żarników czy też może brudnych - zużytych lamp ?

ATLAS
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: ATLAS » 02 lip 2011, 17:37

Witam,
u nas też coś słabo świecą te światła no i masz Ci - jeden ksenon zaczął świecić na różowo. Posłuchałem więc kolegi Colln i nie zamówiłem podrabianych Philipsów tylko Osramy Xenarc za 250zł / 2 szt.
Ciekawe czy coś lepiej będzie świecić.

Pzdr

EDIT:
Jest troszkę lepiej ale to i tak słabo.. trzeba kombinować dalej..

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl