Od kierowcy z tyłu, od pasażera z przodu.Apophis pisze:Z tyłu głowic sa czujniki wałków
[D2 FL ALL ] Nastawniki... Komu stukają przy rozruchu?
-
- Forum Audi A8
-
- Forum Audi A8
danishow... a dokręcałeś kiedyś 12Nm ?
Akcja serwisowa Audi opierała się na sprawdzeniu siły aktualnego dokręcenia - jeżeli było mniej niż 4Nm to... replace, jeżeli około 11Nm to OK.
Dokręcałem 20Nm z kluczykiem dynamo i nic nie ukręciłem - warunek... oczyszczone dobrze śruby i otwory.
Polecam : http://uberlame.com/a6_tsb/Engine/Engin ... Torque.pdf
Akcja serwisowa Audi opierała się na sprawdzeniu siły aktualnego dokręcenia - jeżeli było mniej niż 4Nm to... replace, jeżeli około 11Nm to OK.
Dokręcałem 20Nm z kluczykiem dynamo i nic nie ukręciłem - warunek... oczyszczone dobrze śruby i otwory.
Polecam : http://uberlame.com/a6_tsb/Engine/Engin ... Torque.pdf
Lepiej stracić minutę w życiu, niż życie w minutę...zwolnij !
Maćku, koła to Ty może momentem 120Nm dokręcasz. A 10Nm to naprawdę niewiele.Apophis pisze:drookash, 10NM to ja koła dokrecam i uwierz mi moje dośc silne palce tyle niutonów nie mają w sobie także musisz miec naprawde krzepe
Ostatnio zmieniony 04 lip 2016, 19:27 przez pebo, łącznie zmieniany 1 raz.
Bądź dobry jak chleb.
No to masz klucz ustawiony w kG, co by dawało około 100 Nm. A tu masz kalkulatorek: http://www.v10.pl/narzedzia/Kalkulator, ... Gm,16.html
Ale do alusów to trzeba 120Nm, tylko RSki mają po 140 Nm.
Ale do alusów to trzeba 120Nm, tylko RSki mają po 140 Nm.
Bądź dobry jak chleb.
Nie od wczoraj bawię się mechaniką, często (prawie codziennie) używa się momentów dokręcania rzędu 9, 10, 11 ...bardzo rzadko nawet 6Nm.drookash pisze:danishow... a dokręcałeś kiedyś 12Nm ?
Miski olejowe, kolektory ssące itp nigdy nie mają zalecanego momentu większego od 12Nm dla M6.
To, że Tobie udało się dokręcić taką siłą świadczy o wielkim szczęściu lub wadliwym kluczu
Wadliwy klucz wykluczam Jak i również nie kwestionuję niczyjego doświadczenia... Ja tam amator i samouk jestem
Moje szczęście... Dokładnie zdaję sobie sprawę, że 10Nm dla M6x1 to tak akurat... ale dokręciłem kiedyś 10Nm i... po dwóch tygodniach dwie były luźne.
Odkręciłem w kolejności, dałem klej do gwintów ale kapeczkę tylko i dokręciłem 20Nm... od tego czasu spokój. Kluczyk mam YATO - kupowałem do rozrządu gdzie było chyba 4Nm napięcia trzeba zrobić...
Co do kół... śmiech mnie ogarnia jak to wulkanizatorzy robią. Najpierw udarowym... na maxa a potem "pykają" kluczem z jakimś tam nie wiadomo jakim momentem. Kiedyś zapytałem jakim momentem dokręcają... 100Nm wszystkie Parodia...
Moje szczęście... Dokładnie zdaję sobie sprawę, że 10Nm dla M6x1 to tak akurat... ale dokręciłem kiedyś 10Nm i... po dwóch tygodniach dwie były luźne.
Odkręciłem w kolejności, dałem klej do gwintów ale kapeczkę tylko i dokręciłem 20Nm... od tego czasu spokój. Kluczyk mam YATO - kupowałem do rozrządu gdzie było chyba 4Nm napięcia trzeba zrobić...
Co do kół... śmiech mnie ogarnia jak to wulkanizatorzy robią. Najpierw udarowym... na maxa a potem "pykają" kluczem z jakimś tam nie wiadomo jakim momentem. Kiedyś zapytałem jakim momentem dokręcają... 100Nm wszystkie Parodia...
Lepiej stracić minutę w życiu, niż życie w minutę...zwolnij !