części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 ALL] Tarcze & klocki (przód)

Wszystko dotyczące układu hamulcowego.
grzybek86
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: grzybek86 » 04 lip 2016, 21:31

No ja wiem ze trzeba dotrzec ale w sumie bede zakladac 4kpl do auta i powiem ze juz 2 razy mimo dotarcia poszly sie je... :) i mysle co zalozyc

Gość

Post autor: Gość » 04 lip 2016, 21:35

grzybek86, Na 8 lat i ok 120tys przejechane wymieniłem 2 komplety klocków i jeden komplet tarcz. Nic mi sie nie pogieło. Zimmermann+ferrodo. Zaciski regenerowałem ale to złom juz od nowości więc niedawno wskoczyły 360 zimmermana tarcze i klocki i juz dotarłem,testuje dalej :)

grzybek86
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: grzybek86 » 04 lip 2016, 21:40

No ja mam 6lat zrobilem 160tys jak kupilem zostawilem auto mechanikowi i pojechalem na wakacje dotarlem wszystko ale wytrzymaly 8miesiacy efekt tarcze krzywe a z klockow zostaly tylko blaszki. Potem wsadzilem komplet Ate i tarcze wytrzymaly ponad 4lata i 2kpl klockow zrobilem okolo 100tys na nich rok temu zalozylem jakas srednia firme w sumie swiadomie bo cala kase wpakowalem w mieszkanie i szkoda kasy byla efekt taki ze piszcza i strasznie wibruja. I wlasnie tez chodza mi po glowie zimermann i ferodo

Gość

Post autor: Gość » 04 lip 2016, 21:43

grzybek86 pisze: I wlasnie tez chodza mi po glowie zimermann i ferodo
Jak wspomniałem ten zestaw kupiłem kiedyś od Lewiana i sie spisywał bez problemu. Piski były wina wiecznie rozklekotanych zacisków nie zestawu bo po regeneracji nie piszczało nic az się zaciski znowu wyluzowały :]

grzybek86
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: grzybek86 » 04 lip 2016, 21:45

a jak konkretnie zregenerować zacisk? ja juz nawet kupiłem podladki EBC przeciw piszczeniu pomogło ale jeszcze jak sa upały to piszczy jak w pociągu

Gość

Post autor: Gość » 04 lip 2016, 21:51

Zaciski w przedlifcie sa troszke inne ale i u ciebie sa prowadnice ktore moga łapac luzy i wtedy mamy efekt pociagu hamującego na stacji. U mnie dośłownie tak było. Załatwiłem dorabiane na wymiar tulejki,miałem dwa ładne zaciski porobilismy były tip top. Wytrzymały dosłownie 6tygodni i się zaczeło powoli znowu popiskiwanie,a ostatnio to efekt kołpaków w polonezie miałem oprocz piszczenia :)

grzybek86
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: grzybek86 » 04 lip 2016, 21:54

musiałbym sie temu przyjrzeć i cos z tym zrobic

je2u5
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: je2u5 » 09 wrz 2016, 16:17

Pochwalony :)

Czy nadal zestaw zimmerman + trw jest rozsądną opcją ?
Koniecznie musze wymienić tarcze więc cokolwiek nowego bedzie lepsze niż to co mam, ale chodzi mi o dobry stosunej jakości do ceny.

Auto używane cywilnie.

Awatar użytkownika
danishow
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danishow » 10 wrz 2016, 09:11

je2u5, odpuść se klocki TRW ...u mnie po 15 tyś. km popękały :/

pepi
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pepi » 10 wrz 2016, 15:17

bo ty nie umiesz hamować :]
masz za ciężką nogę w obuwiu rolniczym :>

Awatar użytkownika
PABLO200
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: PABLO200 » 10 wrz 2016, 17:19

pepi pisze:bo ty nie umiesz hamować :]
masz za ciężką nogę w obuwiu rolniczym :>
Dla rolnika tylko ceramika :)

mam komplecik na zbyciu nowy

Awatar użytkownika
danishow
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danishow » 13 wrz 2016, 18:48

pepi pisze:masz za ciężką nogę w obuwiu rolniczym
Raczej w ołowianym ;)
PABLO200 pisze:Dla rolnika tylko ceramika
...i takie teraz mam, przynajmniej klocki :P

MorenoA6
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: MorenoA6 » 14 wrz 2016, 20:58

grzybek86 pisze:I wlasnie tez chodza mi po glowie zimermann i ferodo
Odpuść sobie ten zestaw.
W maju b.r. wymieniałem hamulce. Kupiłem tarcze zimmermann sport + ferodo premier. Po 6-ciu tys.km wymieniłem te za***ne klocki bo były już spalone. ...ogólnie to te locki funkcjonowały bardziej jako podgrzewacze tarcz → na zimno hamowały tak jakby chciały a nie mogły, po kilku przyhamowaniach działały dość przyzwoicie, a po wyhamowaniu np. ze 180 do 60-ciu odmawiały posłuszeństwa do czasu ostygnięcia.
Teraz mam klocki Hella Pagid i jest o wiele lepiej. Po pierwsze działają dobrze już od pierwszego przyhamowania, po drugie teraz naciskam lżej na pedał hamulca bo te klocki tak jakby kleją się do tarcz, a po trzecie mniej się grzeją.
Wielokrotnie sprawdzałem temperaturę felg wierzchnią stroną dłoni, tuż po powrocie z pracy, za każdym razem gdy jechałem na spokojnie → przy ferodo można było się poparzyć przykładając dłoń na kilka sekund, a teraz można trzymać dłuższą chwilę (a nawet dwie) i są tylko cieplutkie.

Co prawda mam tylko 288mm i w A6 C5, ale to chyba nie ma zbytniego znaczenia jeśli porównuję działanie klocków przy tych samych tarczach. :)

A tarcz zimmermanna też nie polecam. ...przynajmniej tych wierconych.
Mój znajomy ostatnio tuningował 2.7biT oraz hamulce. Kupił te zimmermany, bodajże 330mm. Najpierw powstrzymywał się od krytyki bo miał nadzieję, że się ułożą/dotrą itp., ale po kilku tys. km jest (delikatnie mówiąc) niezadowolony.

Awatar użytkownika
daniel3262
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: daniel3262 » 16 wrz 2016, 15:32

Ja mam tarcze i klocki MaxGear,1k km spokojnej jazdy ładnie się dotarły, nic nie piszczy oraz ładnie chamuja nawet z wiekszych prędkości.

Awatar użytkownika
psg
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: psg » 09 paź 2016, 23:23

Potwierdzam że tarcze przód zimmermann gładkie + klocki textar ( taki komplet sprzedał mi lewian) to szmelc.
tarcze grzeją się natychmiast po kilku hamowaniach i przypalają klocki po kolejnych kilku hamowaniach zaczynają już wibrować. O reklamacji tarcz zapomnijcie bo lewian zwalają na zaciski, tłoczki, łożyska itd. Tylko jakoś te same zaciski i tłoczki na używanych oryginalnych tarczach nie wibrują i nie piszczą.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl