![]() |
![]() |
![]() |
[D2 ALL ] problem z urządzeniami - sygnałem w moim aucie
[D2 ALL ] problem z urządzeniami - sygnałem w moim aucie
witam , mam problem z uzywaniem w swoim aucie sprzetu typu nawigacje , telefony , janosik itp mam wrazenie ze auto jest tak szczelne lub tak cos skutecznie mi wszystko zakloca ze nie łapią mi sygnału urządzenia o jakich wspomnialem co moze byc przyczyną ? telefon w miescie dziala ale navi juz nie musze otwierac okno lub szyberdach by odnalazl mi sygnal gps , navi plus dziala ale wszelkie bajery nie , to samo z urządzeniem janosik czy nawigacjami nokia goclever navroad nic nie dziala w zamknietym aucie WTF ??
bądź sobą, wariatów też lubią
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
Wszystko zależy od navi czy telefonu. Ja nie miałem nigdy problemu z zasiegiem przy Samsungu Galaxy S3, S4 i teraz przy Xperii Z5. W starej navi, miałem możliwosc dopiecia zewnetrzenej anteny GPS co tez robilem. Polecam wlasnie wpiac sie na stale pod ta w tylnej klapie i dociagnac se kabel do przodu i wpinac w razie potrzeby w navi (chociaz teraz malo kto uzywa, bo wiekszosc woli smartfony)
Black Cars Matters
ja mam podpiętą nie oryginalną antenę (tą która jest w zestawie z kombajnem), leży sobie nad półką pod kierownicą i bez problemu łapie sygnał. Nie używam ori anteny z klapy, bo nie łapie mi sygnału w kombajnie (w rns-d działała), ale wiem że współgra z kombajnem u innych, np u kolegi Bybus, czy też u mojego znajomego, od którego kupiłem kombajn, więc pewnie zbieg okoliczności że moja zwyczajnie padłapreston81 pisze:czyli zakladanie kombajnu na andku o kant dupy rozbic czy mozna to pod firmowa antene gps na klapie podpiac?

ps. podgrzewaną przednią szybę też mam

Ostatnio zmieniony 18 lip 2016, 22:09 przez puzzel1, łącznie zmieniany 1 raz.
A jak myślisz, dlaczego wszystkie anteny łącznie z GPS są poza karoserią auta?! Mam to samo u siebie, znaczy miałem bo teraz z nowym smartfonem problemu nie ma.preston81 pisze:no to jak z tymi szybami ??
Generalnie chodzi o przednią PODGRZEWANĄ szybę, jak wspomniał Apo ...działa jak tarcza, teflon skutecznie zatrzymuje wszystkie sygnały w środku

Takie szyby kiedyś określało się mianem metalizowanych. I faktycznie musi być dobry sprzęt o dużej czułości żeby to grało jak potrzeba. Co do chińskiego kombajnu na andku to też będę takie cuś wstawiał leży już u mnie w domku. Co do instalacji antenowej to póki co walczę z nią dlatego że pod tylną szybą znajdują się dwa sumatory które łapią sygnał z 4 anten. Potem to wszystko leci do bagażnika i tam już mamy tradycyjną zwrotnicę antenową spiętą do kupy ze wzmacniaczem. Muszę do tego usiąść bo radio u mnie w aucie działa tragicznie do tego podpięcie ładowarki i ładowanie fona powoduje zanik sygnału radiowego
. Kiedyś to ogarnę muszę się tylko zebrać. Swoją drogą to instalacja antenowa w tym autku jest dobrze zakręcona ale też nie ma za bardzo wyjścia za dużo odbiorników i za dużo wzajemnie siejących częstotliwości. Po prawdzie to należałoby wypruć wszystkie kable antenowe i położyć świeże. Może kiedyś usiądę do tego z reflektometrem i pomierzę gdzie jakie straty są. Same puchy sumatorów zwrotnicy i wzmacniacza też mogą wymagać jakiejś ingerencji bo część elektrolitów może już nie spełniać swojego zadania.

Generalnie chodzi o przednią PODGRZEWANĄ szybę, jak wspomniał Apo ...działa jak tarcza, teflon skutecznie zatrzymuje wszystkie sygnały w środku
[/quote]
A może problemem są słabe odbiorniki w tych urządzeniach ?
Na przykład u mnie poprzedni kombajn na windowsie nie potrzebował tego plusa na antenę i radio grało OK, na androidzie już nie, potrzebował tego plusa (chyba wzmacniacz, czy jakoś tak...) i dopiero odbiór jest w porządku, czysty i bez zakłóceń, ciekawostka - wzmacniacz antenowy jest w takim metalowym pudełeczku i na początku w radiu miałem równolegle z radiem transmisję pracy alternatora, wystarczyło go owinąć taśmą izolacyjną i po problemie.
GPS fabryczny z klapy - działa bez zarzutu, telefon Honor 6 w górach czy gdziekolwiek jeszcze się nie zdarzyło żeby nie złapał bądż zgubił sygnał, tak GSM jak i GPS. Internetu używam za pomocą modemu pod usb huawei 3131 , działa perfekcyjnie.
Też mam taką szybę.

A może problemem są słabe odbiorniki w tych urządzeniach ?
Na przykład u mnie poprzedni kombajn na windowsie nie potrzebował tego plusa na antenę i radio grało OK, na androidzie już nie, potrzebował tego plusa (chyba wzmacniacz, czy jakoś tak...) i dopiero odbiór jest w porządku, czysty i bez zakłóceń, ciekawostka - wzmacniacz antenowy jest w takim metalowym pudełeczku i na początku w radiu miałem równolegle z radiem transmisję pracy alternatora, wystarczyło go owinąć taśmą izolacyjną i po problemie.
GPS fabryczny z klapy - działa bez zarzutu, telefon Honor 6 w górach czy gdziekolwiek jeszcze się nie zdarzyło żeby nie złapał bądż zgubił sygnał, tak GSM jak i GPS. Internetu używam za pomocą modemu pod usb huawei 3131 , działa perfekcyjnie.
Też mam taką szybę.
Też mam podwójne szyby i telefon jeszcze jakoś działa ale o GPS można zapomnieć. Jedynie przy otwartej szybie działa. I tu kolejne pytanie czy jeśli nawigacja nie ma wyjścia na zewnętrzną antenę GPS można jakoś podłączyć oryginalną antenę GPS przylutować czy coś ? Albo jakiś inny pomysł jak korzystać z GPS w s8 ?
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
Jak na płytce navi znajdziesz to teoretycznie takgregor044 pisze:czy jeśli nawigacja nie ma wyjścia na zewnętrzną antenę GPS można jakoś podłączyć oryginalną antenę GPS przylutować czy coś ?
Zmienić urządzenie (czy to navi, czy telefon) na taki który nie ma problemu, lub który ma wyjście na zewnętrzną antenę, jeździć z uchyloną szybą lub szyberdachem.gregor044 pisze:Albo jakiś inny pomysł jak korzystać z GPS w s8 ?
Black Cars Matters