Wymieniona pompa - czas ok 5h, przy okazji wymienilem wszystkie klocki hamulcowe.
Co do dojscia to tylko od przodu, u mnie odchylona zostala chlodnica, napewno nie da sie tego przez lampe zrobi jak gdzies tu ktos pisal
Oczywiscie wspomaganie zaczelo dzialac na wolnych obrotach.
U mnie podobny problem się zrobił, magiel oddany do regeneracji bo ciekło, założony spowrotem i na wolnych nie ma wspomy, dotknie się gazu, jest, ale haczy, przerywa itd. Oddaliśmy pompę do regeneracji, okazało się że jest zajechana. Kupiłem używkę, jest o niebo lepiej, ale dalej na wolnych brak wspomagania, po dodaniu gazu działa perfekt. Servotronic mam.
No właśnie wcześniej przewody dosyć zmęczone były, to chłopaki je ogarnęli, zaizolowali itd. Dzisiaj spróbujemy jeszcze je odpiąć i zobaczyć co się będzie działo. A w razie co przekaźnik od servotronica znajdę po prawej stronie u pasażera?
Po wyjęciu przekaźnika nic się nie dzieje, zero zmian. Ale po włączeniu i wyłączeniu zapłonu "cyka", także raczej sprawny. Chłopaki od regeneracji przekładni twierdzą że to wina pompy, ale praktycznie identyczne objawy na dwóch pompach, nie sądzę. A jak można na aucie sprawdzić ten zaworek od servotronica, podpiąć mu bezpośrednio 12V, na jakiej on dokładnie zasadzie działa, jak cewka, czy coś jak elektromagnes?
Wydaje mi się ze powinien dzialac jak elektrozawór. Przed podanim 12v upewnij się jaki dokładnie ma napięcie(czy nie idzie tam jakieś inne zasilaie) i czy jest sterowany masą czy plusem.
Panowie a sprawdzilicie jedna rzecz tak jak u mnie było ???
Oringu czy tam jakiejs uszczelka była zgniecona ta co dkolega do pompy i silnika i tam sobie wilgociło i łapało lewe ciśnienie i raz lekko raz ciezko sprawdźcie moze akurat to to , w razie czego sprawne pompy mam , moge dać Namiar z pewnego źródła
Panowie, dziwna sprawa bo wspomaganie u mnie było na wolnych wczoraj,mam serwo ,a dzisiaj wsiadam do auta i coś ciężko się kręci na wolnych, tzn wspomaganie jest ale nie takie jak np wczoraj czy przed wczoraj, w kompie błędów odnośnie układu sterowania brak.
edit:
Zajrzałem do zbiorniczka wspomagania i tam zamiast ujrzeć zielony płyn jest szara woda lol
Wymieniłem dzisiaj płyn na nowy z aso ale niestety nic nie pomogło.
Macie jakiej sposoby na diagnozę czy magiel czy pompa ?
Jak samochód jest zimny tzn obroty są wyżej to wspomaganie chodzi lepiej, tak samo jak dodam gazu na P to także jest odrobinę lepiej, sama pompa jest raczej cicho, tylko w skrajnych pozycjach wyje strasznie.
wczoraj odebrałem auto po regeneracji magla ciekł z główki na podłogę cały dywan mam mokry jesli chodzi o kręcenie kierą to ładni sie obracała ale jak mówisz mi tez piszczała pompa w skrajnym skręcie .
Teraz jak magiel zregenerowany to nic nie piszczy .
Sprawdz czy ci nie leci przy kolumnie kier.
Po dywanikami sucho, dzisiaj zaglądałem, jestem już pewny na 90 % że to pompa, po wymianie płynu jest jeszcze gorzej niż przedtem, zauważyłem że kiera bardziej kleszczy się w lewo niż w prawo, i po dodaniu gazu na "P" i kręceniu kierą chodzi lżej ale za to ją słychać jak wyje.
Dzisiaj zamówiłem regenerowaną pompę, wymiana jest zaplanowana na najbliższą sobotę, dam znać co z tego wyszło.
Jak obiecałem, więc zdaję swoją relację, wymieniłem dzisiaj pompę wspomagania na regenerowaną, i powiem tak, układ kierowniczy nie pracował w tym aucie tak odkąd go mam. I co najważniejsze, kierownica przestała się kleszczyć w lewo !
Uwaga dla potomnych, wlałem do układu czerwonego dextrona !! czyli atf mobil .
Sprzedający powiedział że jak zaleję innym płynem to unieważni gwarancję.