[D3 07 3.0TDI ] Brak ciepłego nawiewu, ogrzewania
-
- Forum Audi A8
Szkoda że nie słuchaszprzemek23970 pisze:sam jesteś nagrzewnica do wymiany...
Z tego co opisujesz to nagrzewnice zabite syfem i pewnikiem są do wymiany... i dobrze kolega ci napisał.
Można oczywiście płukać... i płukać... i być może na jakiś czas przywrócisz jej lepszy przepływ.
A to płukanie warto robić na zewnątrz auta... i od razu łatwiej zobaczyć jaki jest przepływ i jaką powierzchnią oddaje ciepło.
A tak w ogóle to w używce można kupić w dużo lepszym stanie za przystępne pieniądze i zamiast motać się w jakieś płukanki to łatwiej je po prostu wymienić... i przed wymianą przetestować na stole co i jak.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
-
-
- Forum Audi A8
Okey FOSS, dzisiaj jestem po płukaniu, i jest lepiej, teraz jest zalany cały układ preparatem z woda destylowana, musze troche pojezdzić i zobacze czy coś puśći, a jak znowu się czymś zabije to wtedy wymienie nagrzewnice. Kolego FOSS, musze do tego zrzucać deske czy jak sie do tego zabrać? Pozdrawiam i dziękuję
Przemek
Do wymiany samych nagrzewnic nie musisz zrzucać całej deski rozdzielczej.przemek23970 pisze:Kolego FOSS, musze do tego zrzucać deske czy jak sie do tego zabrać? Pozdrawiam i dziękuję
Wszystko robisz od dołu deski, po stronie kierowcy i po stronie pasażera. Jest wykonalne ale potrzeba do tego i myślenia i zdolności manualnych.
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
-
- Forum Audi A8
Zupełnie bezinwazyjnie?... Sprawdzić jaką temperaturę widzi czujnik umieszczony za nagrzewnicą. Wynik tego badania to jednak tylko wstęp do dalszych działań.Xavier pisze:... jak sprawdzic czy przez nagrzewnice przeplywa plyn - innaczej piszac -> jak sprawdzic czy owe nagrzewnice sa zapchane aby ewentualnie wykluczyc je z potencjalnych przyczyn braku ogrzewania. (?)
Inwazyjnie i zdecydowanie bardziej miarodajnie?... Tak jak napisał kolega powyżej - wytargać nagrzewnicę na stół i zalać ją ciepłą wodą i sprawdzić organoleptycznie ja dużą powierzchnią oddaje ciepło.
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
Czy wiesz moze, ktora pozycja w VCDS to temperatura za nagrzewnica. Wszedlem w diagnostyke a tam jest naprawde sporo pozycji podajacych stopnie najlepiej bylo by sprawdzic czujnik "przed" i porownac z czujnikiem "po" prawda?FOSS pisze: Zupełnie bezinwazyjnie?... Sprawdzić jaką temperaturę widzi czujnik umieszczony za nagrzewnicą. Wynik tego badania to jednak tylko wstęp do dalszych działań.
A8 2004
nie wiem ale na pewno nie normalne że masz tylko 60st ?Hgo pisze: Tylko problem jest tego typu, że przy takich mrozach mam w większości 60' temp silnika i wieje chłodem. Normalne to ?
Moje 4.2 już po paru kilometrach ma 90st i nie ważne czy jest -5 czy -15
proponował bym się przyglądnąć termostatowi
W sprawie nagrzewnic nie ma co kombinować bo jak macie tak że ze śrdkowych kratek wali zimnym a z bocznych gorącym to 100% nagrzewnice, wczoraj rozebbrałem swoją i
jak ktoś się za to zabiera to na 100% radzę zaopatrzyć się w nowe opaski bo stare to chyba jednorazówki, mi nie udało się tego poskładać na starych i nie poskłdałem tego wczoraj.
Samo czyszczenie nagrzewnicy zajęło mi 2h