![]() |
![]() |
![]() |
[D3 07 3.0TDI ] Brak ciepłego nawiewu, ogrzewania
-
- Forum Audi A8
- FOSS
- Super Klubowicz
Szkoda że nie słuchaszprzemek23970 pisze:sam jesteś nagrzewnica do wymiany...

Z tego co opisujesz to nagrzewnice zabite syfem i pewnikiem są do wymiany... i dobrze kolega ci napisał.
Można oczywiście płukać... i płukać... i być może na jakiś czas przywrócisz jej lepszy przepływ.
A to płukanie warto robić na zewnątrz auta... i od razu łatwiej zobaczyć jaki jest przepływ i jaką powierzchnią oddaje ciepło.
A tak w ogóle to w używce można kupić w dużo lepszym stanie za przystępne pieniądze i zamiast motać się w jakieś płukanki to łatwiej je po prostu wymienić... i przed wymianą przetestować na stole co i jak.
FOSS motorsport *[/URL] (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
-
-
- Forum Audi A8
Okey FOSS, dzisiaj jestem po płukaniu, i jest lepiej, teraz jest zalany cały układ preparatem z woda destylowana, musze troche pojezdzić i zobacze czy coś puśći, a jak znowu się czymś zabije to wtedy wymienie nagrzewnice. Kolego FOSS, musze do tego zrzucać deske czy jak sie do tego zabrać? Pozdrawiam i dziękuję
Przemek
- FOSS
- Super Klubowicz
Do wymiany samych nagrzewnic nie musisz zrzucać całej deski rozdzielczej.przemek23970 pisze:Kolego FOSS, musze do tego zrzucać deske czy jak sie do tego zabrać? Pozdrawiam i dziękuję
Wszystko robisz od dołu deski, po stronie kierowcy i po stronie pasażera. Jest wykonalne ale potrzeba do tego i myślenia i zdolności manualnych.
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
-
- Forum Audi A8
-
- Forum Audi A8
- FOSS
- Super Klubowicz
Zupełnie bezinwazyjnie?... Sprawdzić jaką temperaturę widzi czujnik umieszczony za nagrzewnicą. Wynik tego badania to jednak tylko wstęp do dalszych działań.Xavier pisze:... jak sprawdzic czy przez nagrzewnice przeplywa plyn - innaczej piszac -> jak sprawdzic czy owe nagrzewnice sa zapchane aby ewentualnie wykluczyc je z potencjalnych przyczyn braku ogrzewania. (?)
Inwazyjnie i zdecydowanie bardziej miarodajnie?... Tak jak napisał kolega powyżej - wytargać nagrzewnicę na stół i zalać ją ciepłą wodą i sprawdzić organoleptycznie ja dużą powierzchnią oddaje ciepło.
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
-
- Forum Audi A8
Czy wiesz moze, ktora pozycja w VCDS to temperatura za nagrzewnica. Wszedlem w diagnostyke a tam jest naprawde sporo pozycji podajacych stopnieFOSS pisze: Zupełnie bezinwazyjnie?... Sprawdzić jaką temperaturę widzi czujnik umieszczony za nagrzewnicą. Wynik tego badania to jednak tylko wstęp do dalszych działań.

A8 2004
- mkbewe
- Super Klubowicz
nie wiem ale na pewno nie normalne że masz tylko 60st ?Hgo pisze: Tylko problem jest tego typu, że przy takich mrozach mam w większości 60' temp silnika i wieje chłodem. Normalne to ?
Moje 4.2 już po paru kilometrach ma 90st i nie ważne czy jest -5 czy -15
proponował bym się przyglądnąć termostatowi

W sprawie nagrzewnic nie ma co kombinować bo jak macie tak że ze śrdkowych kratek wali zimnym a z bocznych gorącym to 100% nagrzewnice, wczoraj rozebbrałem swoją i
jak ktoś się za to zabiera to na 100% radzę zaopatrzyć się w nowe opaski bo stare to chyba jednorazówki, mi nie udało się tego poskładać na starych i nie poskłdałem tego wczoraj.
Samo czyszczenie nagrzewnicy zajęło mi 2h
-
- Forum Audi A8