Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 ALL ] Przeróbka pompy paliwa na volkswagenowską ze szr

Linkownia, ciekawostki, pogawędki nie tylko związane z Audi A8 i nie tylko związane z motoryzacją.
Awatar użytkownika
CINEK
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: CINEK » 11 paź 2016, 11:55

Apophis pisze:masz pompe wewnętrzną ktora w przypadku niskiego stanu nie ma chłodzenia
Tyyyy, właśnie kosz musze kupić <boisie> ale u mnie też poniżej połowy baku rzadko schodzi paliwko :D
ABW993 pisze:po podłączeniu zaczął ciec jeden z przewodów, który dotychczas był szczelny.
może coś przy montażu - demontażu naruszyłeś i taki zbieg okoliczności.
to nie jest zwykły napęd...to

Gość

Post autor: Gość » 11 paź 2016, 12:11

Ja nie mówie że ktos ma nie próbowac ale wielu juz tu rozwiązań szukało no i trza iśc z fabryka na pewne kompromisy. Rozwiązaniem najlepszym była by rurka przelewowa na dnie baku jak ma np. BMW E30 i do tego jedna zwykła ssąca pompa za 35zł od A80 w koszu by spełaniała role. Ale to przebudowa w która mi się bawic nie chciało.
Kolega ma troche tamtaów na forum więc napierw zapoznac się z nimi jak działa układ potem myslec dalej :)

Awatar użytkownika
gtfan
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: gtfan » 11 paź 2016, 12:56

A ja tam myślałem nad podobnym rozwiązaniem jak autor tematu, tylko zamiast zewnętrznej pompy, w koszu ulokować jakąś podróbkę walbro 240L/min. System venturiego wtedy zasilać z powrotu paliwa, tak jak jest to realizowane w A6 C5.
Tylko ciągle brakuje czasu na takie eksperymenty.
Four rings to rule them all

Gość

Post autor: Gość » 11 paź 2016, 12:57

jesli powrót ma wydolność na zasilanie naszego systemu to jak najbardziej,w C5 jest jednak nieco inne prostsze rozwiązanie.

Awatar użytkownika
gtfan
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: gtfan » 11 paź 2016, 13:02

No właśnie, kwestia przetestowania tego i sprawdzenia wydajności powrotu. Takiego typu system jest w dużej ilości BMW, m.in. w E38 V8, z tą jednak różnicą, że regulator ciśnienia paliwa jest tam w filtrze paliwa a nie przy listwie wtryskowej. Ale właśnie powrót paliwa zasila pompy strumieniowe w baku.
Four rings to rule them all

Gość

Post autor: Gość » 11 paź 2016, 13:07

uważam że przetestowanie tego jest bagatelnie proste. Wystarczy się wpiac kawałkiem weża w krociec powrotu i podłaczyc go do przewodu za feralnym cyckiem łaczacym kosze. A jeszcze prosciej bedzie zmierzyc cisnienie na powrocie jesli bedzie w okolicy 1Bar to nie widze powodu by nie spełnił roli.

ABW993
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: ABW993 » 11 paź 2016, 15:56

Jeszcze jedna sprawa - w oznaczony na zdjęciu otwór pompka ma tłoczyć czy z niego zasysać?
Mając na wierzchu pompkę i dmuchając w jeden z króćców, powietrze leci równiez z drugiego. Stąd też jak rozumiem jest to wszystko połączone?
4.2 Q

Gość

Post autor: Gość » 11 paź 2016, 16:07

tu jest własnie przelew i tam pompa tłoczy

ABW993
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: ABW993 » 11 paź 2016, 16:11

Dobra, teraz rozumiem w czym problem <chura>

Zmyliło mnie to, że po dmuchnięciu w jeden króciec powietrze uciekało drugim. Może wina pompy.

W takim razie zostawiam tak jak jest i będę jeździć z zalanym zbiornikiem do połowy.

Dziękuję za pomoc! :)
4.2 Q

Gość

Post autor: Gość » 11 paź 2016, 16:59

Ej no co ty weź podepnij przelew glowny tam to może bedzie grało :)

Awatar użytkownika
Pepek
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: S8 D5
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Imię: Przemek

Post autor: Pepek » 09 wrz 2017, 22:49

Kontynuując, bo temat może się przydać w sytuacji awaryjnej w środku niczego. Czy jeśli mając w zbiorniku zatartą/słabo wydajną/umierającą pompę założy się na wlocie do listwy taką 4 barową 'dopałkę' jest szansa, że przeciągnie ona przez odłączoną elektrycznie ale obecną fizycznie padlinę w zbiorniku paliwo i jakoś się dotoczymy do bazy?

[ Dodano: 2017-09-09, 22:49 ]
Sam sobie odpowiem: działa. Użyta pompa: pierwsza lepsza znaleziona 4 bary, zamiennik dla Bosch 0580464008. Zobaczymy jak poradzi sobie poniżej połowy baku, ale mniemam że dobrze, bo cały szmelc w zbiorniku pozostał i przelew małym króćcem jest realizowany tylko przez inny napęd.
Jeszcze druga kwestia:
Gość pisze:Marcinuś u cieie tez jest drut którego nie mozna polecic poniewaz masz pompe wewnętrzną ktora w przypadku niskiego stanu nie ma chłodzenia (...)
Nie do końca to jest prawda. Pompa paliwa jest chłodzona i smarowana paliwem, które przez nią przepływa. To, które ją opływa tylko dodatkowo pomaga.
Osiem garów, klima, wtrysk. Warto dla tej chwili żyć.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”