Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl Sklep Motostacja

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D3 04 ] Kodowanie świateł dziennych - VCDS

ODPOWIEDZ
damianTM_85
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: damianTM_85 » 13 paź 2016, 11:37

Funkcji "auto" na przełączniku nie mam, ale czujnik światła to już kiedyś wstawiałem zdjęcie tutaj na forum, i myślę że to jest to foto poniżej

Obrazek

Obrazek

A chciałbym uruchomić funkcje coming/leaving home, przy otwieraniu żeby się zapalały np halogeny, i funkcję DRL, lampy mam z Bi-xenonem oraz doświetlaniem zakrętów, tyle co bym chciał pomodzić, i funkcji "AUTO" na przełączniku nie posiadam, natomiast to co jest przy lusterku wstecznym (foto powyżej) wydaje mi się być właśnie czujnikiem światła, taka mała czarna ramka w szybie widoczna od zewnątrz to coś jakby czujnik sensor (deszczu/światła), chociaż w manetce nie mam wyboru przejścia na sensor deszczu.

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 13 paź 2016, 14:18

damianTM_85 pisze:... natomiast to co jest przy lusterku wstecznym (foto powyżej) wydaje mi się być właśnie czujnikiem światła, taka mała czarna ramka w szybie widoczna od zewnątrz to coś jakby czujnik sensor (deszczu/światła), chociaż w manetce nie mam wyboru przejścia na sensor deszczu.
To że masz "to coś' przy lusterku wstecznym to nie oznacza od razu że auto posiada czujnik deszcz/zmierzchu...
tym bardziej że...
damianTM_85 pisze:... funkcji "AUTO" na przełączniku nie posiadam
co by onaczało, że czujnika zmierzchu fabrycznie nie było.

Jak chcesz to podeślij na PW numer VIN to sprawdzę co tam fabrycznie siedzi.
FOSS motorsport *[/URL] (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

damianTM_85
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: damianTM_85 » 13 paź 2016, 14:59

No właśnie z nr VIN wychodzi że nie mam czujnika zmierzchu czy sensora deszczu, tylko zasugerowałem się tym ponieważ wcześniej miałem kilka BMW oraz jednego mercedesa E, i jak były takie fanty przy lusterku i w szybie (taki czarno-granatowy kwadracik) to zawsze miałem właśnie sensor chociażby deszczu i w kilku jedno i drugie czyli zmierzchu/deszczu

Awatar użytkownika
dracus6662
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: dracus6662 » 13 paź 2016, 15:49

coming home bedziesz miał BEZ CZUJKI ZMIERZCHU I PRZEŁACZNIKA AUTO!!!!

Jedyny minus to ze bedzie dzialalo po zakodowaniu bez znaczenia czy dzień czy noc przy otwarciu auta /kluczykiem czy zamknięciu czas możesz ustawić w mmi

i nie martw sie nie bedzie tez dzialao jak co chwile otworzysz i zamkniesz tylko musi minąć pewien cykl czasowy <jezyk2>

Awatar użytkownika
drago_o
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: drago_o » 13 paź 2016, 17:22

Jak nie masz funkcji auto to jedyne co możesz to zakodować aby na wyłączonych paliły się np przeciwmgłowe jako dzienna a na włączonych bixenon lub druga opcja aby zawsze był włączony xenon i do tych obu opcji mozna w mmi ustawić opcję wyłączania tego w trakcie dnia :)

w kodowaniu nie 4 tylko 2 jak coś bo jak nei masz czujnika zmierzchu to raczej nie masz żarówki do dziennych ;)

Spróbuj 0020121 do bixenonu caly dzien z mozliwością wyłączenia w MMI w trakcie dnia
lub 0020124 z przeciwmglowymi w trakcie dnia z mozliwością ich wyłączenia w MMI.

opcja "dzienna" będzie realizowana na przełączniku OFF a Twoja ręka musi działać za czujnik zmierzchu i przełączać na włączone jak się zciemni lub pada.
Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG

damianTM_85
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: damianTM_85 » 13 paź 2016, 18:27

dracus6662 pisze:coming home bedziesz miał BEZ CZUJKI ZMIERZCHU I PRZEŁACZNIKA AUTO!!!!

Jedyny minus to ze bedzie dzialalo po zakodowaniu bez znaczenia czy dzień czy noc przy otwarciu auta /kluczykiem czy zamknięciu czas możesz ustawić w mmi

i nie martw sie nie bedzie tez dzialao jak co chwile otworzysz i zamkniesz tylko musi minąć pewien cykl czasowy <jezyk2>
a coming/leaving home w której opcji koduje w vcds też 09 central electric? masz może jakieś kody konkretne?

[ Dodano: 2016-10-13, 18:27 ]
drago_o pisze:Jak nie masz funkcji auto to jedyne co możesz to zakodować aby na wyłączonych paliły się np przeciwmgłowe jako dzienna a na włączonych bixenon lub druga opcja aby zawsze był włączony xenon i do tych obu opcji mozna w mmi ustawić opcję wyłączania tego w trakcie dnia :)

w kodowaniu nie 4 tylko 2 jak coś bo jak nei masz czujnika zmierzchu to raczej nie masz żarówki do dziennych ;)

Spróbuj 0020121 do bixenonu caly dzien z mozliwością wyłączenia w MMI w trakcie dnia
lub 0020124 z przeciwmglowymi w trakcie dnia z mozliwością ich wyłączenia w MMI.

opcja "dzienna" będzie realizowana na przełączniku OFF a Twoja ręka musi działać za czujnik zmierzchu i przełączać na włączone jak się zciemni lub pada.
Dzięki wielkie będe kodował zobaczymy jak to wyjdzie, a swoją drogą to dużo jest rzeźby żeby dokupić przełącznik z funkcją "auto" oraz czujnik zmierzchu?

Awatar użytkownika
dracus6662
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: dracus6662 » 13 paź 2016, 20:22

czujnik zmierzchu ? zalezy jaka szyba stara to stary czujnik kwadratowy w sumie nie dostepny na rynku wtórnym ktos coś gdzieś ale co do czego to może znajdziesz 1 sztuke ale ciezko do tego kabelek i to tez raczej aso

wlacznik auto z literką c i chromowana obwódką kupujesz i zakladasz i masz plug n play

jak kodujesz coming home to z listy zaznacz sterowanie z pozycji mmi wtedy w mmi masz ustawienia <jezyk2>

damianTM_85
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: damianTM_85 » 13 paź 2016, 20:29

dracus6662 pisze:czujnik zmierzchu ? zalezy jaka szyba stara to stary czujnik kwadratowy w sumie nie dostepny na rynku wtórnym ktos coś gdzieś ale co do czego to może znajdziesz 1 sztuke ale ciezko do tego kabelek i to tez raczej aso

wlacznik auto z literką c i chromowana obwódką kupujesz i zakladasz i masz plug n play

jak kodujesz coming home to z listy zaznacz sterowanie z pozycji mmi wtedy w mmi masz ustawienia <jezyk2>
ale do coming home też koduje z 09 central electric tak?

Awatar użytkownika
dracus6662
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: dracus6662 » 13 paź 2016, 23:41

Tak ztego co pamietam sory ale zaganiany jestem bo walczyłem z podcisnieniem ,

ps nie potrzebujesz do coming home nic po za kodowaniem i nie musisz miec czujki i wlacznika auto tylko kodowanie robisz pod swoje wyposazenie :>

jak nie znajdziesz to sprawdz w module komfortu

muszesprawdzic ,pisalem tutaj i nie tylko ja co i jak , chlopaki napewno podpowiedza <hihi>

songo
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: songo » 23 paź 2016, 20:44

Ja dziś u siebie próbowałem adaptować halogeny do świateł dziennych .
Adaptacja zakończyła się powodzeniem :)
Wszystko śmiga i hula jedyny minus jeżdżenia na Auto to to że nie ma długich na stałe .
W niedalekiej przyszłości mam zamiar adaptować już na stałe długie na dzienne .

Marcin2013
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Marcin2013 » 23 paź 2016, 22:46

songo pisze:jedyny minus jeżdżenia na Auto to to że nie ma długich na stałe .
u mnie są, ale tylko jak mijania się włączą w nocy.

Awatar użytkownika
drago_o
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: drago_o » 23 paź 2016, 23:15

Na auto tez nie mam stalych dlugich, nawet po zmroku. Tylko po przelaczeniu pokretla na mijania.
Moje D3:

songo
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: songo » 24 paź 2016, 06:21

No właśnie a to szkoda :/ Bo jednak po to jest auto żeby ciągle nie majstrować przy przełączniku

eed
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: eed » 24 paź 2016, 08:46

drago_o pisze:Na auto tez nie mam stalych dlugich, nawet po zmroku. Tylko po przelaczeniu pokretla na mijania.
Dlaczego nie ma dlugich u mnie jest na auto i dziala bez problemu.

Awatar użytkownika
drago_o
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: drago_o » 24 paź 2016, 10:24

Długie są, ale tylko do mrugania lub trzymania :)

Może masz inny sterownik swiatel lub sam soft w sterowniku. Zdarzają się takie przypadki, że działanie niektórych rzeczy jest delikatnie inne w zależności od softu :)
Moje D3:

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe Motostacja.pl części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl