Udało mi się wyszarpać historię serwisową swojego auta, które jak się okazuje, ma ją bardzo bogato udokumentowaną w ASO (wszystkie pierdoły włącznie z wymianami wycieraczek i opon, itp.).
Zastanowił mnie tylko jeden wpis - naprawa skrzyni biegów, która trwała... 3 tygodnie (!).
Gościu przez 3 tygodnie bujał się samochodem zastępczym, podczas gdy szpecjaliści walczyli z jego skrzynią. Skrzynia była wyjęta z auta.
Pytanie do bardziej oblatanych - czy naprawa tego ustrojstwa wymaga aż tyle czasu, czy raczej nie mogli dojść do przyczyny i po kolei wymieniali wszystkie bebechy?
Niestety, szczegółowego opisu naprawy nie ma (było to jakoś w 2003 roku, więc początki rejestrowania historii w systemie elektronicznym).
![]() |
![]() |
Historia serwisowa auta i wpis o skrzyni biegów
Na swoim przykładzie napiszę, że jest to jak najbardziej możliwe. Wyjęcie skrzyni dzień roboty, rozebranie i sprawdzenie skrzyni kolejny, później zaczyna się zamawianie części i czasem bywa, że na te części trzeba tydzień lub dwa poczekać. Ja czekałem około 5 dni, jeżeli do tego dochodzi mnóstwo innej pracy to trzy tygodnie to wcale nie tak długo.
Mam na placu E38, która już dwa miesiące czeka na zrobienie skrzyni ...czasem tak to już jest
Mam na placu E38, która już dwa miesiące czeka na zrobienie skrzyni ...czasem tak to już jest

- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
Taa i jeszcze nie dają gwarancji, że się ten termin nie wydłuży xDemilus143 pisze:Mamy dostawcę części ZF pod Radomiem i jak zamawiałem części to nawet słyszałem opcję czekania jednego miesiąca.
Mi się udało początkiem roku załatwić, teraz chciałbym pompę oleju i jedyne wyjście to ASO. Przykładowo jak skrzynię robiłem to podkładkę pod pompę do kasowania luzu potrzebowałem. Nikt oczywiście nie miał. 35zł netto/szt z ZF, oczekiwanie około miesiąca. W PL w firmie z łożyskami minimalne zamówienie 5szt po 37zł/szt i termin 4tyg. Z ASO kpl chyba 10szt z różnymi grubościami za 400zł ściągnęli ze szwabowni od ZFa w 3 dni! WTF

Jako ciekawostkę:
Wszyscy, a raczej większość z Was w remoncie ASB na f. vat mają wpisane wymiana pompy a tam oczy wywalali bo nikt tego nie zamawia

Oczywiście, że mają. Jakieś 3-4 tygodnie temu była u nas Pani, przedstawicielka ZF z nową ofertą na 2017 rok. Pytałem właśnie dlaczego są tak długie terminy dostaw i zgadnijcie co mi odpowiedziała ?krzychu22.p1i pisze:Ceny są bardzo podobne, ale muszą mieć jakieś umowy.

No dokładnie, już o tym gdzieś wcześniej wspominałem. Drą kasę aż doopy trzeszcząkrzychu22.p1i pisze: Tak to serwisują wasze automaty za 4-7tys