Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl części samochodowe mostostacja.pl

Kontakt do Administracji A8Team.PL

[S8 D2 02 LPG] Rozterki po wymianie rozrządu

dgasek
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[S8 D2 02 LPG] Rozterki po wymianie rozrządu

Post autor: dgasek » 04 gru 2016, 21:45

Witam Wszystkich

Jako że autem poruszam się drugi rok i teoretycznie rozrząd na ponad 20tys , ale nasi tam byli i postanowiłem wymienić .
Już wcześniej widziałem że na kołach było parę różnych znaczków korektorem , czyli ktoś coś tam rzeźbił , ale auto według mnie jeździło normalnie (subiektywnie) , aczkolwiek słyszałem dziwne cykanie po lewej stronie jak się stanęło przy przednim kole , trochę drżał na wolnych , bloki : w 90 nastawniki stały na 0 , w 93 : -3 -3 .

Po rozebraniu wał ustawiony na znak , zablokowany i przy próbie założenia blokady :

Obrazek

Nawet po zwolnieniu napinaczy nie dało się założyć blokady.

Rozebrałem do końca , poskładałem według procedury z Autodaty (poluzowane koła , pasek założony według kolejności , ponapinany jak tam piszą , sprawdzony czy jest ok ).

Poskładałem i uruchomiłem . Po nagrzaniu i zresetowaniu sterownika napinacze na wolnych stoją na 0 a w 93 -8 -8 .

Nie wiem co o tym sądzić . Auto jeździ normalnie (znowu subiektywnie), na pewno równiej pracuje, a nawet bym powiedział równo jak nigdy i nie ma tego cykania po lewej, a i jeszcze wcześniej przy przyśpieszaniu słyszałem jakby buczenie z wydechu a teraz jakby mniejsze .

Przeczytałem już masę elaboratów na temat wartości w bloku 93 i teoretycznie niby w zakresie , obie wartości równe , auto nie nowe , jeździ dobrze , ale...... no właśnie te dwie ósemki .

Ktoś jakiś twórczy wniosek wyciągnie , ale powie mi żebym zajął się czymś pożytecznym , zamiast się na zapas martwić ?

Pozdr
Damian

Awatar użytkownika
krzychu22.p1i
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: krzychu22.p1i » 04 gru 2016, 21:49

5cyl w górze i blokada w wał wkręcona do oporu?

dgasek
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: dgasek » 04 gru 2016, 21:54

Tak wkręcone do oporu , nawet sobie zaglądnąłem kamerą inspekcyjną żeby była pewność że trafia idealnie .

Awatar użytkownika
danishow
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danishow » 04 gru 2016, 22:12

dgasek, czasem podkładki na wałkach rozrządu (te w które wkładamy blokadę) mają luz co może spowodować niewielkie przestawienie się wałków. Można zamówić je nowe i próbować ponownie ale skoro wszystko działa dobrze a nawet czujesz poprawę to czy warto się w to bawić ?

szeryfisch
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: szeryfisch » 04 gru 2016, 22:20

Uwazam ze sie czepiasz. Wszystko w normie, ale nie... To takie szukanie miodu w dupie :P Jak znam zycie to jestes z tych co jezdza i nasłuchują - Co tu sie moze jeszcze spierdolic?
Wyluzuj, to tylko samochod, but w podłoge, muza na maxa i w droge...
Masz problem z autem? Zapraszam:
Magnice ul.Kwiatowa 1
10km od Wrocławia

Arthur
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Arthur » 04 gru 2016, 22:58

Czujniki są na walkach ssących, wiec możne łańcuszki miedzy walkami są naciągnięte, ślizgi wytarte lub same napinacze maja dość.

dgasek
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: dgasek » 04 gru 2016, 23:10

Dziękuję za słowa otuchy :) Wiedziałem że na brać klubową można zawsze liczyć :)
Zastosuję się do rad i jutro śmigam w trasę :)

Ale fakt jestem z tych co jeżdżą i nasłuchują ;)

Pozdrawiam i dobrej nocy życzę .

Awatar użytkownika
krzychu22.p1i
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: krzychu22.p1i » 04 gru 2016, 23:11

danishow pisze:czasem podkładki na wałkach rozrządu (te w które wkładamy blokadę) mają luz co może spowodować niewielkie przestawienie się wałków.
Ooo tym miałem właśnie pisać, na starych wkładałem taśmę wzorcową, ale teraz zainwestowałem w nowe podkładki i jest ok.

emilus143
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: emilus143 » 04 gru 2016, 23:39

Przepraszam ale zapytam przy okazji, bo na tygodniu podepnę kompa a nie jestem pewny w 100% mimo tego że szukałem na forum.

W porónaniu do polifta u mnie w tym bloku pomiarowym (93) są zupełnie inne dane jak u kolegi co założył temat. Mogę u siebie w preFL też to zdiagnozować?
I`m the LPG master

michalwruszak
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: michalwruszak » 05 gru 2016, 08:08