[D2 96 4.2PB/LPG ] Gotujący się płyn chłodniczy
Korek odkręcony po jeżdzie na rozgrzanym silniku w mojej A8Ukaniu pisze:Odkręć korek na postoju i zobacz :-)karol208 pisze:Korek raczej to nie wpływa na gotowanie płynu na postoju.
W silniku w okolicach zaworów wydechowych temperatura często przekracza wrzenia płynu przy ciśnieniu atmosferycznym.
Zgodzęsię że po to jest ciśnienie w układzie oby temperatura wrzenia była wyższa, ale bez przesady że na postoju.
-
- Forum Audi A8
Termostat sprawny, i stary i nowy, chlodnica gorąca cała, odlaczona nagrzewnica. Sprawdze reduktor.ernesto pisze:Kolego a powiedz mi czy termostat masz sprawny ?
Czy w momencie kiedy nagrzewa się auto, chłodnica jest gorąca po czym wyrzuca płyn ?
Czy przewody układu chłodzenia są twarde czy miękkie, głównie chodzi o ten na górze chłodnicy co idzie od termostatu.
Na ta chwile wymienkam jeszcze rozrząd w moim a6 c5 1.8t, stad tez taka cisza z AbZ.
Jeżeli chodzi o zawartość spalin z hlodniczym... miesiąc temu robiona kapitalka, wszystko z ASO. Oleju juz nie bierze, teraz tylko płyn mnie dobija...
Odnosnie korka, kupilem dwa nowe org, dostalem uzywki org kilka sztuk, na kazdym to samo.bez zmian, wiec szukam dalej.
I panowie... najwazniejsze.... woda w ukladzie gotuje sie, a Temperatura na blacie 90. Dlaczego?
Dodam ze czujniki temperatury mam 3, dwie uzywki sprawne, jeden org nowy.
Bezimienny
- tutenhamon
- Super Klubowicz
Wypnij się całkowicie z LPG zamontuj wszystkie węże oryginalne to raz a dwa to sprawdź lub wymontuj termostat na próbę jak to nic nie zmieni to tylko uszczelka pod głowicą na bank , z jakiegoś powodu zapala ci się CAT i na pewno nie od katalizatorów tylko z powodu analizy spalin maż coś nie tak z pracą silnika i ze spalaniem z tond CAT.Być może ma na to wpływ LPG
- tutenhamon
- Super Klubowicz
-
- Forum Audi A8
Panowie, wymienialem kompletny rozrzad, silnik jest tuz po planowaniu glowic, wymianie pierścieni tlokowych, uszczelniaczy zaworowych,uszczelek pod glowicami, kolektorami, polrywami klawiatury. Obydwa termostaty dzialaja, otwieraja sie, pompa wody ma wirnik metalowy, w mojej a6 c5 1.8t wystepowal wirnik plastikowy ktory raz juz mi sie obrobil i klade metalowy drugi raz z rzedu.tutenhamon pisze:Uszkodzona pompa też będzie powodować gotowanie ale wtedy tylko część chodnicy będzie zimna a kolega twierdz że cala chłodnica jest gorąca .
Na 99,9% problem rozwiazany, nie dochodzilo napiecie od czujnika temperatury do tego wentylatora pomocniczego. Zamowilem dwa dodatkowe wentylatoryzewnetrzne ssące o srednicy 21 cm. Jeden podlaczony bedzie z pomocniczym, drugi na przycisk od srodka.
Jutro zdam relacje z wyniku koncowego, czy grzeje sie cxy nie. Nie chce zachwalac, ale powinno byc ok
P.s. zdjecie w trakcie remontu, spustoszenie lvl hard
Jakby ktos potrzebowal jakichkolwiek czesci, dajcie znac.
Bezimienny
-
- Forum Audi A8