części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 96 4.2PB/LPG ] Tryb awaryjny skrzyni

Awatar użytkownika
koziolek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: koziolek » 10 sty 2017, 19:07

o usługach, nawet tu na forum ktoś sie wypowiadał, ale teraz tego nie mogę znaleźć...

znalazłem tylko taki wpis:
http://www.a8team.pl/odradzam-aso-warsz ... =teomotors

Awatar użytkownika
danishow
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danishow » 11 sty 2017, 07:25

koziolek pisze:...ale jednak czekam, aż mi sie rozsypie i zmieniam na manual :P
No nie gadaj, że i Ty chcesz gałą wahlować?! :P

Awatar użytkownika
koziolek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: koziolek » 11 sty 2017, 09:46

danishow pisze:
koziolek pisze:...ale jednak czekam, aż mi sie rozsypie i zmieniam na manual :P
No nie gadaj, że i Ty chcesz gałą wahlować?! :P
już od pół roku jeżdżę tylko na tipie i nie uruchomiłem jeszcze przycisków na kierownicy, więc w sumie to już prawie manual :P już tak się przyzwyczaiłem, że kilka razy jak nie przełączyłem na tipa to podczas jazdy wrzuciłem "N" :/

a tak na poważnie to załamuje mnie fakt, że na konkretne zrobienie asb trzeba dać ponad 10tys i wcale nie oznacza to, że za miesiąc sie nie wys...a bo mamy tu na forum kilka przykładów, że jednak padła. Z manualną skrzynią też nie ma 100% pewności, ale jest duuużo większa szansa, że wydam te 5/6tys i pojeżdżę w spokoju.

ja sobie główkowałem tak:)

plusy manuala:
- mniejsza awaryjność skrzyni
- mniejsze koszty naprawy jeśli jednak się zepsuje
- mniejsze spalanie
- lepsze osiągi :P

minusy manuala:
- nie będzie już tak jak wyszła z fabryki > mam trochę takich przeróbek i planuje więcej więc to mi nie przeszkadza
- mniejsza wygoda zmiany biegów > to punkt, który nie jest do przeskoczenia u większości, ale mi osobiście to naprawdę nie przeszkadza ;) pisałem o tym wyżej
- przód auta pójdzie trochę w górę > to mnie bardzo boli :P ale planuje air więc spoko :)

to takie moje rozumowanie i rozumiem, że możesz się nie zgodzić :)

Awatar użytkownika
danishow
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danishow » 11 sty 2017, 20:25

No, nie godzę się :P. W sumie jedynym powodem dlaczego ludzie zmieniają na manuale to koszty naprawy automata, proponuję więc samemu rozkręcić skrzynię i luknąć co w niej nie gra. Wszelkie info na temat rozkręcania i napraw bez problemu znajdzie się w necie. Swoją skrzynię latem rozbierałem, za potrzebne części razem z nowym oryginalnym konwerterem ZF zapłaciłem 600 euro. Więc zakasaj rękawy i do dzieła, nie taki diabeł straszny jak go malują ;)

Awatar użytkownika
krzychu22.p1i
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: krzychu22.p1i » 11 sty 2017, 20:30

danishow pisze:W sumie jedynym powodem dlaczego ludzie zmieniają na manuale to koszty naprawy automata, proponuję więc samemu rozkręcić skrzynię i luknąć co w niej nie gra.
Są wyjątki :P
[center]
Forum Audi A7.
Forum Audi A6.

[/center]

Awatar użytkownika
danishow
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danishow » 11 sty 2017, 20:39

Tak se tłumacz :D

Awatar użytkownika
koziolek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: koziolek » 11 sty 2017, 21:12

danishow pisze:za potrzebne części razem z nowym oryginalnym konwerterem ZF zapłaciłem 600 euro
no to ja nie wiem jak to się ma do cen u nas skoro za konwerter wołają około 2tys + jeden kosz i już masz więcej, a gdzie uszczelki, olej i filtr chociażby ;)

może Michał W się wypowie jak tu zajrzy ;)

i druga sprawa to zabawa ze skrzynią. Wiem, że sam tego nie zrobię bo nawet kanału nie mam porządnego, ale jeśli jest tak jak mówisz i nie jest to takie trudne to dlaczego u tylu osób te skrzynie siadają po remoncie ? u Teodora Myszkowskiego "mistrza skrzyń" jeden człowiek był 4 razy na poprawkach gwarancyjnych, aż do momentu gdzie skończyła się gwarancja i pojechał do innego serwisu.

a nie kusi was troszkę te lepsze przyspieszenie ? :P :P :P

Awatar użytkownika
danishow
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danishow » 11 sty 2017, 22:12

koziolek pisze:za konwerter wołają około 2tys
Mnie kosztował coś 330 euro prosto z magazynu ZF
koziolek pisze:a nie kusi was troszkę te lepsze przyspieszenie ?
Trochę lepsze przyspieszenie bo skrzynka szóstka i jest krótsza, jak Ci na tym zależy to wystarczy wymienić główne przełożenie w automacie i też będzie lepiej ganiać ...w sumie mam to w planie ;)

michalwruszak
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: michalwruszak » 12 sty 2017, 07:15

Konwerter ZF do D2 trochę tańszy jednak niż 2K - ale nie dużo około 1.5K - 1.7K

danishow Wszyscy się cieszymy ze masz umiejętności by samodzielnie to wymienić , ale jednak większość z nas tego sama nie zrobi - nie możesz mówić ze to proste - tak jak wymiana głównego przełożenia w skrzyni .

Gdybyś chciał nawet swoją skrzynię zrobić kompleksowo w PL 5hp19 koszt byłby niewiele niższy niż w przypadku 5hp24 czyli około 10K

Przebiegi w tych autach rosną i nawet elementy niezniszczalny jak układy planetarne już się sypią w tych skrzyniach - dlatego naprawy są drogie .

Ja też przesiadam się na manual - nawet nie z racji tego że nie byłoby mnie stać na naprawę skrzyni tylko to z ekonomicznego punktu widzenia się nie opłaca by zrobić to raz a porządnie
Rozkodowywanie numerów VIN grupy VAG i inne

FB: https://www.facebook.com/michalwruszak
mail: michalwruszak@gmail.com
tel: 508121044

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl