![]() |
![]() |
![]() |
[S8 D2 98 LPG ] Podwójny, separowany wydech - dual
-
- Super Klubowicz
[S8 D2 98 LPG ] Podwójny, separowany wydech - dual
Noszę się z zamiarem w tym miesiącu zrobić porządek z układem wydechowym. Ma to brzmieć, ale nie uprzykrzać komfortu podróży. Patrząc na filmiki z Youtube, często trafia się fraza "dual exhaust". Zauważyłem że auta z tym wydechem fajnie mruczą i prezentują bardzo ładny basik. Czytałem jednak o tych, tzw. ciśnieniach w układzie wydechowym. Odseparowany wydech ma to do siebie że nie ma ani H-pipe ani X-pipe. Nic nie łączy dwóch wydechów. Rzekomo X - pipe polepsza "dół" samochodu, tzn moment obrotowy, a z kolei separacja osłabia auto. Jak to się ma w rzeczywistości? Muszę podjąć decyzję - albo x- pipe albo dual. Poniże filmik, który m. in. przedstawia tenże dźwięk:
I`m the LPG master
-
- Super Klubowicz
-
- Super Klubowicz
Ja u siebie akurat nie kombinuję z wydechem ale mialem okazje słuchać 2.8 V6 na dwóch niezależnych wydechach (do kazdej glowicy oddzielny wydech). Dzwiek byl masakrycznie lipny, cos jak by dwa matizy postawić obok siebie. Wnioskuje więc (nie wiem czy slusznie) że jak się w V8 rozdzieli też wydech dla kazdej glowicy bez zadnego h-pipe czy x-pipe to efekt będzie taki jak by postawić koło siebie dwa golfy 

Pozdrawiam Bugi
"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"
"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"
- VanDyke
- Super Klubowicz
-
- Super Klubowicz
- FOSS
- Super Klubowicz
Może mam spaczone spojrzenie ale gdzie ten dual?.... Myślałem, że "true dual" to wydech rozdzielony na dwie strony, 2 końcowe obsługujące oddzielnie 2 strony silnika z ewentualną delikatną kompensacją ciśnień a tutaj co jest?Maroo pisze:Też u siebie planuję robić wydech i podoba mi się taki true dual.
Jak dla mnie słabo - widziałem i słyszałem dużo lepsze projekty.
FOSS motorsport *[/URL] (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
-