![]() |
![]() |
[D2 98 4.2PB ] Rolka napinacza paska rozrządu.
[D2 98 4.2PB ] Rolka napinacza paska rozrządu.
Witam. Właśnie składam rozrzad i zastanawia mnie jedna rzecz czy ta rolkę napinamy kręcąc w lewo czy prawo czy to bez różnicy?
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
Na przyszłość.... napina się przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.mahoney99 pisze:Zgodnie z ruchem wskazowek zegara ale pewnie auto juz jezdzi-moze sie komus przyda na przyszlosc.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
-
Po pierwsze... nie wiem co czy też kto to jest "haynes".mahoney99 pisze:haynes podaje ze zgodnie
Po drugie... uściślijmy o którą rolkę chodzi i w jakim silniku bo może każdy mówi o czymś innym.
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
-
- Super Klubowicz
Szczerze przyznaję, że ABZ'ta nie pamiętam i nie bardzo jestem ciekaw bo ostatni rozrząd w takim silniku robiłem chyba ze 3 lata temu i nie mam w planach na przyszłość robić tego ponowniekrzychu22.p1i pisze:W 97/98 4.2 tylko jedna rolka ma możliwość ruchu napięcia w obie strony![]()

W odniesieniu do AQF, AVP, BFM to rolkę mimośrodową napina się przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.
Haynes kompletnie nie znam ale jeżeli w odniesieniu do silników AQF, AVP, BFM piszą aby rolkę j.w. napinać zgodnie z ruchem wskazówek zegara to godne polecenia to źródło nie jestInter32 pisze:Haynes jako źródło wiedzy jest godne polecenia

inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
Nie neguję ale nigdy nie było mi to potrzebne.Inter32 pisze:Raz ze Haynes jest to największe wydawnictwo motoryzacyjne z instrukcjami do aut ...
Jeżeli pisali to w odniesieniu do silników ARS, ASG, ANK, AQJ, AKC, AQG, AUW, BFL, BGH, BGJ, AXQ, BHX czyli m.in. A6/S6 C5, VW Phaeton czy VW Touareg to tam również jest przeciwnie do ruchu wskazówek zegaraInter32 pisze:... a dwa ze nigdy nie wydali instrukcji napraw do A8 wiec nie wiem skąd kolega wziął te dane

inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
Rolka napinacza paska rozrządu.
Na forum znalazłem takie zdjęcia i rzeczywiście jest w prawo tylko czy napewno to jest AKG?