Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

Kontakt do Administracji A8Team.PL

[D2 00 3.7PB/LPG ] Czujnik poziomu paliwa (pływak)

kooguut3
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 00 3.7PB/LPG ] Czujnik poziomu paliwa (pływak)

Post autor: kooguut3 » 22 mar 2011, 13:54

witam!mam problem z pływakiem.Chodzi o to ze szaleje i nie pokazuje rzeczywistej ilości paliwa i przez to prawdopodobnie padła mi czoraj pompa paliwa:(mam pytanie czy da się go jakoś naprawic?czy trzeba wymienic?dostane wogóle nowy pływak?

kooguut3 poprawiłem tytuł Twojego wątku - mam nadzieję, że następne które założysz będą nazwane już poprawnie czyli z użyciem odpowiednich tagów i zgodnie z regulaminem: http://www.a8team.pl/topics12/2943.htm

Tzw. [tagów] nie wpisujemy "z palca" - przy zakładaniu tematu masz tam ich całą rozwijaną listę i z niej należy wybrać odpowiedni.

Twój temat jest typowo techniczny więc przeniosłem go do Działu Techczniego i uczulam na przyszłość aby tematy zakładać w odpowiednich działach.
Pozdrawiam, FOSS
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez kooguut3, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 22 mar 2011, 14:00

Kolego , jeśli nikt nie dłubał przy pływaku to po prostu się rozregulował przez tak zwane dolewanie paliwa , jeździsz na gazie to lejesz paliwa za 20-50 zł i temu komputer szaleje , zalej go chociaż do połowy , a najlepiej do pełna i wszystko powinno wrócić do normy .

kooguut3
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: kooguut3 » 22 mar 2011, 14:11

a może być wogóle takie coś ze go szlak trafił?

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 22 mar 2011, 14:13

może być , ale to bardzo mało prawdopodobne , ile masz paliwa :?: :?:
Dolej chociaż do połowy zbiornika czyli jak masz rezerwę to wlej jeszcze z 30 litrów i zobacz jak wtedy pokaże wskaźnik paliwa ile jest , jak pokaże połowę to czyli że jest okej .
Pływak znajduje się po lewej stronie w bagażniku za siedzeniami tylnymi , a po prawej masz pompę .

kooguut3
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: kooguut3 » 22 mar 2011, 14:18

dzieki kolejny raz za pomoc :)pozdrawiam

Awatar użytkownika
sinus
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: sinus » 22 mar 2011, 16:05

A nie jest to jakaś ogólniejsza przypadłość? Ja nie mam gazu, a widzę podobne objawy. Szczególnie jest to widoczne, gdy strzalka jest blisko rezerwy, bo się włącza sygnał dźwiękowy (piknięcie). Strzałka potrafi skoczyć o prawie dwie kreski. Raz zupełnie leży jakby nie było benzyny a po kilku kilometrach potrafi wyskoczyć poza czerwone pole. Jedynie na pełnym baku jest w miarę stabilnie i długo pokazuje fulla. Wie ktoś co z tym zrobić?

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
dice111
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Imię: AHC by MTM

Post autor: dice111 » 22 mar 2011, 16:16

W D2 to jest normalne, z resztą praktycznie w każdym samochodzie jest podobnie (ponoć aspekt "psychologiczny"). Zapala się rezerwa - jedziemy na stacje - proste :mrgreen:
Black Cars Matters

kojot1
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: kojot1 » 22 mar 2011, 16:56

jak mam mało paliwa to jak zaparkuje z górki potrafi sie zawiesić i już nie podniesie pokazuje pusty bak ! ,ale jak doleje to pokazuje normalnie , jak parkuje pod górkę jest wszystko ok ;]

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 22 mar 2011, 21:35

kojot1 pisze:jak mam mało paliwa to jak zaparkuje z górki potrafi sie zawiesić
może poprzedni właściciel miał mało paliwa i przyrdzewiał pływak no i teraz może się blokuje , weź wykręć pływak i zobacz czy chodzi delikatnie jak nie to WD40 i do dzieła ( kto nie smaruje ten nie jedzie ) :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
dzidzia
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: dzidzia » 22 mar 2011, 22:20

zbiornik ma 80 litrów i jest dość płaski, pływak nie biega za tym jednym litrem paliwa który macie w zbiorniku tylko siedzi cały czas w tym samym miejscu! Teraz gwałtownie ruszasz, twój litr paliwa przesuwa sie na tył zbiornika chlusta o ściankę tam gdzie pływak i oto masz ćwierć zbiornika, ale nagle musisz hamować twój litr wahy sie nie zastanawia i gna na przód zbiornika gdzie nie ma pływaka ani pompy i dziwna sprawa auto gaśnie bo nie ma paliwa. :/

Wiem ze teraz zatankować pod korek boli bo to prawie miesięczne pobory emeryta, ale niestety na sucho nie pojedzie.
quattro rulez
V8 no free rides, gas or ass!

http://www.motostat.pl/user-vehicles/15571

Awatar użytkownika
DanioUK
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: DanioUK » 12 lut 2014, 07:39

Dzis mnie sie to przytrafilo, rezerwa mi sie nie oswiecila wczesniej ale wskazowka nie chce sie ruszyc z dolnego polozenia. Pompa mam nowa jakis czas temu wymieniana wiec to raczej nie ona bo i auto normalnie tez jezdzi, tylko dlaczego wskazowka lezy???? I czy w 2.8 tez jest plywak po lewej w bagazniku???

Awatar użytkownika
CINEK
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: CINEK » 12 lut 2014, 22:14

w naszych A8 sa dwa czujniki poziomu paliwa - 1 z pompa + 1 po lewej stronie. Jesli jeden jest "uszkodzony" to albo bedzie bledny odczyt, albo nie bedzie go w ogole i wskazowka bedzie sobie lezec na 0.

Obrazek

ja mialem podobny przypadek...najpierw nie mialem odczytu. Wyjalem lewy plywak, przemiezylem - ok... <hmm> poczym sprawdzilem drugi w pompie i okazalo sie ze ktos juz kiedys majstrowal i wtyczka byla upierdzielona...po naprawie..dziala <hura> ...ale raz skakalo raz nie..raz opadalo do konca po czym sie podnosilo, no i wyszlo ze sie ten plastikowy tlok w czujniku przy pompie jakos zawieszal, badz ta sprezyna w srodku byla zle umiejscowiona... :/ po rozkreceniu i poprawie jesz teraz ok. .

...z tym ze u mnie zawsze ponad 0,5 baku :D
to nie jest zwykły napęd...to

Janas
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Janas » 03 maja 2017, 09:03

Panowie u mnie jest taki problem, że podczas jazdy potrafi zapiszczeć rezerwa i wskazówka leży na zero. Po jakimś czasie podnosi się na 1/4 a potem już na pół baku bo tyle miałem faktycznego stanu. Dodam, że zawsze staram się mieć minimum pół zbiornika. Co to może być?

Ukaniu
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Ukaniu » 03 maja 2017, 10:31

Janas - post wyżej :
martin_rs4 pisze:w naszych A8 sa dwa czujniki poziomu paliwa - 1 z pompa + 1 po lewej stronie. Jesli jeden jest "uszkodzony" to albo bedzie bledny odczyt, albo nie bedzie go w ogole i wskazowka bedzie sobie lezec na 0.
Kot też jest Quattro

Janas
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Janas » 04 maja 2017, 00:14

Dzięki za odpowiedź! Ten post musiał mi umknąć... Dzięki! :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl