W-a-l-d-e-k pisze:Kolego. Z tego co widzę to nie działający ACC to twój najmniejszy problem
. Czy przypadkiem jak robiłeś te doposażenie to wszystkie kabelki podpiąłeś w odpowiednie miejsca do magistrali CAN? Bo w ogóle nie masz komunikacji z najważniejszymi sterownikami w aucie.
Co do samego ACC to po kalibracji sprawdź czy distronic jest aktywowany w sterowniku silnika, bo bez tego nie będzie działał. Właśnie u mnie był taki przypadek i wszelkiej maści spece i z ASO i nie z ASO próbowali rozwiązać ten temat i przez dwa lata się nie udało. Trochę poczytałem na ten temat i sam w końcu siadłem z chińskim VASem i okazało się, że nikt nie brał pod uwagę takiego podstawowego działania jak aktywacja ACC w sterowniku silnika. No i po 10 minutach udało mi się uruchomić ACC i cieszę się nim do dziś
.
I z tego co widzę to masz jakieś niskie napięcie na aku. I brak komunikacji występuje właśnie w tym samym momencie tzn. przy tym samym napięciu. Jak to jest na pracującym silniku to alternator albo aku do wymiany.
Sprawdź jeszcze w elsie czy dobrze podpiąłeś wszystkie kable do magistrali CAN. To trochę podejrzane, że gateway nie ma ochrony komponentu (CP). Stawiam na to, że chyba źle albo nie zakodowałeś gatewaya w ogóle (bo z tego co pamiętam to też się go koduje) albo właśnie CP na gatewayu siedzi i dlatego brak komunikacji. To wszystkie aktywne błędy jakie masz? Nie ma component protection czy czegoś takiego?
Siema
Więc tak , komunikacja na CANACH jest,łączy się ze sterownikiem,mogę zobaczyć poszczególne grupy itp. , Zmieniłem przełącznik od kiery pod ACC, gatewey z obsługą wszystkich możliwych sytemów w A8
.
Dodakowo waliło mi błędem w radarze
00234 Sensor for Automatic Distance Regulation Misadjuset
kodowanie w silniku zmieniłem, nie rozumię błędu w ABS oraz skrzyni biegów?? ,tylko są w radarze.Zadnego błędu z CP nie mam ani w gatweyu ani radarze.
Wyniki w VCDS na samym zapłonie,aku trochę słabe dlatego tak to wygląda.
W następnym tygodniu otrzymam kompletnego pająka z 2009roku gdzie działal Side en Lane Assist oraz ACC,więc wtedy zobaczymy co się będzie działo.