[ALL] Opony zimowe - jaki rozmiar?
[ALL] Opony zimowe - jaki rozmiar?
Zastanawia mnie jeden temat związany z oponami zimowymi.
Jaki rozmiar trzeba założyć to już każdy sam na pewno wie, nie będziemy też dyskutować o markach bo są od tego inne tematy.
Nurtuje mnie natomiast jedno zagadnienie. Patrząc na temat od strony technicznej, jaki rozmiar opon do naszych A8 będzie najlepszy? Czy w śniegu i na lodzie lepiej zachowuje się opona np 245/45/18 czy jednak lepiej jak jest węższa, np 225/60/16 ? Mam namyśli oczywiście ruszanie z miejsca, przyczepność w trakcie jazdy oraz co najważniejsze hamowanie. ( a może jeszcze lepsza będzie opona 205/65/16?)
Jeżeli ktoś ma jakąś wiedzę popartą doświadczeniem zapraszam do dyskusji.
Jaki rozmiar trzeba założyć to już każdy sam na pewno wie, nie będziemy też dyskutować o markach bo są od tego inne tematy.
Nurtuje mnie natomiast jedno zagadnienie. Patrząc na temat od strony technicznej, jaki rozmiar opon do naszych A8 będzie najlepszy? Czy w śniegu i na lodzie lepiej zachowuje się opona np 245/45/18 czy jednak lepiej jak jest węższa, np 225/60/16 ? Mam namyśli oczywiście ruszanie z miejsca, przyczepność w trakcie jazdy oraz co najważniejsze hamowanie. ( a może jeszcze lepsza będzie opona 205/65/16?)
Jeżeli ktoś ma jakąś wiedzę popartą doświadczeniem zapraszam do dyskusji.
Ostatnio zmieniony 05 gru 2010, 00:17 przez sebos17, łącznie zmieniany 1 raz.
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
Trochę marketingowego bełkotu, ale tez sporo racji: http://www.opony.com.pl/artykul/czy-wez ... sze/?id=18
http://www.oponeo.pl/artykul/czy-powini ... zsze-opony (to samo)
Dlatego czy lato, czy zima u mnie gości 245/45/18
http://www.oponeo.pl/artykul/czy-powini ... zsze-opony (to samo)
Dlatego czy lato, czy zima u mnie gości 245/45/18
Black Cars Matters
po lecie 245/40/19 założyłem zimę 245/45/18 (Bridgestone Blizzak LM25) i jestem pozytywnie zaskoczony.sebos17 pisze:Tak więc dla mnie wszystko jasne, tą zimę przejeżdżę na tym co mam a na następną kupuję 245/45/18 :mrgreen: To co najbardziej przemawia do mnie to lepsze hamowanie i przyczepność auta na zakrętach, w innych sytuacjach problemy załatwi quattro ;-)
Bałem się, że na tak szerokich zimówkach będzie latanie jak na nartach, a tu jest wręcz odwrotnie.
- Mucholejkolator
- Super Klubowicz
Święte słowa, szeroka opona zimowa jest podobno gorsza od węższej: podczas ruszania w miękkim śniegu i hamowaniu w głębokiej wodzie. W każdej innej sytuacji lepiej spisują się szersze gumy, także nie ma strachu. Ja gdybym miał na zimę fele 18 to bez wahania założyłbym nawet 255/45 tak jak kolega, ekspert od rozmiarów kół, moderator, ojciec FOSS :mrgreen: A to ze względu na jednak troszkę wyższy profil takich oponek i ogólnie większą średnicę koła co jednak na naszych polskich drogach nie jest bez znaczenia :lol:sebos17 pisze:Tak więc dla mnie wszystko jasne, tą zimę przejeżdżę na tym co mam a na następną kupuję 245/45/18 :mrgreen: To co najbardziej przemawia do mnie to lepsze hamowanie i przyczepność auta na zakrętach, w innych sytuacjach problemy załatwi quattro ;-)
-
- Forum Audi A8
kolego 235/50/18 jest jak najbardziej ok i sam na takich zimą śmigam. na wlewie masz tablice z ciśnieniami i tam jedną z pozycji jest właśnie 235/50/18 co świadczy o tym iz sama fabryka przewidziała właśnie ten rozmiar do tego pojazdu jak jeden z kilku fabrycznych.
Piękno w parze z technologią.
Elektronika Audi lampy przednie full led dołożenie.
Elektronika Audi lampy przednie full led dołożenie.
-
- Forum Audi A8
- Mucholejkolator
- Super Klubowicz
W D3 są fabrycznie większe koła niż D2, także kolego webster222 w swojej D3 masz założone opony w rozmiarze dedykowanym do D2. Opony w rozmiarze właśnie 235/50/18 są tymi odpowiednimi to Twojego wozu i nie będziesz miał żadnych przekłamań.sebos17 pisze:o 2 % zwiększy się obwód koła, prędkościomierz trochę okłamie ale nie zauważysz tego, sam szukam opon i nie brałem pod uwagę tego rozmiaru, chyba jednak się zainteresuję jeżeli będzie pasowało ;-)
mój błąd, nie doczytałem jakim autem kolega jeździ :-/Mucholejkolator pisze:W D3 są fabrycznie większe koła niż D2, także kolego webster222 w swojej D3 masz założone opony w rozmiarze dedykowanym do D2. Opony w rozmiarze właśnie 235/50/18 są tymi odpowiednimi to Twojego wozu i nie będziesz miał żadnych przekłamań.sebos17 pisze:o 2 % zwiększy się obwód koła, prędkościomierz trochę okłamie ale nie zauważysz tego, sam szukam opon i nie brałem pod uwagę tego rozmiaru, chyba jednak się zainteresuję jeżeli będzie pasowało ;-)
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
Dopytywałem o zimowe opony pod 18" i w rozmiarze 245/45 i cenowo tak to wygląda:
Barum Polaris 3 585zł
Bridgestone Blizzak cm32 715zł
Dunlop Winter Sport M3 770zł
Falken MS449 570zł
Fulda Control HP 690zł
Goodyear UGGW3 790zł
Kleber HP2 610zł
Które warto wziąć, ceny oczywiście za szt.? Gość mi polecał Falkena, opinie też mają dobre. Opony do jazdy NORMALNIEJ nie wariacji ala pudełkowe m3 z w-wy...
Barum Polaris 3 585zł
Bridgestone Blizzak cm32 715zł
Dunlop Winter Sport M3 770zł
Falken MS449 570zł
Fulda Control HP 690zł
Goodyear UGGW3 790zł
Kleber HP2 610zł
Które warto wziąć, ceny oczywiście za szt.? Gość mi polecał Falkena, opinie też mają dobre. Opony do jazdy NORMALNIEJ nie wariacji ala pudełkowe m3 z w-wy...