Witam Koledzy.
Zwracam się do Was z prośbą o obiektywną ocenę sytuacji zaproponowanej przez warsztat samochodowy. Opiszę może o co chodzi.
Pewnego razu zauważyłem kałużę pod przednim zderzakiem mojej ślicznotki. Okazało się, ze był to płyn chłodniczy a wyciek jest prawdopodobnie z chłodnicy cieczy. Sprawdziłem poziom płynu w zbiorniczku, okazało się, że nie ma tam już w ogóle płynu. Dolałem płynu do właściwego poziomu i uruchomiłem silnik. Po uzyskaniu temp 90 stopni nie zaobserwowałem wzrostu temp silnika, a stan ten utrzymywał się na stałym poziomie, czyli 90 stopni. Generalnie w trakcie pracy silnika, nie zaobserwowałem żadnego wycieku płynu chłodniczego. Zaobserwowałem, że każdorazowo po wyłaczeniu silnika, nastepuje efekt wycieku płynu z prawdopodobnie chłodnicy. Za każdym razem było to po tej samej (patrząc od przodu samochodu) stronie - lewej.
Pojechałem do warsztatu samochodowego. Panowie stwierdzili wyciek w trzech miejscach z chłodnicy w okolicach zbiorników plastikowych i zaproponowali regenerację owej chłodnicy. Na moje pytanie, czy rdzeń jest w stanie nieuszkodzonym, odpowiedzili, że jest w porządku.
Przeraziła mnie troche cena, jaką zaproponowali za regenerację owych zbiorników plastikowych, bo wynosi ona 450 zł. Na maoje pytanie, czy owe zbiorniki plastikowe będa regenerowane czy wymienione, Pan z serwisu stwierdził, że te plastikowe zbiorniki zostaną wymienione. Oczywiście Pan powiedział, że będzie na to udzielona gwarancja. Dodam tylko, ze miła Pani z biura, dzwoniąc do mnie poinformowała mnie, że cena nowej chłodnicy wynosi ponad 3500 zł i że nie jest dostępna (bo rzekomo wycofana z produkcji w 2002 r) Całość regeneracji wykonuje jakas zewnętrzna firma. Kiedy zaproponowałem inne rozwiązanie w postaci wymiany chłodnicy na fabrycznie nową (zamiennik dostępny na Allegro w cenie niższej od ceny zaproponowanej regeneracji przez serwis) Pan z serwisu stwierdził, ze takaowa chłodnica chińczyk wytrzyma może rok, dwa lata czasu i że nie dają żadnej gwarancji (nie wiem, co gość miał na myśli, czy chodziło mu o montaż, ale chyba tak), bo sama chłodnica jest na 12 miesięcznej gw. producenta.
Pytanie do Was, co w tej sytuacji zrobić?
[D2 98 4.2PB/LPG ] Regeneracja chłodnicy czy wymiana?
-
- Super Klubowicz
Jest jeszcze jedna opcja - chłodnica firmy HELLA-BEHR - cena pomiędzy chińczykiem a orginałem
Rozkodowywanie numerów VIN grupy VAG i inne
FB: https://www.facebook.com/michalwruszak
mail: michalwruszak@gmail.com
tel: 508121044
FB: https://www.facebook.com/michalwruszak
mail: michalwruszak@gmail.com
tel: 508121044
Powiem tak, ze ja mialem chinczyka i wytrzymal 1,5 roku z tym ze wiem co bylo przyczyna i da sie to naprawic bo chodzi o mala uszczelke...temat opisany tutaj .... http://www.a8team.pl/d2-99-42pb-chlodni ... 785,60.htm
Mozna tez dostac dobra ori uzywke w tych pieniadzach co ja zrobilem, ie wiedzac jeszcze co jest przyczyna wycieku..
W regeneracje raczej bym nie szedl. Chincxyk ma roczna gwarscje ktora uwzgledniaja, ale jam wspomnialem mozna ta "wade" usunac zaraz po kupnie
Mozna tez dostac dobra ori uzywke w tych pieniadzach co ja zrobilem, ie wiedzac jeszcze co jest przyczyna wycieku..
W regeneracje raczej bym nie szedl. Chincxyk ma roczna gwarscje ktora uwzgledniaja, ale jam wspomnialem mozna ta "wade" usunac zaraz po kupnie
to nie jest zwykły napęd...to
Dziękuje Kolego za odpowiedz. Rozmawiałem dzisiaj z Panem z serwisu i stwierdził jednoznacznie, że zbiorniki plastikowe, będą zregenerowane na aluminiowe. Jak mnie zapewniono, na pewno nie będzie to zarówno ani lutowane, ani też klejone.CINEK pisze:
Jeżeli faktycznie rdzeń aluminiowy nie jest uszkodzony a wykonają taką robotę w postaci regeneracji tych zbiorników, to biorąc pod uwagę, że jest to objęte gwarancją i w razie W, nie musze się tym aspektem przejmować, to pozostaje jeszcze fakt, że pozostaję przy ori chłodnicy.
Swoją drogą czytałem temat, który przesłałeś i jest problem z tymi rozmiarami w sensie grubości. Ja mam w ofercie z Allegro grubość 40mm a silnik ABZ.