Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

Kontakt do Administracji A8Team.PL

Zestawy rozrządu Contitech

Linkownia, ciekawostki, pogawędki nie tylko związane z Audi A8 i nie tylko związane z motoryzacją.
Awatar użytkownika
Pepek
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: S8 D5
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Imię: Przemek

Post autor: Pepek » 01 wrz 2017, 20:03

Lechu pisze:(...)- napinacz NPN JP (czy jakoś tak)(...)
NTN, przy czym to tylko producent łożyska. Rolka musi być sygnowana przez kogoś innego. Ale jeśli jest tam NTN to jest dobrze :)
Osiem garów, klima, wtrysk. Warto dla tej chwili żyć.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
pebo
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pebo » 01 wrz 2017, 22:17

Przepraszam za wtrącanie się do tematu, ale może bardziej praktyczne byłoby zestawienie proponowanych konfiguracji elementów rozrządu. Np.:
Zestaw 1 - części takie to a takie (pasek, pompa, rolka), cena od ... do ...
Zestaw 2 - części takie to a takie (pasek, pompa, rolka), cena od ... do ...
Zestaw 3 - części takie to a takie (pasek, pompa, rolka), cena od ... do ...
A każdy kto będzie szukał/wymieniał to już odpowiednio dobierze do potrzeb i zasobności portfela.
PS. Mam świadomość, że takie zestawienie może być trudne do przygotowania, ale spróbujmy.
Bądź dobry jak chleb.

Awatar użytkownika
Pepek
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: S8 D5
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Imię: Przemek

Post autor: Pepek » 01 wrz 2017, 23:11

To jest niewykonalne ze względu na to, że producenci często nie mają całego asortymentu lub mają jego braki (bo np moce przerobowe poszły na pierwszy montaż) i po prostu się wymieniają. Najlepszym tego przykładem jest TRW i Lemforder. Druga rzecz, coś co jest aktualne na dziś może być już nieaktualne jutro (tu jako przykład rolka w pudełku INA numer 531011220 - na 10 sprawdzonych: 5 GMB, 3 KOYO, 2 bez oznaczeń). Reasumując: jak sobie nie zajrzysz do pudełka, a co ważniejsze nie wiesz na co zwrócić uwagę to nie wiesz co masz.
Chyba, że masz na myśli zestawy komponowane z pojedynczych, markowych elementów (INA, Ruville, SNR). To od razu powiem, że w przypadku ABZ różnice są kosmetyczne (+/- 100zł na zestawie - wg mnie przy koszcie całkowitym kwota pomijalna). Jedyny, który się mocno wybija to SKF (wprawdzie nie ma do ABZ, ale mówimy ogólnie) za którego uważam nie warto przepłacać oraz HEPU, o którym osobiście zdania nie mam, a jedynie znam ludzi, którzy nic innego do samochodu nie założą jeśli przez pompę przechodzi rozrząd.
No i w sumie ostatnia rzecz, A8 to jednak auto specyficzne. Specyficzne na tyle, że nie opłaca się do niego uruchamiać linii produkcyjnej przykładowo rolki napinacza firmie/pakowaczowi jak np Autex czy Optibelt. Niemniej jeśli jakimś cudem trafilibyście na taką rolkę to na 99,9% będzie to INA/Litens. Ale już np takiej 028109243 dla 1Z jest tyle że łooo paaanie. A to dlatego, że jednostka mega popularna i opłaca się zlecić chińczykowi zrobić byle co lub lepsze byle co, a nie podkupywać u markowego producenta.
Temat rzeka i można by tu jeszcze trochę popisać, ale raczej nie ma sensu. Przykłady dobrych zamienników przytoczyłem kilka postów wyżej, ale każdy zrobi jak będzie uważał :)
Osiem garów, klima, wtrysk. Warto dla tej chwili żyć.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Lechu
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Lechu » 02 wrz 2017, 12:35

Pepek pisze:
Lechu pisze:(...)- napinacz NPN JP (czy jakoś tak)(...)
NTN, przy czym to tylko producent łożyska. Rolka musi być sygnowana przez kogoś innego. Ale jeśli jest tam NTN to jest dobrze :)
I tak jest, z tego co pamiętam

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 03 wrz 2017, 12:35

A ja wam powiem, że jakość części, moim zdaniem, z roku na rok jest chyba coraz gorsza.

Napinacz hydrauliczny NTN
Już kilka razy trafiły mi się takie które ni wytrzymały okresu gwarancji nie wspominając już o tym aby przejeździło to przez kilka lat. Ostatnio wymieniałem taki na gwarancji po 3 miesiącach od montażu - PORAŻKA :/

Pompa wody HEPU
Kilkukrotnie wymieniałem na gwarancji. Cieknie z broku.
PORAŻKA :/

Nie kupuję części z Allegro, z internetu czy od jakichś mało wiarygodnych sprzedawców.
Cena praktycznie nigdy nie była u mnie motywatorem przy wyborze dostawcy.
Omijam szerokim łukiem chłam i tanie buble.
I mimo to, od czasu do czasu, jakaś część nie wytrzymuje nawet 1-go roku :/
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

ernesto

Post autor: ernesto » 05 wrz 2017, 06:51

preston81 pisze:ciekawe ile aso wola za wymiane rozrzadu ? ma ktos taka wiedze?
Zacznijmy od pytania, czy będą umieli to zrobić, nie używając flamastra.
Zwykłego dekoru selektora nie potrafili zdemontować, a co dopiero rozrząd <boisie>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl