części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Atak zimy

Linkownia, ciekawostki, pogawędki nie tylko związane z Audi A8 i nie tylko związane z motoryzacją.
Awatar użytkownika
daro72
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: daro72 » 02 gru 2010, 19:54

PEPOL D2 pisze:
daro72 pisze:Ja, aż gumę z opon z opon zostawiłem na lodzie który wyślizgałem pod sobą.
Skrzynia da sobie radę tylko trzeba przestrzegać podstawowych zasad użytkowania automatu. W zaspach zawsze należy używać najniższego biegu i wstecznego. Nie przerzucać biegów z przednich na wsteczny gdy koła się jeszcze kręcą.
Też myślałem, że skrzynię za moment po tym zdarzeniu szlag trafi ale jakoś przez cały rok przejeździłem i nic się nie wydarzyło.

Masznamysli bieg nr 1 ? a nastepnie wsteczny R ?
Tak właśnie o te biegi chodzi. Po prostu skrzynia nie mieli sobie w worku.
Jeżeli będziesz chciał sobie polatać bokami gdzieś na dużym placu to też najlepiej zapiąć najniższy bieg. I wtedy ogień i dym. Oczywiście bez przesady bo to nie manual gdzie tylko sprzęgło może siąść.
Dążenie do doskonałości.

Awatar użytkownika
PEPOL D2
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: PEPOL D2 » 02 gru 2010, 19:54

Pytanie mam.Czy zawieszając brzuszkiem na srodkowej zaspie.Zawsze kreca sie 4 kółka? :lol:

Awatar użytkownika
daro72
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: daro72 » 02 gru 2010, 20:05

PEPOL D2 pisze:Pytanie mam.Czy zawieszając brzuszkiem na srodkowej zaspie.Zawsze kreca sie 4 kółka? :lol:
Z tego co sam zauważyłem to nie kręcą się wszystkie cztery, a tylko dwa. Po prostu mechanizmy różnicowe dyferencjałów są tak zbudowane. Podobno tylko w subaru napęd jest bezpośredni ale na 100% nie jestem pewien.
Dążenie do doskonałości.

JIMM

Post autor: JIMM » 02 gru 2010, 20:14

daro72 pisze:Z tego co sam zauważyłem to nie kręcą się wszystkie cztery, a tylko dwa.
a ja jak dziś wisiałem na brzuchu to kręciło się jedno :mrgreen: prawe tylne...............1h odkopywałem zaspę..........byłem jeko pierwszy w korku , wszystkich doprowadziłem do tego miejsca.........i cwaniaczek w navarze mnie minął i za 20m stanął..........wykopałem swoją lalę , zawias na lift i pomalutku wycofanie :-P Navarka była tam jeszcze jak wracałem z roboty :-> reszta ekipy z korka wycofała się po moich śladach 8-)

Awatar użytkownika
club-iguana
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: club-iguana » 02 gru 2010, 20:24

A w przypadku problemów z podjazdem pod górkę proponuję spróbować BEZ ESP i ogień :-)
CCCO A8 D2 4.2 '96 -> Allroad 2,7T '02 -> A8L D3 4.2 '04 - to wszystko już było.

JIMM

Post autor: JIMM » 02 gru 2010, 20:37

club-iguana pisze:A w przypadku problemów z podjazdem pod górkę proponuję spróbować BEZ ESP i ogień :-)
ja zimą zawsze wyłączam esp............bo mi przeszkadza i nie można bokiem pośmigać ................:mrgreen: to oczywiście żart , nie korzystam tylko na placach i torze kartingowym gdzie szlifuje swój drift :mrgreen:

Pers
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Pers » 02 gru 2010, 21:44

Dzisiaj wróciłem z pracy i nie wytrzymałem znalazłem piękną polanke niedaleko pracy i...
zaorałem pole jak Turbo Ursus :diabel: ale było fan!!!!
Miłość od pierwszego kontaktu :-)

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 04 gru 2010, 21:30

dice111 pisze:W końcu nadeszła quattro pogoda. Miny kierowców w ośkach bezcenne :mrgreen:
Nie wiem tylko skąd ta panika - to w końcu prawdziwa zima, dużo jej brakuje do tej z 78, czy 79r
:D nie wiem czy to ja tak szybko jeżdżę czy oni tak wolno :lol:

Ładnych kilka lat wcześniej (przed moim A8) miałem prywatnie kilka aut RWD... zawsze czekałem aż spadnie śnieg aby wreszcie móc polatać bokami... od kiedy wszedłem w posiadanie Quattro za RWD, mimo że zabawę miałem przednią, jakoś wogóle nie tęsknię :-P
club-iguana pisze:A w przypadku problemów z podjazdem pod górkę proponuję spróbować BEZ ESP i ogień :-)
Przy wyjeżdżaniu z zaspy także polecam wyłączać ESP.

Poza tym, jak już gdzieś tu ktoś napisał, przy mocno oblodzonej jezdni warto używać Tiptronika - sami regulujemy na jakim biegu jedziemy i przede wszystkim korzystamy z możliwości hamowania silnikiem ;-)
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

Awatar użytkownika
PEPOL D2
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: PEPOL D2 » 04 gru 2010, 21:42

Czasem w momencie wjazdu na jakas zlodowaciala zaspe zdaje sobie sprawe jakie te auto jest lekkie kiedy poprostu sie z niej ześilzguje jak resorak. :roll:

Awatar użytkownika
SJake
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: SJake » 04 gru 2010, 21:45

Mnie to tylko wkurza, że wyłączenie ESP nie wyłącza go całkowicie razem z ABS. ;)
A8 4,2 quattro
A8 4,2 quattro
V8 4,2 quattro
V8 4,2 quattro
S6 4,2 quattro
A6 2,8 quattro
A2 1,6 FSI
A6 TDI AEL

POLISHANGEL

Awatar użytkownika
Karol
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Karol » 04 gru 2010, 22:49

bawcie sie tak

eXecutorR

Post autor: eXecutorR » 05 gru 2010, 10:23

bawimy się, bawimy. Tylko ciężko czasem placyk znaleźć, żeby oblodzone już nie było od nadmiaru driftowania ;-)

szoszon1983
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: szoszon1983 » 05 gru 2010, 11:52

SJake pisze:Mnie to tylko wkurza, że wyłączenie ESP nie wyłącza go całkowicie razem z ABS. ;)
a mnie, że w D3 ręczny jest elektryczny, nie pomaga w "rajdowym stylu"

Awatar użytkownika
PEPOL D2
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: PEPOL D2 » 05 gru 2010, 13:34

Moja zona niestety dostaje ataku paniki jak wchodze na recznym na parkingu (chyba powinienem załozyc osobny temat -Żony a atak zimy :mrgreen: ) Dlatego biore psa i Leon naprawde zadowolony :D

Awatar użytkownika
Danio
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Danio » 18 gru 2010, 20:43

ja mam takie coś: to za dodatkową dopłatą w super opcji
Automatycznie Uwikłany Dodatkowymi Inwestycjami

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl