![]() |
![]() |
[D3 03 4.2MPI/LPG ] Wymiana pompy wspomagania
[D3 03 4.2MPI/LPG ] Wymiana pompy wspomagania
Witam potrzebuje informacji jak wymienić pompę wspomagania i czy trzeba ściągać pas przedni?
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
Re: Wymiana pompy wspomagania
Nie trzeba.xluqas pisze:czy trzeba ściągać pas przedni?
Black Cars Matters
Mam przód poliftowy ale zderzak zrzucić to chwila byle by nie pas. Dzięki Chłopaki 

Moje Audi A8 D4 i Forum do Audi A6 C6
Pamiętasz jak poradziłes sobie z montażem? Czeka mnie to samo w sobotę w 3.7 D3. Nie rozumiem dlaczego niektórzy piszą coś o ściąganiu lampy? To chyba dotyczy d2? W D3 pompa jest niżej niż lampy i w sumie daleko od nich.xluqas pisze:Mam przód poliftowy ale zderzak zrzucić to chwila byle by nie pas. Dzięki Chłopaki
A8 2004
w d2 wystarczy tylko maske otwożyćXavier pisze:Pamiętasz jak poradziłes sobie z montażem? Czeka mnie to samo w sobotę w 3.7 D3. Nie rozumiem dlaczego niektórzy piszą coś o ściąganiu lampy? To chyba dotyczy d2? W D3 pompa jest niżej niż lampy i w sumie daleko od nich.xluqas pisze:Mam przód poliftowy ale zderzak zrzucić to chwila byle by nie pas. Dzięki Chłopaki
Doceniaj co masz..., walcz o co pragniesz....
Tzn. że otwierasz maskę i pompa sama wypada?.... czy trzeba ją jeszcze odkręcać?pb41ns pisze:w d2 wystarczy tylko maske otwożyć

* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
Witam,
Jako że nie otrzymałem żadnej odpowiedzi , a dziś jestem już dużo bogatszy o wiedze jak wymienic pompe wspomagania w D3 3.7 to pokrótce opisze moją operacje.....
Pompe wspomagania w Audi D3 przed-lift z silnikiem 3.7 (i 4.2 pewnie też) wymieniamy od spodu auta bez zdejmowania przodu. Zderzak rownież zostaje. Jedyna rzecz, ktorą demontujemy to podpinka pod silnik
Pompa sama nie wypadnie jak w D2 ale po odkręceniu koła paska i 3 srub pompy mozna ją (nie łatwo) wyciągnąć. Wiem, Zrobiłem , da sie !!!!!!
działa !!
Płyn jaki zalałem to Valvoline, oczywiscie spelniający normy ASO (wiecej na tym forum w innych tematach) Pompe po regeneracji zamówiłem z firmy ERA-Benelux z Belgii (trzeba miec firme i poprosić o login i password do ich e-shopu ) cena 150 euro + 120 euro kaucja zwrotna.
[ Dodano: 2017-02-09, 16:31 ]
Jest jednak róznica. Niektore z tych elektrozaworo o numerze 4E0959617C mają krućce na węże odwrocone w jedna strone a pozostałe mają dwa krućce na prawo a dwa na lewo. Ja potrzebuje te drugie. inaczej nie założe wężyka.
Pozdrawiam i dzieki za pomoc.
Jako że nie otrzymałem żadnej odpowiedzi , a dziś jestem już dużo bogatszy o wiedze jak wymienic pompe wspomagania w D3 3.7 to pokrótce opisze moją operacje.....
Pompe wspomagania w Audi D3 przed-lift z silnikiem 3.7 (i 4.2 pewnie też) wymieniamy od spodu auta bez zdejmowania przodu. Zderzak rownież zostaje. Jedyna rzecz, ktorą demontujemy to podpinka pod silnik

Płyn jaki zalałem to Valvoline, oczywiscie spelniający normy ASO (wiecej na tym forum w innych tematach) Pompe po regeneracji zamówiłem z firmy ERA-Benelux z Belgii (trzeba miec firme i poprosić o login i password do ich e-shopu ) cena 150 euro + 120 euro kaucja zwrotna.
[ Dodano: 2017-02-09, 16:31 ]
Jest jednak róznica. Niektore z tych elektrozaworo o numerze 4E0959617C mają krućce na węże odwrocone w jedna strone a pozostałe mają dwa krućce na prawo a dwa na lewo. Ja potrzebuje te drugie. inaczej nie założe wężyka.
Pozdrawiam i dzieki za pomoc.
A8 2004
-
- Forum Audi A8
Witam, mam pytanie odnosnie wymiany samego lozyska w pompie wspomagania. Czy ktos z was robil cos takiego. Lozysko raz piszczy a raz nie chcialbym to zrobic bo jak zatrzyma sie calkowicie to bedzie do wymiany tez i pasek, a ostatnio nowy zakladalem. Z gory dzieki za odpowiedz. Dodam, ze poza tym lozyskiem pompa sprawujecsie bez zarzutow nie wyje i kierownica chodzi lekko.
Kiedyś E53 4.4 teraz A8 D3 4.2