![]() |
![]() |
![]() |
[D2 FL ALL ] silniczki klap klimatronica
[D2 FL ALL ] silniczki klap klimatronica
ostatnio mam klopot z klimatyzacją , ogólnie zauważyłem że włączona klima = włączony mniejszy wentylator na przednim pasie - bynajmniej u mnie , sytuacja wygląda następująco klima potrafi mi się wyłączyć podczas jazdy , bynajmniej ja to tak interpretuje po tym że czuć różnicę w powietrzu które wylatuje z kratek i zaczyna mi parować auto... tak , zatrzymuje się maska do góry, wentylator (o ktorym pisałem wcześnmiej stoi) wyłączam auto i włączam ponownie bawie się trybem ekon aż usłyszę (chyba przekaźnik z prawej strony kierowcy - takie cyknięcie ) widać tez po obrotach różnicę jak się włączy jest minimalny skok na chwilę no i para w aucie schodzi ...
błędów brak , wcześniej miałem błąd V113 - klapa obiegu wewnętrznego
https://photos.app.goo.gl/W0p5ZUAiumh42VTB3
po skasowaniu błąd nie powrócił ...
User gtfan dał tu taką rozpiskę
Vxxx to numer silniczka, a Gxxx to numer potencjometru w tymże silniczku.
V111 - środkowe nawiewy, strona pasażera
V68 - klapa regulacji temperatury
V109 - nawiew na nogi, strona pasażera
V71 - klapa świeżego powietrza
G89 - czujnik temp świeżego powietrza
V113 - klapa obiegu wewnętrznego
V110 - środkowe nawiewy, strona kierowcy
V107 - nawiew na szybę czołową i boczne z kratek na górze deski rozdzielczej
V102 - środkowy nawiew z tyłu
V112 - nawiew na nogi z tyłu
V108 - nawiew na nogi kierowcy
Jak nie masz ciepłego nawiewu to sprawdź silniczek V68 (o ustawieniu pokrętła na środkowej kratce na "czerwone" zakładam, że pomyślałeś).
V110 i V111 dostępne po ściągnięciu całej deski.
chciałbym sie dowiedziec jak wymienic ten silniczek v113 moze tuaj ktos to robil dojscie jest kiepskie z pod maski .,, ew jak wyciagnac caly ten "kosz" wraz z wentylatorem v2 ??
błędów brak , wcześniej miałem błąd V113 - klapa obiegu wewnętrznego
https://photos.app.goo.gl/W0p5ZUAiumh42VTB3
po skasowaniu błąd nie powrócił ...
User gtfan dał tu taką rozpiskę
Vxxx to numer silniczka, a Gxxx to numer potencjometru w tymże silniczku.
V111 - środkowe nawiewy, strona pasażera
V68 - klapa regulacji temperatury
V109 - nawiew na nogi, strona pasażera
V71 - klapa świeżego powietrza
G89 - czujnik temp świeżego powietrza
V113 - klapa obiegu wewnętrznego
V110 - środkowe nawiewy, strona kierowcy
V107 - nawiew na szybę czołową i boczne z kratek na górze deski rozdzielczej
V102 - środkowy nawiew z tyłu
V112 - nawiew na nogi z tyłu
V108 - nawiew na nogi kierowcy
Jak nie masz ciepłego nawiewu to sprawdź silniczek V68 (o ustawieniu pokrętła na środkowej kratce na "czerwone" zakładam, że pomyślałeś).
V110 i V111 dostępne po ściągnięciu całej deski.
chciałbym sie dowiedziec jak wymienic ten silniczek v113 moze tuaj ktos to robil dojscie jest kiepskie z pod maski .,, ew jak wyciagnac caly ten "kosz" wraz z wentylatorem v2 ??
bądź sobą, wariatów też lubią
czy trzeba to tez jakos od srodka uwolnic? sa jakies szyny prowadzace calosc czy nie ? widze rurki podobne jak te od klimy trzeba zrzucac czynnik albo cos w ten desen ? jak sie do tego zabrac ? na co sie przygotowac bo mam w planie kupienia calego nowego mechanizmu i wymiane po calosci , albo dokladna diagnoza i wymiana poszczegolnych elementów
Re: silniczki klap klimatronica
To normalne, bo to wentylator klimypreston81 pisze:ostatnio mam klopot z klimatyzacją , ogólnie zauważyłem że włączona klima = włączony mniejszy wentylator na przednim pasie

Klimatyzacja nie działa w temperaturze poniżej 5°C i jest wyłączana automatycznie.preston81 pisze:sytuacja wygląda następująco klima potrafi mi się wyłączyć podczas jazdy , bynajmniej ja to tak interpretuje po tym że czuć różnicę w powietrzu które wylatuje z kratek i zaczyna mi parować auto...
W okresie przejściowym może być taka sytuacja, że wyjeżdżasz z klimą włączoną i w trakcie jazdy wyłączy się automatycznie.
I nie mówię tutaj o samych nawiewach ale kompresorze bo sprawne nawiewy będą działać zawsze.
To normalne. Jak klima się wyłączy to i wiatrak stanie.preston81 pisze:zatrzymuje się maska do góry, wentylator (o ktorym pisałem wcześnmiej stoi)
Tak właściwie to jest to taka zabawa głupiegopreston81 pisze:wyłączam auto i włączam ponownie bawie się trybem ekon aż usłyszę (chyba przekaźnik z prawej strony kierowcy - takie cyknięcie ) widać tez po obrotach różnicę jak się włączy jest minimalny skok na chwilę no i para w aucie schodzi ...

* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
to powiedz mi Foss co musze zrobić żeby mi te dziadówy nie parowały , z tego co pamiętam klima działała mi nawet na minusie w zeszłym roku a mogę się mylić jeśli jest tak jak piszesz że klima nie włącza sie poniżej 5 stopni i zarazem jest to dziwne bo u mnie dziś było 2,5 stopnia i na start klima sie wlaczyla pozniej sie wylaczyla momentalnie szyby zaczely mi parowac tak ze jechac sie nie dalo i po jakiejs chwili wlaczyla sie ponownie ....bo jak wlacze np temp na + 22 z wlaczona klima podczas mrozów np -5 to z tego co piszesz nie powinna sie klima wlaczyc , wydawalo mi sie tez ze czy + czy - to jak wlacza sie nawiew na szybe przednia klima z automatu wlacza sie zawsze ??FOSS pisze:Tak właściwie to jest to taka zabawa głupiego
i od razu Cię Damianie zapytam o dekle zaworowe tj czy z d3 bedą pasować p&p do d2?
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
Sprężarka się nie załącza, ale działa Ci osuszacz, dlatego np jak jest wilgotno, pada deszcz itp jeździć ciągle z wyłączonym ECONem. Jak jedziesz na ECON musiałbyś utrzymać mniej-więcej ta sama temp na zewn jak i w środku + ciągły nawiew. Jak działa osuszacz chyba tłumaczyć nie muszę. A jak działa układ klimatyzacji - masz opisane w zeszytach serwisowych SSP ogólnie dostępnych w sieci. Tam masz też opis poszczególnych klap i silniczków. Generalnie temat w D2 i D3 z dwustrefową klimą jest bliźniaczy.preston81 pisze:co musze zrobić żeby mi te dziadówy nie parowały , z tego co pamiętam klima działała mi nawet na minusie w zeszłym roku a mogę się mylić jeśli jest tak jak piszesz że klima nie włącza sie poniżej 5 stopni
Bo jak dajesz ten maksymalny nadmuch to może nie zauważyłeś wyłącza on ECON, a dlaczego - patrzy wyżej.preston81 pisze:wydawalo mi sie tez ze czy + czy - to jak wlacza sie nawiew na szybe przednia klima z automatu wlacza sie zawsze ??
Black Cars Matters
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
Wlacz sobie ECON zima a wylacz. Juz wiesz dlaczego szyby paruja na ECON ponizej 5 st a 'klimatyzacja nie dziala' jak to FOSS napisal, a gdy wylaczysz to 'klimatyzacja nie dziala' a szyby nagle przestaja parowac ?maciu pisze:jak nie działa sprężarka niczym się to nie rózni od układu bez klimy... no może poza smrodem
ECON jest dobry na przejsciowe temp, chociaz i tak nie do konca ew jak chcesz se szybe opuscic i tak jechac. Ludzie jezdza w zime a potem placz ze cos sie popsulo i latem te same tematy o klime a w zimie o ...webasto

Black Cars Matters
-
- Super Klubowicz
- Moje auto: A8 D3
- Rocznik: 2006
- Silnik: V8 4.2 TDI
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Imię: maciu
no ten osuszacz (jedyny jaki znam w układzie klimy) to osusza olej w obiegu spreżarki
co prawda efektem ubocznym działania klimy jest osuszanie powietrza (stąd woda
lejąca się z klimatyzacji a dokładnie z zimnego parownika) ale nikt nie nazywa parownika
osuszaczem
co prawda efektem ubocznym działania klimy jest osuszanie powietrza (stąd woda
lejąca się z klimatyzacji a dokładnie z zimnego parownika) ale nikt nie nazywa parownika
osuszaczem
Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020
wyPAD 2020