Mam oryginał z ASO. Dla pewności: mowa o blokadzie T40237 wkręcanej z boku w blok silnika służącej jednocześnie do zablokowania go w pozycji do ustawiania rozrządu?FOSS pisze:W po-liftach robi się to na blokadzie wału korbowego.
Robiłem wielokrotnie na oryginalnej i jeszcze mi się nic nie zerwało i nie pokrzywiło.
No chyba, że ktoś ma blokadę samoróbkę na jakiejś śrubie z plasteliny to rzeczywiście lepiej tak nie blokować.
[S8 D2 01 ] Luźny pasek rozrządu
-
- Super Klubowicz
- Moje auto: A8 D2
- Rocznik: 2001
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Imię: Bartek
Kolego tyle razy odkręcałem tym sposobem i nic się nie dzieje.Ostatnio robiłem kapitalke silnika w A3 1.6AKL.I tez odkręcałem i przykręcałem tą śrubeUkaniu pisze:Bał bym się przykręcać blokadę do kółka paska bo same śruby mogą być wytrzymałe ale co jak kółko puści? to przecież jakiś spiek. Na tak małym promieniu na jakim są obsadzone śruby po tym dodatkowym pół obrotu siły będą gigantyczne.
Chyba dla "inteligentnych inaczej".pepi pisze:albo rozrusznikiem metoda dla twardzieli
Ile kosztuje blokada wału korbowego?... 2 dychy?... 3 dychy? 5 dych?
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
Może w tych nowszych to kółko solidniejsze jest bo w ABZ to lubią pękać na śrubach.bartez83 pisze:Kolego tyle razy odkręcałem tym sposobem i nic się nie dzieje.Ostatnio robiłem kapitalke silnika w A3 1.6AKL.I tez odkręcałem i przykręcałem tą śrube
Patent z rozrusznikiem stosowałem nie raz... Czasem po po swojskich mechanikach nie idzie tego inaczej odkręcić. Choć zwykle jednak są za luźne.
Kot też jest Quattro
- karol208
- Super Klubowicz
- Moje auto: A8 D2
- Rocznik: 1994
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Imię: Karol
W ABZ nie włożysz tej blokady na kółko ponieważ koło pasowe przykręcone jest do wału tą dużą śrubą. (trzeba blokować koło pasowe)
Moment dokręcenia 450 Nm
Najlepiej jest blokować jak najbliżej odkręcanej śruby ze względu na duże momenty skręcające pomiędzu śrubąa blo0kadą.
Jak komuś się zdarzyło ukręcić wał to już się nauczył.
Każdy robi jak uważa
Moment dokręcenia 450 Nm
Najlepiej jest blokować jak najbliżej odkręcanej śruby ze względu na duże momenty skręcające pomiędzu śrubąa blo0kadą.
Jak komuś się zdarzyło ukręcić wał to już się nauczył.
Każdy robi jak uważa
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz