części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D3 ALL ] VAS z allegro

zabawiking
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D3 ALL ] VAS z allegro

Post autor: zabawiking » 28 sty 2018, 10:17

Hej,
Zastanawiam się nad zakupem głowicy VAS5054, i dlatego pytanie do kogoś kto już kupił i może polecić konkretny model/sprzedawcę/aukcję. Widzę że rozpiętość jest duża, a znając tego typu podrabiane urządzenia z allegro, nie brakuje kombinatorów, którzy twierdzą że tylko ich produkt działa najlepiej.
Proszę o konkretne informacje i od razu uprzedzam, że chodzi mi o użytek hobbystyczny dla własnych celów, więc nie zamierzam kupować urządzeń za kilka tysięcy, które oczuwiście są "zalecane"

Pozdrawiam

maciu
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: maciu » 28 sty 2018, 11:31

ja szukalem kogos blisko zebym mogl podjechac i zalatwic rzecz osobiscie

https://allegro.pl/uzytkownik/650209/oceny

nie nacialem sie, pomoc techniczna po zakupie tez byla
głowiczka działa po bt bezproblemowo
Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 28 sty 2018, 12:43

maciu pisze:ja szukalem kogos blisko zebym mogl podjechac i zalatwic rzecz osobiscie

https://allegro.pl/uzytkownik/650209/oceny

nie nacialem sie, pomoc techniczna po zakupie tez byla
głowiczka działa po bt bezproblemowo
Niestety Maćku...
Opis aukcji super i wszystko wydaje się pewne, oryginalne ale....
rozmawiałem z człowiekiem i na pytanie o licencję nagle się zaciął.

Osobiście to mnie to wnerwia bo jakby nie było jest to typowy pirat, a gość rozpisuje się nad nim jakby sprzedawał bóg wie co :/

I ta faktura VAT.
Właściwie to ciężko powiedzieć po co ta faktura.

Jeżeli chodzi o ewentualną gwarancję to teoretycznie może się przydać ale... co będzie jeżeli sprzedający będzie miał tą gwarancję głęboko w D.?...
Ktoś pójdzie z tym do sądu?
Złożysz zawiadomienie, że kupiłeś pirata i nie działa on poprawnie?
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

Awatar użytkownika
drago_o
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: drago_o » 28 sty 2018, 12:53

No niestety tak jak kiedyś rozmawialiśmy Damianie, to wszystko są piraty. Jakby nie było Ori kosztuje kilkanaście(najtańszy) do kilkudziesięciu tys euro :D nie ma się co łudzić, że kupi się choćby używkę w cenach jak z allegro :) fakt, że są głowice klony takie, które działają i da się z tego korzystać. Ale raczej nie ma na co liczyć jeśli o dochodzenie swoich praw chodzi. Tylko dobra wolą przedajacego. A głowice są też 3 różne jeśli o klony chodzi i na necie ich opisów jest też dużo. Lepsze obsługują wszystko a gorsze udaja, że działają a tak naprawdę można z nimi zrobić tylko podstawowe rzeczy.
Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG

maciu
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: maciu » 28 sty 2018, 13:59

no ale o co kaman z tymi oryginałami? przeciez kolega jasno pisze czego szuka
więc podałem mu tam gdzie dokonałem dokładnie takiego zakupu i jestem zadowolony....
wyPAD 2020

Awatar użytkownika
drago_o
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: drago_o » 28 sty 2018, 14:06

maciu pisze:no ale o co kaman z tymi oryginałami? przeciez kolega jasno pisze czego szuka
więc podałem mu tam gdzie dokonałem dokładnie takiego zakupu i jestem zadowolony....
Absolutnie nic i sam z takiego korzystam. Tylko łatwo się naciąć i nie ma co liczyć na późniejsze dochodzenie jakichś praw. Warto dobrze zoriętowac się czym różnią się te klony i dlaczego można kupić taki za 300zł a można taki za 1000zł.

A co do poleceń to nie jest to tak oczywiste, że będzie to dobry egzemplarz. Ja kupiłem od osoby, którą tu na forum, później wszyscy obwiniali o oszustwa. A jednak moja głowica działa i jest oki.
Moje D3:

shaqal
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: shaqal » 28 sty 2018, 15:35

Oryginał kosztuje 1500euro w aso.

Kompletnie nie rozumiem takiego szału na VAS'a, dla zwykłego użytkownika jest dużo mniej przyjazny i przejrzysty niż VCDS czy VAG can pro.

Awatar użytkownika
drago_o
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: drago_o » 28 sty 2018, 15:41

shaqal pisze:Oryginał kosztuje 1500euro w aso.
Mnie powiedziano, zresztą tu na forum, że najtańsza 12000Euro w pełni ori plus opłaty za dostęp online.

Fakt VCDS jest dużo przyjaźniejszy niż VAS czy ODIS bo te ostatnie są dość skompikowane w użytku.
Moje D3:

maciu
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: maciu » 28 sty 2018, 16:52

drago_o pisze:
maciu pisze:no ale o co kaman z tymi oryginałami? przeciez kolega jasno pisze czego szuka
Absolutnie nic i sam z takiego korzystam. Tylko łatwo się naciąć i nie ma co liczyć na późniejsze dochodzenie jakichś praw. Warto dobrze zoriętowac się czym różnią się te klony i dlaczego można kupić taki za 300zł a można taki za 1000zł.

A co do poleceń to nie jest to tak oczywiste, że będzie to dobry egzemplarz. Ja kupiłem od osoby, którą tu na forum, później wszyscy obwiniali o oszustwa. A jednak moja głowica działa i jest oki.
dlatego wybrałem człowieka którego miałem na miejscu, podjechałem, instalacja
test - ok, zapłacone i do widzenia, chyba ma same pozytywy i dalej tym handluje

Kompletnie nie rozumiem takiego szału na VAS'a, dla zwykłego użytkownika jest dużo mniej przyjazny i przejrzysty niż VCDS czy VAG can pro.
mi zależało na BT i stąd VAS, z drugiej strony jak się przebrnie przez procedurę
startową ODISa (fakt nieco pokręconą) to potem nie wiem co tam moze byc skomplikowanego

ale to ze wszystkim jak się trochę poużywa
wyPAD 2020

shaqal
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: shaqal » 28 sty 2018, 17:14

drago_o pisze:
Mnie powiedziano, zresztą tu na forum, że najtańsza 12000Euro w pełni ori plus opłaty za dostęp online.

Fakt VCDS jest dużo przyjaźniejszy niż VAS czy ODIS bo te ostatnie są dość skompikowane w użytku.
Dostęp online to 5000zł rocznie, potem za każdą jednostkę czasową dla jednego ata płaci się oddzielnie, można też wykupić dostęp bez ograniczeń, ale sporo kosztuje.

Awatar użytkownika
panton
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: panton » 11 lut 2018, 23:30

shaqal pisze:Kompletnie nie rozumiem takiego szału na VAS'a, dla zwykłego użytkownika jest dużo mniej przyjazny i przejrzysty niż VCDS czy VAG can pro.
taki przykład z życia - ori VCDS kalibracja zawiasu nie przechodzi (D3 pierwszy lift - 2007).... klon chiński głowicy (ten droższy bo jest kilka wersji i różnica w elektronice) + ODIS... funkcje prowadzone - kalibracja zawiasu przechodzi kilka razy bez problemu... podobnie kilka innych tematów np. A4B7 2.0TFSI kodowanie tempomatu w silniku VCDSem (zaznaczam ori nie jakiś klon) nie ruszysz a VAS sobie poradził... w D3 kalibracja ACC, adaptacja skrzyni VAS rusza bez problemu...
wymień przekładnie kierowniczą w A6C7 lub A4B8 lift a później to zakoduj VCDSem... bez kodowania wszystko martwe a VCDSem tego nie ruszysz
VAS to sprytne narzędzie i zdecydowanie przebija VCDSa a z dostępem online nie ma konkurencji
wszystko się sprowadza do znajomości danego interfejsu/oprogramowania

Awatar użytkownika
drago_o
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: drago_o » 11 lut 2018, 23:42

Ja miałem sytuację jak VCDS ori pokazywał co innego niż VAS w błędach. Pierwsze z dni posiadania przeze mnie D3 jak zabrałem na diagnostykę do warsztatu. Bład ludzki wykluczam bo to dwuch mechaników co odeszło z ASO prowadziło ten warsztat :)
Moje D3:

jordan233
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: jordan233 » 12 lut 2018, 00:24

Dla mnie ODIS,czego VCDS nie zrobił to ODIS ogarnął bez problemu, funkcje prowadzone na duży plus <okok>

shaqal
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: shaqal » 12 lut 2018, 12:01

To chyba oczywiste, że ODIS/VAS będzie lepiej współpracował, w końcu to narzędzie to obsługi wyprodukowanych przez siebie aut :)

Ostatnio kodowałem Audi A6 C7 2016 rok, VCDS po aktualizacji do wersji 18.1 miał podpowiedzi do kodowania i udało się to zrobić w minutę, zrobienie tego samego przez odisa trwałoby długo o ile w ogóle by się udało. Wszystko ma swoje plusy i minusy.

maciu
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: maciu » 12 lut 2018, 12:59

a dlaczego do tego akurat modelu odis miałby nie mieć podpowiedzi do kodowania?
wyPAD 2020

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl