części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Uniwersalny interfejs diagnostyczny

Linkownia, ciekawostki, pogawędki nie tylko związane z Audi A8 i nie tylko związane z motoryzacją.
Motostacja

Uniwersalny interfejs diagnostyczny

Post autor: Motostacja » 23 gru 2017, 17:20

Co polecićie do sczytywania błędów i ich kasowania, vcds mam opanowany ale to głównie grupa vag.

Szukam teraz Mini lub innego piździka dla kobiety i właśnie brakuje mi sprzętu do sczytania błędów z modułów i możliwości ich kasowania plus możliwość kasowania inspekcji itp.

Polecicie coś budżetowego ?

Marki jakie mnie interesują: Mini, Bmw, Mercedes, Alfa, Peugeot, Ford, Renault, Opel, Volvo, Nissan itp

czy wszystkie mają OBD II w teorii jest to obecnie obowiązkowe złącze dla każdego producenta od 2001 r. i diesli od 2004r.

Jest coś w miarę taniego i praktycznego do takich poszukiwań auta ? Nigdy nie zgłębiałem tego tematu. Taniego mam na myśli kilka stówek max, nie kilka tys :) jak najbardziej kompaktowe. Sam nie wiem czy wole wtyk i bezprzewodowa łączność ze smartfonem "posiadam IOS iPhone" czy stały kabelek plus jakaś centralka. Kabel pod lapka jest mniej praktyczny w teren no i nie wiem czy jest jakiś program uniwersalny aby do każdej marki nie wgrywać nowego. Tak jak wspomniałem zależy mi na sczytaniu błędów i ich skasowaniu, ew jakieś podstawowe adaptacje lub zajrzenie w bloki pomiarowe ale to nie jest konieczność a raczej miły dodatek.

Na alledrogo jest sporo takich fejsów ale wole coś z rekomendacją i nie szukać na ślepo.

Np.
http://allegro.pl/interfejs-wifi-obd2-s ... 6611190629

+ iPad

Awatar użytkownika
dice111
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Imię: AHC by MTM

Post autor: dice111 » 23 gru 2017, 19:29

Black Cars Matters

Awatar użytkownika
danishow
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danishow » 23 gru 2017, 22:22

raftor, na ebay-u jest mnóstwo takich "uniwersalnych" urządzeń, ceny kształtują się w przedziale 100-200 Euro.
Lookne co tam obecnie jest na TOPie i podeślę jakiegoś linka.

Motostacja

Post autor: Motostacja » 26 gru 2017, 18:12

dice111,

poczytałem, ale doszli tam do wniosku że najlepiej kupic jakiś kombajn za 17 tyś :P

danishow,

gdybyś był tak uprzejmy i podrzucił coś sprawdzonego byłbym wdzięczny :)

AC VENTURA
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: AC VENTURA » 27 gru 2017, 18:38

Też szukam coś dla siebie...
Czasowstrzymywacz ! Oszukać czas.............

Motostacja

Post autor: Motostacja » 27 gru 2017, 23:29

AC VENTURA,

I jak idzie ?

Generalnie w opór tego jest i wcale to nie jest takie dobre, ja zawsze wole coś z rekomendacji żeby nie być testerem albo nie kupić totalnego badziewia ....

Awatar użytkownika
danishow
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danishow » 28 gru 2017, 12:27

raftor pisze:gdybyś był tak uprzejmy i podrzucił coś sprawdzonego byłbym wdzięczny
Trochę poszperałem, najczęściej w testach pojawia się TAKIE urządzenie.
Posiada polski soft, darmowe aktualizacje i update oprogramowania na ogólnie dostępnej stronie internetowej.
Osobiście oczywiście nie testowałem ale jest dużo pozytywnych opinii na niemieckich forach ...polecany też przez DEKRA.

Awatar użytkownika
VanDyke
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: VanDyke » 28 gru 2017, 13:28

Delphi Autocom DS150e. Obsłużysz tym wszystko.

Awatar użytkownika
gonias
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: gonias » 28 gru 2017, 15:44

VanDyke pisze:Delphi Autocom DS150e. Obsłużysz tym wszystko.
Np przy Renault "opcje" są bardzo okrojone, a wracając do Delphi to na alliexpres są również jeszcze tańsze zamienniki jeżeli można to tak nazwać <okok>

Inter32
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Inter32 » 28 gru 2017, 16:26

bybus
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: bybus » 28 gru 2017, 19:21

gonias pisze:
VanDyke pisze:Delphi Autocom DS150e. Obsłużysz tym wszystko.
Np przy Renault "opcje" są bardzo okrojone, a wracając do Delphi to na alliexpres są również jeszcze tańsze zamienniki jeżeli można to tak nazwać <okok>
No niby są ale aktywacja oprogramowania .... Pytałem chińczyka, i szczerze to prościej chyba medycynę skończyć. Po zakupie wysylasz mu jakiś kod z urządzenia, on wrzuca jakiś aktywator na jakiś serwer, potem jakieś podmiany plików, znowu jakiś serwer.... itd, itd, dałem sobie z tym spokój.

Awatar użytkownika
VanDyke
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: VanDyke » 28 gru 2017, 20:11

Aktywowałem tak wersję 2014 i problemu nie było. Wszystko jest zawsze na aukcji dokładnie wyjaśnione. Od wersji 2015R3 dostępny jest patch.

Jeżeli masz 1k w budżecie to na alle jest laptok z oprogramowaniem i interfejsem do wzięcia.

Awatar użytkownika
Pepek
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: S8 D5
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Przemek

Post autor: Pepek » 20 kwie 2018, 23:33

Odkopię se ;) Czy posiada ktoś coś takiego https://viaken.pl/pl/skaner-vscan-vag-m ... olski.html (albo klona)? Zależy mi na porównaniu do VAG-COM dla D2 i VCDS dla D3 (czy ogarnie kodowania modułów, podpowiedzi). Generalnie szukam czegoś w cenie paczki fajek żeby wrzucić w secie do schowka i mieć pod ręką a nie ganiać z lapkiem i głowicą na kablu.
Osiem garów, klima, wtrysk. Warto dla tej chwili żyć.
Pozdrawiam.

Dymian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Dymian » 21 kwie 2018, 12:00

kup pełną wesję viakena- kolega podejrzał mojego pełnego, zajrzał na stronę i skusił się na to co podałeś.
Ogólnie ma dużo problemów z tym i to wtedy kiedy potrzeba- nie łączy się etc. Kończy się na lataniu do pc i aktualizowaniu softu etc. Dodatkowo ma czasem problem połączyć się z jakimś modułem w phaetonie, gdzie pełny daje radę bez problemu.
Reasumując- problematyczny.
Btw. nie łudź się, że viaken coś Ci podpowie- łączy się, da się coś zakodować, ale trzeba wiedzieć z netu co i jak.

Awatar użytkownika
Pepek
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: S8 D5
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Przemek

Post autor: Pepek » 21 kwie 2018, 23:49

Nie kalkuluje się. Jak się dobrze zakręcić to w 200zł masz jakieś zwłoki 1GHz czasem nawet z RS232, KKL i jeszcze przetwornicę żeby w baterie nie inwestować. Szkoda :( Myślałem że to coś warte. Czyli zostajemy przy starym, nieporęcznym ale pewnym rozwiązaniu.
Osiem garów, klima, wtrysk. Warto dla tej chwili żyć.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl