To ja też dodam coś od siebie bo akurat wczoraj zrobiłem sobie małą wycieczkę (Katowice <-> Ojców przez Olkusz i z powrotem tak samo) i osiągnąłem wartości spalania o jakich wcześniej tylko czytałem czyli średnie spalanie PB na całej tej trasie to 12,2 litrów :shock: :d
Tu muszę dodać że warunki do jazdy były kiepskie więc... tylko ja poruszałem się lewym pasem i raczej nie przekraczałem prędkości 100km/h :-P
Normalnie w trasie moje S8 spala 15-16 litrów PB ale w mieście stercząc w świątecznych korkach to nawet 23l ale w normalnym ruchu miejskim daję radę mieścić się poniżej 20 litrów.
Tu muszę dodać że mam raczej ciężką nogę, lubię szybką i dynamiczną jazdę i wprawdzie rzadko przekraczam 4000 obrotów to mimo to bardzo rzadko poruszam się prawym pasem.
Spalanie w ruchu miejskim przy średnio szybkiej jeździe na poziomie 28 litrów (jak już napisali koledzy powyżej) to jest stanowczo zbyt dużo.
Na spalanie ma wpływ kilka czynników ale jeden z podstawowych elementów (ponownie jak pisali poprzednicy) to stan sond lambda które pomimo braku błędów mogą nie pracować prawidłowo w pełnym zakresie (jeżeli masz cztery to chodzi przede wszystkim o te przed katalizatorami) ale także stan przepływomierza, stan filtra powietrza w dolocie czy także stan świec zapłonowych i cewek a nawet stan pompy paliwa, regulatora ciśnienia paliwa i wtryskiwaczy - po prostu wszystko co ma wpływ na skład mieszanki paliwowo-powietrznej oraz proces jej spalania.
FOSS motorsport *[/URL] (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-