Swoja wyciągnięta z samochodu, odeslalem im, aby odzyskać kaucję.
W swojej miałem luz na zebach/listwie.
Moja przekładnia ruszając kierą lewo-prawo nie ma luzów ,ale podczas ruchów słychać stuki właśnie tak jak by z maglownicy, ten sam stuk występuję podczas najeżdżania na krawężnik na skręconych kołach, na szczęście udało mi się nabyć przekładnię z przebiegiem 39 tys. jak będzie chwilka to wymiana, co prawda ona pochodzi z "Esy" ale Michał twierdzi że podejdzie to na pewno tak będzie Jaka cena za regenerację ?
Ceny w/w na allegro zabijają, ale udało się skompletować, pomniejsze pierdoły zamówione w ASO.
Jak już i tak auto jest unieruchomione to zakupiłem lampę i obie wysłałem na regeneracje + mały lifting.
Lampy mają czarne wnęki, a odbłyśniki są zregenerowane, szkła spolerowane. Naprawdę polecam ten zabieg! Teraz jest mega jasno przed autem.
Przy okazji wizyty w SPA reflektory zyskały mały bajer - tzw Devil Eye. Sterowane z telefonu poprzez BT.
Pas przedni, który dorwałem prosił się o odmalowanie, niestety fabrycznie jest pokryty takim jak by plastikiem? I tak musiałem ściągnąć tabliczkę auta, z którego był i nakleić swoją - więc szybki zabieg.
Kupienie tabliczki w ASO - to koszt 500zł. Na allegro gość dorabia za 100zł A skoro nie widać różnicy to po co przepłacać.
Tak więc z mojego błędu auto zyskało zregenerowane reflektory, ciemny przód (grill i ramka rejestracji od chyba W12? czarny połysk). Ramka grilla poszła w kolor - ściągnięcie tego chromu to można dać komuś za karę. Udręka. Lecz pomalowanie go będzie skutkowało, że lakier odejdzie. jest to prawdziwy chrom chrom. Zaślepka radaru pójdzie w kolor, ale to razem z maską, więc na razie jest szara.
W związku z powyższym przy 332 000 km wymienione:
- płyn chłodniczy na G12,
- ponownie olej wspomagania ASO
- zalany olej Motul 5W30
- filtry
Do wnętrza wleciał adapter AUX IN, wraz z funkcją BT - gra świetnie.
Jest to przygotowanie pod montaż Video Interface + Touch Screen prosto z Chin, pod to będzie wpięty Rasberry.
Montaż wydaje się być prosty, więc obfoce i podzielę się informacją. Niestety MMI 2G ma mniej gotowych rozwiązań. Większość gotowych zestawów jest pod MMI 3G przygotowywane.
No i wisienka na torcie - zamykanie bagażnika z pilota, dzięki schematom z forum.
Mam OpenAuto na biurku na rpi wrzucone. właśnie zasilacz też jest od nich.
Chłopacy z Wrocławia są więc widziałem jak na żywo to działa u nich w A8. W grudniu wypuścili ver 3 i jest obsługa dotyku i tel po BT z tego co pamiętam.
Ogólnie OpenAuto to fajny projekt, lecz ja chciałem coś bardziej niezależnego. W OpenAuto , aby uruchomić nawi musisz mieć tel z zainstalowanym Android Auto - możesz wrzucić modem usb do Rpi i bedzie YT. bo to na rasbianie wszystko. Ale nawigacja bez telefonu nie ruszy, nawet jak podłączysz GPS na USB.
Testowałem przez gpsd -c i w konsoli bez problemu pokazywał lokalizacje, lecz google maps przez przeglądarkę jej nie pobierają i ponoć to jest nie do przeskoczenia.
Apki Google Maps na Debiana nie ma, nawigacje na debiana pozostawiają wiele do życzenia.