![]() |
![]() |
[D3 03 4.2MPI/LPG ] Sondy lambda numer oznaczenie
Sonda nr 1
Sonda nr 2
Czyli bez roznica czy jedna czy druga ?
B1 S1 to sonda przed katem po stronie pasazera ? Prosze o potwierdzenie
Sonda nr 2
Czyli bez roznica czy jedna czy druga ?
B1 S1 to sonda przed katem po stronie pasazera ? Prosze o potwierdzenie
-
- Forum Audi A8
U mnie wybita było podgrzewanie na B2 S1, ale zdecydowałem się wymienić obie przed katem. Zakupione u naszego kolegi (Michał - dziękuję) obie Bosch.
Powiem Wam że auto dostało takiej korby że aż nie mogę w to uwierzyć. Polecam wszystkim wymianę na nowe sondy - mimo że nie ma błedów na starych.
Oczywiście wymiana wymagała zdjęcia kolektora dolotowego i od razu wymiany pod nim uszczelek. Ale to nie jest jakaś kosmiczna operacja. Warto się natomiast zaopatrzyć w dobry klucz do sond bo dostęp jest dość cięzki (zwłaszcza do B1 S1)
Powiem Wam że auto dostało takiej korby że aż nie mogę w to uwierzyć. Polecam wszystkim wymianę na nowe sondy - mimo że nie ma błedów na starych.
Oczywiście wymiana wymagała zdjęcia kolektora dolotowego i od razu wymiany pod nim uszczelek. Ale to nie jest jakaś kosmiczna operacja. Warto się natomiast zaopatrzyć w dobry klucz do sond bo dostęp jest dość cięzki (zwłaszcza do B1 S1)
- karol208
- Super Klubowicz
- Moje auto: A8 D2
- Rocznik: 1994
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Imię: Karol
B2 wymieniałem bez demontażu kolektora ssącego od góry.zabawiking pisze: Oczywiście wymiana wymagała zdjęcia kolektora dolotowego i od razu wymiany pod nim uszczelek. Ale to nie jest jakaś kosmiczna operacja. Warto się natomiast zaopatrzyć w dobry klucz do sond bo dostęp jest dość cięzki (zwłaszcza do B1 S1)
Wyleciała tylko przepustnica z rurą dolotową. (i tak trzeba demontować bo kable lecądo nadkola od sond)
Fakt lekko nie jest bo ledwo co przedłużka włazi
Klucz stosowałem taki:
-
- Forum Audi A8
a jam mam inny problem wywala mi błędy
16804 - Catalyst System: Bank 1: Efficiency Below Threshold
P0420 - 002 - Lower Limit Exceeded
16814 - Catalyst System: Bank 2: Efficiency Below Threshold
P0430 - 002 - Lower Limit Exceeded
i teraz pytanie czy to może być spowodowane uszkodzonym czujnikiem temperatury bo ostatnio wywaliło mi że silnik jest przegrzany a tem. na zegarze nawet nie drgnęła, lub czy to wina lpg, wiem ze to sondy za katami i że niby zapchane , czujnik na pewno na dniach wymienię tylko ciągle wraca mi check na desce (i wydaje mi sie że za dużo pali jechałem ostatnio trasę i spaliła mi 18 litrów gazu a na kompie pokazuje 13 litrów. wiem że podstawą jest diagnostyka ale nie wiem jaki kabelek kupić, do mojej a6 c5 lata zwykły kkl no ale tu nie lata
( jedynie co moge to skasować i odczytać błędy) . pomóżcie

16804 - Catalyst System: Bank 1: Efficiency Below Threshold
P0420 - 002 - Lower Limit Exceeded
16814 - Catalyst System: Bank 2: Efficiency Below Threshold
P0430 - 002 - Lower Limit Exceeded
i teraz pytanie czy to może być spowodowane uszkodzonym czujnikiem temperatury bo ostatnio wywaliło mi że silnik jest przegrzany a tem. na zegarze nawet nie drgnęła, lub czy to wina lpg, wiem ze to sondy za katami i że niby zapchane , czujnik na pewno na dniach wymienię tylko ciągle wraca mi check na desce (i wydaje mi sie że za dużo pali jechałem ostatnio trasę i spaliła mi 18 litrów gazu a na kompie pokazuje 13 litrów. wiem że podstawą jest diagnostyka ale nie wiem jaki kabelek kupić, do mojej a6 c5 lata zwykły kkl no ale tu nie lata

Katalizatory już pewnie nie mają swojej sprawności.Kolczyk2100 pisze:a jam mam inny problem wywala mi błędy![]()
Czas pomyśleć nad ich wymianą.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-