Vesslan pisze:Kupiłem felgi od S8 D4. Rozmiar 20 cali, szerokość 9, ET 37, taki typ jak na poniższym zdjęciu:
(...)
2) Jaki rozmiar opon kupić? Tzn. wiem, że profil 35 to max, chodzi mi o szerokość.
FOSS pisał, że właściwy rozmiar opon dla D3 po lifcie przy 20 calach to 275/35/R20, ale widziałem już swoje alusy z oponami 265/40/R20 - i trochę wystawały po wewnętrznej stronie, trochę boję się że 275 z przodu będą obcierać o wahacz i powstanie problem. Z tyłu mają już znacznie więcej miejsca. Może lepiej dać 265 albo 255?
Tyle, że 265/35 oraz 265/40 to nie jest ten sam rozmiar - te drugie są wyraźnie wyższe i jest to rozmiar jak do modelu D4.
Tym samym 275/35 i 275/40 to również nie są te same rozmiary.
275/35 to poprawny rozmiar na felgę 9Jx20" i poprawny rozmiar do D3 - przy ET37 nie powinny o nic obcierać i bieżnikiem nie powinny wystawać poza obrys błotnika czyli wszystko zgodnie ze sztuką i przepisami.
Ale ostateczny wybór i tak należy do ciebie
Kruger pisze:Obcierać nie będzię ale zawieszenie dostaje po dupie czuć koleiny strasznie ten rozmiar wyciągnie wszystkie luzy z zawiechy ja okułem swoje 20 pirelkami 245/40/20 są tej samej wysokości co 275/35/20 a zawieszenie troche oszczędze
Ale kolega ma felgi 9" szerokości.
Opona szeroka 245 na feldze 9" będzie szła już w naciąg.
Opony z naciągiem siłą rzeczy inaczej zachowują się na koleinach co nie znaczy jednak, że tak jest lepiej
Poza tym nie róbmy tragedii na zawieszeniu.
Na rozmiarze 265/35ZR20 jeżdżę swoim D3 od 8-miu lat i nie zauważyłem drastycznego zużycia elementów zawieszenia.
Na tych samych kołach ale oponach 255/35ZR20 jeździłem wcześniej jeszcze dwoma swoimi D2-kami i też nie było przy tym żadnej tragedii.
To normalne fabryczne rozmiary kół i opon dla tego auta więc zawieszenie raczej jest do tego przystosowane
![;)](https://a8team.pl/images/smilies/oczko.gif)