Telefon alarmowy 112 kontra sieci telefonów komórkowych
Telefon alarmowy 112 kontra sieci telefonów komórkowych
W trakcie dyskusji w innym dziale nt. zestawów głośnomówiących zastanowiła mnie pewna kwestia związana z numerem alarmowym 112... mam swoje podejrzenia ale może ktoś z Was ma wiedzę jak jest na pewno.
Posiadając telefon komórkowy bez karty SIM po jego włączeniu mogę zadzwonić pod numer alarmowy 112 i jak podejrzewam telefon wyszukuje wszystkie dostępne sieci telefonów komórkowych i wybiera jedną (losowo bądź tą która ma najlepszy sygnał) i z tą łączy się w celu wykonania połącznia...
Posiadając telefon komórkowy z kartą SIM jednego z operatorów bywają czasem chwile/miejsca gdzie nie mamy zasięgu naszej sieci macierzystej...
podejrzewam (opierając się na wcześniejszej sytuacji bez karty SIM), że wybierając numer 112 telefon, nie odczytując sygnału sieci macierzystej wyszukuje wszystkie inne sieci komórkowe i loguje się do innej pomijając ograniczenia wynikające z karty SIM przypisanej do konkretnego operatora ale czy aby na pewno??
Skądinąd wiemy, że jeżeli numer nie jest zastrzeżony to komputer przyjmujący połączenie alarmowe rozpoznaje numer telefonu dzwoniącego... czy wykonując połączenie alarmowe i korzystając z sieci innej niż macierzysta karta SIM również rejesteruje się w tej sieci i wysyła swój identyfikator (można odczytać numer telefonu) czy też połączenie z siecią komórkową inną niż macierzystą dokonuje się z pominięciem karty SIM operatora i wtedy nie ma możliwości odczytania numeru telefonu dzwoniącego??
Zaciekawił mnie ten temat więc jeśli macie o tym jakąś wiedzę to piszcie ;-)
Posiadając telefon komórkowy bez karty SIM po jego włączeniu mogę zadzwonić pod numer alarmowy 112 i jak podejrzewam telefon wyszukuje wszystkie dostępne sieci telefonów komórkowych i wybiera jedną (losowo bądź tą która ma najlepszy sygnał) i z tą łączy się w celu wykonania połącznia...
Posiadając telefon komórkowy z kartą SIM jednego z operatorów bywają czasem chwile/miejsca gdzie nie mamy zasięgu naszej sieci macierzystej...
podejrzewam (opierając się na wcześniejszej sytuacji bez karty SIM), że wybierając numer 112 telefon, nie odczytując sygnału sieci macierzystej wyszukuje wszystkie inne sieci komórkowe i loguje się do innej pomijając ograniczenia wynikające z karty SIM przypisanej do konkretnego operatora ale czy aby na pewno??
Skądinąd wiemy, że jeżeli numer nie jest zastrzeżony to komputer przyjmujący połączenie alarmowe rozpoznaje numer telefonu dzwoniącego... czy wykonując połączenie alarmowe i korzystając z sieci innej niż macierzysta karta SIM również rejesteruje się w tej sieci i wysyła swój identyfikator (można odczytać numer telefonu) czy też połączenie z siecią komórkową inną niż macierzystą dokonuje się z pominięciem karty SIM operatora i wtedy nie ma możliwości odczytania numeru telefonu dzwoniącego??
Zaciekawił mnie ten temat więc jeśli macie o tym jakąś wiedzę to piszcie ;-)
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
Re: Telefon alarmowy 112 kontra sieci telefonów komórkowych
Rapik,
a to nie jest czasem standardowe dzialanie roamingu:
a to nie jest czasem standardowe dzialanie roamingu:
w kazdym razie telefon moze wykonywac polaczenie bez karty sim, a wiec bez informacji jaki to numer telefonu. nie zapominajmy jednak o numerze imei, ktory jest unikalny.FOSS pisze: ...Posiadając telefon komórkowy z kartą SIM jednego z operatorów bywają czasem chwile/miejsca gdzie nie mamy zasięgu naszej sieci macierzystej...
-
- Forum Audi A8
nie to że nie można się dodzwonić na 112 tylko oni nie odbierają telefonów jak dzwonisz bez karty sim .
Nie ma to jak 4.2 Quattro
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
Bez karty SIM oczywiście nie jest możliwa identyfikacja numeru, pozostaje jednak tzw numer IMEI. Przy połączeniu alarmowym telefon łaczy się z najbliższą stacją bazową.
Co do drugiego pytania - tak, będzie ten numer widoczny.
Karta SIM pełni funkcje identyfikacyjne. Przechowuje inf zapisane przez operatora, przechowuje bieżące inf definiowane przez użytkownika, pełni funkcje zabezpieczające dane (PIN)
Co do drugiego pytania - tak, będzie ten numer widoczny.
Karta SIM pełni funkcje identyfikacyjne. Przechowuje inf zapisane przez operatora, przechowuje bieżące inf definiowane przez użytkownika, pełni funkcje zabezpieczające dane (PIN)
Black Cars Matters
Bez karty SIM można nie tylko dzwonić na numer alarmowy 112 ale ja także jakieś 10 lat temu mimo że nie miałem zasięgu dodzwoniłem się do straży i pogotowia. Znowu jakieś 3 lata będąc nad rzeką na rybach też bez zasięgu dodzwoniłem się do straży bo jakiś palant 300 metrów ode mnie się napił i się utopił. Więc numery alarmowe bezpośrednie też działają.
Dążenie do doskonałości.