czy ktos ma dlugosc tych cewek od wtyczki do konca? ja mam cewki 06E905115D i nie zaklikuja jak trzeba. u mnie jest 15.4cm. koles od ktorego je kupilem szlifowal sobie fleksem pokrywe zaworow, zeby dzialalo szkoda, ze powiedzial mi po tym jak juz mialem je na aucie no i teraz czy tez mnie czeka szlifowanie, czy te 077905115T sa dluzsze i wszystko bedzie dzialac jak trzeba? dodam, ze mam ABZ PreFL. zeby nie bylo
Zdjęcia poniżej. Cewka ori z ABZ-ta z pierwszych wypustów, ale te późniejsze, na 2 śruby mocowane mają tę samą długość. Wygląda na to, że faktycznie może ok. 1cm brakować.
Sprężynka w cewce ABZ zaczyna się 13cm od płaszczyzny przylegania do pokrywy zaworów, a zatrzask w cewce 07K905715F zaczyna się 11.8cm a kończy 10.9cm od wtyczki.
Jutro przymierzę to do silnika.
Edit:
Końcówka świecy siedzi 11.4cm poniżej płaszczyzny pokrywy zaworów. Wychodzi to dokładnie w połowie zatrzasku cewki 07K905715F wciśniętej do końca. Niby ma szansę działać, ale jeszcze z 5mm by się przydało.
no wlasnie tez mam wrazenie, ze ten 1cm by sie przydala dluzsza. mam nadzieje dzis zgadac sie ze znajomym, co ma u siebie w garazu cewki z TFSI i wlasnie wychodzi mu, ze sa o ten cm dluzsze. na probe postaram sie wpiac ja do siebie i jak zakliknie dobrze, to podam tu numery
[ Dodano: 2020-01-14, 08:25 ]
No niestety tak mu sie cos zle zmierzylo i nie jest dluzsza zamowilem na allegro takie przedluzone koncowki swiec, zobaczymy czy to zda egzamin.
Jestem w trakcie przerabiania układu zapłonowego w ABZ , ale bez szlifowania pokrywy zaworów i dorabiania końcówek świec się nie obędzie żeby dobrze zapiąć
Grupa waga nie ma wyższych cewek, przeglądałem katalogi i są jedynie niższe
Nowe maja inne cewki, można poszukać w innych markach czy nie ma dłuższej
Zostałem przy tych od tfsi bo tanie i dostępne
zamowilem u tokarza koncowki swiec 18mm, zamiast standardowego 10mm i powinno byc git. te od malucha dostepne na allegro 25mm sa za dlugie i sie nie zalozy oslon. mysle, ze z tymi dluzszymi koncowkami szlifowanie nie bedzie potrzebne.. mam taka nadzieje
Na forach piszą, że bez osłon lepiej, bo te cewki ciepła nie lubią. Ale w D2 słabo to będzie wyglądać.
[ Dodano: 2020-04-16, 11:11 ]
Jakie świece z odkręcaną końcówką polecacie do ABZ-ta? Mam NGK BUR6FESZ i Denso T20TT i niestety w obu końcówka jest na stałe.
Niby BPR6EF pasują wymiarami i ciepłotą, ale mają rezystor 5kOhm zamiast 1kOhm.
Silnik AUW
Hej podepnę się pod temat.
Na dole mały wykres z pracy cewek, tzn ich napięcie, bardzo różnorodne.
Moje pytanie czy te cewki to śmietnik???
I jeszcze jedno pytanko da się jakoś wymienić przewody biegnące do cewek, kabelki przy wtyczce do cewek nie są już w najlepszej kondycji po prawie 20 latach