![]() |
![]() |
![]() |
[D3 '03] Zestaw głośnomówiący
era tandem:
1. tak jak napisalem - korzystalem z tego rozwiazania przez kilka lat.
mozna miec dwa telefony wlaczone. polaczenia przychodza na ten telefon, z ktorego dzwonoino ostatnio 9600.
2. byla automatyczna rejestracja drugiego telefonu po wylaczeniu pierwszego. jednak z tego co pamietam, nie nastepowalo to 1 sekunde pozniej. mysle ze okolo 5-10 minut pozniej. warto zadzwonic na infolinie ary - dzial techniczny. jestem przekonany, ze wyjasnia zagadnienie bardzo dokladnie.
3. jesli chodzi o aktywacje BT przytrzymujac klawisz "*' to (troche sie przyczepiam):
- nie wszyscy maja nokie n66
- jest juz niedluga droga do wystukania 9600
w kazdym razie zgadzam sie, ze obecnie najlepsze rozwiazanie to BT,
choc ....
gdyby audi bylo na biezaco z kolyskami do nowoczesnych telefonow, nawet bym sie nie zastanawial ...
mozna miec dwa telefony wlaczone. polaczenia przychodza na ten telefon, z ktorego dzwonoino ostatnio 9600.
2. byla automatyczna rejestracja drugiego telefonu po wylaczeniu pierwszego. jednak z tego co pamietam, nie nastepowalo to 1 sekunde pozniej. mysle ze okolo 5-10 minut pozniej. warto zadzwonic na infolinie ary - dzial techniczny. jestem przekonany, ze wyjasnia zagadnienie bardzo dokladnie.
3. jesli chodzi o aktywacje BT przytrzymujac klawisz "*' to (troche sie przyczepiam):
- nie wszyscy maja nokie n66
- jest juz niedluga droga do wystukania 9600
w kazdym razie zgadzam sie, ze obecnie najlepsze rozwiazanie to BT,
choc ....
gdyby audi bylo na biezaco z kolyskami do nowoczesnych telefonow, nawet bym sie nie zastanawial ...
No ale właśnie wszystkie informacje posiadam wprost z ERY stąd też moje zdziwienie (irytacja) że mamy tak rozbieżne informacje.and808 pisze:era tandem:
...
Irytuje mnie oczywiśnie nie to że ktoś (Ty) się ze mną nie zgadza tylko fakt, że najprawdopodobniej pracownicy ERY z którymi rozmawiałem nie mieli pełnej wiedzy nt. usługi Tandem i przekazali mi o niej jakieś szczątkowe informacje...
i pal licho ten Tandem bo akurat i tak dałem sobie z tym spokój ale akurat w większość spraw związanych ze swoimi telefonami załatwiam tylko w jednym salonie firmowym bo mam do niego rzut beretem - to że nie potrafią udzielić fachowej informacji nt. Tandemu zwiększa ryzyko tego że z innymi usługami też nie zawsze mogą wszystko wiedzieć i człowiek uruchomi sobie usługę która mu później tylko uprzykrza życie.
No ale koniec użalania się nad kompetencjami pracowników salonu ERY...
w trakcie naszej dyskusji pojawił się w mojej głowie pewien wątek dotyczący telefonu alarmowego 112 - aby tu nie śmiecić utworzyłem o tym nowy temat:
http://www.a8team.pl/topics10/3576.htm
Zainteresowanych wątkiem zapraszam.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
- club-iguana
- Forum Audi A8
Piszecie panowie wszystko co już powyżej powiedziałem
Ale przynajmniej dokładniej 
Jest jeszcze inna opcja:
- Kupujesz sobie drugą kartę w sieci w której masz telefon
- uaktywniasz darmowe połączenia między tymi kartami
- tą drugą kartę wkładasz do auta i zastrzegasz w niej numer
- w swoim telefonie ustawiasz "przekazywanie połączeń kiedy zajęte" na numer do auta.
- jak ktoś dzwoni na twój mobile robisz ZAJĘTE i rozmowa kierowana jest do auta.
A po co zastrzegać numer? Żeby ci nikt później nie dzwonił do auta :-)
UWAGA!!!!!
Niektóre sieci za przekazywanie połączeń na inny numer żądają dodatkowych opłat - wiem, bo sprawdziłem. W PLAY jest np. za free.

Jest jeszcze inna opcja:
- Kupujesz sobie drugą kartę w sieci w której masz telefon
- uaktywniasz darmowe połączenia między tymi kartami
- tą drugą kartę wkładasz do auta i zastrzegasz w niej numer
- w swoim telefonie ustawiasz "przekazywanie połączeń kiedy zajęte" na numer do auta.
- jak ktoś dzwoni na twój mobile robisz ZAJĘTE i rozmowa kierowana jest do auta.
A po co zastrzegać numer? Żeby ci nikt później nie dzwonił do auta :-)
UWAGA!!!!!
Niektóre sieci za przekazywanie połączeń na inny numer żądają dodatkowych opłat - wiem, bo sprawdziłem. W PLAY jest np. za free.
CCCO A8 D2 4.2 '96 -> Allroad 2,7T '02 -> A8L D3 4.2 '04 - to wszystko już było.
.... dodam jeszcze, ze wszyscy uzytkownicy PLAY, ktorzy zdecyduja sie na oryginalny zestaw nie beda mogli wykorzystac oryginalnej anteny zewnetrznej. taka antena dziala na wylacznie na czestotliowosciach GSM 900/1800.
nie wiem, jak wyglada sprawa z antenami w wersjach USA, moze jest szansa dobrania wlasciwej anteny/modulu telefonicznego
nie wiem, jak wyglada sprawa z antenami w wersjach USA, moze jest szansa dobrania wlasciwej anteny/modulu telefonicznego
- club-iguana
- Forum Audi A8
Nie rozumiem Cię and808, mam w aucie kartę Play i zasięg jest w zasadzie wszędzie.and808 pisze:wszyscy uzytkownicy PLAY, ktorzy zdecyduja sie na oryginalny zestaw nie beda mogli wykorzystac oryginalnej anteny zewnetrznej. taka antena dziala na wylacznie na czestotliowosciach GSM 900/1800.
CCCO A8 D2 4.2 '96 -> Allroad 2,7T '02 -> A8L D3 4.2 '04 - to wszystko już było.
częstotliwość 900/1800 GSM, PLAY
oryginalna antena zewnetrzna (ta ktora sluza do telefonu, nawigacji, webasto) wspolpracuje jedynie z czestotliwosciami GSM 900 / 1800. z tego co pamietam PLAY dziala na zupelnie innych czestotliwosciach.
- club-iguana
- Forum Audi A8
- club-iguana
- Forum Audi A8
PLAY GSM 900 /1800 oryginalny modul telefoniczny
OK, jesli dobrze rozumiem masz w samochodzie sluchawke telefoniczna (kod wyposazenie 9ZW-QF2)
jak to dziala.
sluchawka w podlokietniku laczy sie bezprzewodowo z modulem telefonicznym, ktory masz pod przednim fotelem kierowcy.
ten modul dziala wylacznie na czestotliwosci 900 / 1800 GSM i tylko takie akceptuje/ tylko na takich czestotliwosciach moze wspolpracowac.
poniewaz Twoj modul telefoniczny (pod fotelem kierowcy) nie potrafi inaczej wspolpracowac niz na czestoliwosciach GSM 900 / 1800 MHz, a wiec na czestotliwosciach, gdzie nie mozna znalezc uslugodawcy "PLAY" - szuka "roamingu", w tym przypadku znajduje plus gsm.
co prawda nie jestem ekspertem audi/telefonii komorkowej, ale to jedyne logiczne wytlumaczenie.
PLAY ma czestotliwosc EGSM 900 i UMTS 2100,
uwaga: dla PLAY napisalem EGSM 900, a nie GSM 900
mam nadzieje, ze wyjasnienie jest pomocne
jak to dziala.
sluchawka w podlokietniku laczy sie bezprzewodowo z modulem telefonicznym, ktory masz pod przednim fotelem kierowcy.
ten modul dziala wylacznie na czestotliwosci 900 / 1800 GSM i tylko takie akceptuje/ tylko na takich czestotliwosciach moze wspolpracowac.
poniewaz Twoj modul telefoniczny (pod fotelem kierowcy) nie potrafi inaczej wspolpracowac niz na czestoliwosciach GSM 900 / 1800 MHz, a wiec na czestotliwosciach, gdzie nie mozna znalezc uslugodawcy "PLAY" - szuka "roamingu", w tym przypadku znajduje plus gsm.
co prawda nie jestem ekspertem audi/telefonii komorkowej, ale to jedyne logiczne wytlumaczenie.
PLAY ma czestotliwosc EGSM 900 i UMTS 2100,
uwaga: dla PLAY napisalem EGSM 900, a nie GSM 900
mam nadzieje, ze wyjasnienie jest pomocne
- club-iguana
- Forum Audi A8
Dzieki wszystkim za podpowiedzi , jednak najbardziej odpowiednia chyba będzie przekierowanie rozmów. Duzo korzystam z telefonu, a głównie w aucie i myślałem, ze da rady to jakoś zrobić nie zmieniając swojego aktualnego nr , ani nie wkładając i wyciągając jej co chwile z auta aby dalej kozystac z tel.
Tak jak pisałem kolego , próbuje nawiązać polaczenie BT, Telefon E52 z Tel w samochodzie. Urządzenia odnajdują się i proszą o kod do autoryzacji. Wpisuje w tel kod i ten sam w aucie. Akceptuje i wyskakuje długi komunikat, jako error, z którego wnioskuje ze jest coś nie tak z hasłem.and808 pisze:Blokersik,
chetnie jako koledzy ci pomozemy, ale mysle, ze najpierw napisz dokladnie jakie masz bledy podczas parowania BT.
wyobraz sobie, ze prosze cie o pomoc piszac:
"wiesz co, jak wsiadam do samochodu i przekrecam kluczyk w stacyjce, to samochod nie chce zapalic. nie wiesz co to moze byc ?"
jesli chodzi o era tandem - to ten sam numer telefonu.
bluetooth nokia E52
"nie moge zapalic silnika, jest jakis dzwiek, nie wiecie o co chodzi ?"Blokersik pisze:....Akceptuje i wyskakuje długi komunikat, jako error, z którego wnioskuje ze jest coś nie tak z hasłem.
a teraz powaznie:
dopoki nie napiszesz dokladnie jaki komunikat na komorce/MMI, czy jestes w ruchu, czy na postoju to nawet nie ma jak sobie zaprzatac glowy....