witam
jakiś czas temu borykałem się z pochylaniem auta na jedną (prawą) stronę po ok. 2 tygodniach postoju ( przód oraz tyl)
Teraz po ok. roku czasu już po około 4 - 6 dniach postoju przysiada mi tył jak na zdjęciach
Podpowiedzcie mi proszę od czego zacząć diagnostykę problemu i w jaki sposób to zrobić?
![]() |
![]() |
![]() |
[D3 03 4.2MPI ] Panowie przysiada mi "dupa" po k
- karhu
- Forum Audi A8
-
- Super Klubowicz
- Moje auto: A8 D3
- Rocznik: 2006
- Silnik: V8 4.2 TDI
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Imię: maciu
od najtańszych rzeczy rzecz jasna
czyli opsikać wszystko co wystaje, miałem ten sam objaw u mnie
skończyło się czyszczeniem gniazd zaworków ciśnienia resztkowego
i wymianą tam dwóch oringów
a już widziałem $$$ na horyzoncie
czyli opsikać wszystko co wystaje, miałem ten sam objaw u mnie
skończyło się czyszczeniem gniazd zaworków ciśnienia resztkowego
i wymianą tam dwóch oringów
a już widziałem $$$ na horyzoncie
Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020
wyPAD 2020
- karhu
- Forum Audi A8
-
- Super Klubowicz
-
- Forum Audi A8
Z racji ze opada sam tył sprawdź miejsce wejścia przewodu powietrznego do miechow i rozdzielacz.
Gdybys nie podołał to w Bydgoszczy masz znachora koło nowej castoramy. Facet nie należy do tanich, ale w kwestii vagow jest obeznany, również wszystkich A8, robi dobrze wszystko, ale nie koniecznie szybko.
Gdybys nie podołał to w Bydgoszczy masz znachora koło nowej castoramy. Facet nie należy do tanich, ale w kwestii vagow jest obeznany, również wszystkich A8, robi dobrze wszystko, ale nie koniecznie szybko.
- karhu
- Forum Audi A8
dzisiaj znalazlem kilka wolnych godzin, posciągałem nadkola, zauważyłem wyciek powietrza na tylnym lewym zaworku amortyzatora.
link do filmu na youtube -
Pytanie do was , chcialbm wymienic oringi. Jaki rozmiar kupic? ile sztuk przychodzi do tego zaworka ? czy pierw popsikac jakims odrdzewiaczem i poczekac ? urywają się te zaworki lub nakretki przy przewodach? te zaworki mają w srodku jakies mechanizmy ?
i najwazniejsze - czy auto mam napompowac i wprowadzic w tryb podnosnikowy najpierw przed odkreceniem zaworka? opadnie? mam podstawic kobylki?
dziekuje za odp
pozdrawiam
link do filmu na youtube -
Pytanie do was , chcialbm wymienic oringi. Jaki rozmiar kupic? ile sztuk przychodzi do tego zaworka ? czy pierw popsikac jakims odrdzewiaczem i poczekac ? urywają się te zaworki lub nakretki przy przewodach? te zaworki mają w srodku jakies mechanizmy ?
i najwazniejsze - czy auto mam napompowac i wprowadzic w tryb podnosnikowy najpierw przed odkreceniem zaworka? opadnie? mam podstawic kobylki?
dziekuje za odp
pozdrawiam
- drago_o
- Super Klubowicz
Zawór ciśnienia szczątkowego powinien być w środku. Zapobiegający wywaleniu miecha do zera.karhu pisze:te zaworki mają w srodku jakies mechanizmy ?
Masz włączyć tryb podnośnika. Czy napompować... tak abyś na podnośnik/kobyłki go wsadził bo tak, opadnie.karhu pisze:czy auto mam napompowac i wprowadzic w tryb podnosnikowy najpierw przed odkreceniem zaworka?
Dostępne są całe zaworki w przystępnych pieniądzach. A na ali jeszcze taniej ale nie wiem jak z czasem dostaw.karhu pisze:Pytanie do was , chcialbm wymienic oringi. Jaki rozmiar kupic? ile sztuk przychodzi do tego zaworka ? czy pierw popsikac jakims odrdzewiaczem i poczekac ?
Z nakrętką przewodu raczej nic się nie stanie. Nawet nie pamiętam czy ona plastikowa nie była. Ja jeden zaworek wymieniałem i poszło całkiem dobrze jak na to, jak wyglądało to przyrdzewiałe.karhu pisze:urywają się te zaworki lub nakretki przy przewodach?
Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG
-
- Super Klubowicz
zaworek cisnienia resztkowego jest na zewnatrz - taka mosiężna baryłeczka do której wchodzi
miękki przewód z rodzeialacza
oringi należy dobierać po rozmontowaniu u mnie poleciały te pod podłączeniem
tej bańki z tyłu, warsztat nie miał problemów z dobraniem
miękki przewód z rodzeialacza
oringi należy dobierać po rozmontowaniu u mnie poleciały te pod podłączeniem
tej bańki z tyłu, warsztat nie miał problemów z dobraniem
Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020
wyPAD 2020
- karhu
- Forum Audi A8
Winny był zaworek przy amortyzatorze lewym ( prawy jest szczelny),
Puszczał powoli ciśnienie na połączeniu mosiężno-stalowym ( podobno nierozbietalne/ nienaprawialne)
Po wymianie wszystko w pozadku
Pomogła puszka płynu do sprawdzania szczelności instalacji LPG
Dziękuję za pomoc
Natomiast podczas jazdy autostradowej pojawiła mi się jednorazowo żółta ikona błędu poziomowania reflektorów na ok. 2 sekundy. Nie zauważyłem żadnego innego problemu w związku z zapaleniem się na chwilę tej kontrolki. Ktoś podpowie co się może "sypac"?
Puszczał powoli ciśnienie na połączeniu mosiężno-stalowym ( podobno nierozbietalne/ nienaprawialne)
Po wymianie wszystko w pozadku
Pomogła puszka płynu do sprawdzania szczelności instalacji LPG
Dziękuję za pomoc
Natomiast podczas jazdy autostradowej pojawiła mi się jednorazowo żółta ikona błędu poziomowania reflektorów na ok. 2 sekundy. Nie zauważyłem żadnego innego problemu w związku z zapaleniem się na chwilę tej kontrolki. Ktoś podpowie co się może "sypac"?