Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl Sklep Motostacja

[D3 ALL ] Jak ustawić prawidłowo nawiewy

Awatar użytkownika
dracus6662
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: dracus6662 » 04 sty 2015, 06:27

nie no masakra wychodziłoby to na odpływy chyba zatkane bo nawet jak na stacji cpn przemyłem szyby tym ustrojstwem na kiju i leciało duuzo wody to pozniej zaczęło parowc nie wiem gdzie jeszcze szukać byłem w nordglass żeby sprawdzili czy klej gdzieśnie puscił na szybie powiedzieli ze wszystko jest dobrze i nie maja tam nic do roboty auto nie miało przygód nigdy poza obtarciami , szyby wszystkie są ori podwójne tak więc tutaj nie szukałbym problemu zastaja te odpływy albo ten filter pyłkowy może nie dolega czy co i woda sie dostaje do dmuchawy bo to jedyny dla mnie rozsądny powód

no albo panikuje i szukam nie wiadomo czego bo w sumie auto stało 3 mce z tego co pamietam z uchylona przednia szybą 2 mce zaklejona folia i poprostu paruje ze srodka i tyle :/

dywaniki suche wycieraczki tez bynajmniej na dywanikach jak poloze reke to nie czuje mokrego

ostatnio symptom parowania troche osłabł ale nadal wystepuje

ernesto

Post autor: ernesto » 04 sty 2015, 13:32

dracus6662 pisze:auto stało 3 mce z tego co pamietam z uchylona przednia szybą 2 mce zaklejona folia i poprostu paruje ze srodka i tyle :/
Przez ten czas auto naciągnęło tyle wilgoci że ho ho
A4 mi stało miesiąc czasu a wytępiłem wilgoć dobre 2 miechy.
Wierz mi ona nie zniknie z dnia na dzień to nie realne. Efekt poprawy będzie powolny ale da rade się jej pozbyć.

Skoro dywaniki suche to jest ok. Ale wilgoć siedzi w gąbkach, wygłuszeniach, podsufitce, fotelach wszędzie.

Awatar użytkownika
dracus6662
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: dracus6662 » 04 sty 2015, 14:01

Dzieki panowie bede walczyl dalej grzejac na max i wietrzac

Gość

Post autor: Gość » 04 sty 2015, 15:19

Pobaw się jeszcze z odpływami bo do lata daleko a tylko wtedy widac gdzie i czy wycieka kondensat.

Awatar użytkownika
dracus6662
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: dracus6662 » 04 sty 2015, 15:30

no umnie to jak wiosna plus 7 stopni słoneczko :D

denveco
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Re: [D3 ALL ] Jak ustawić prawidłowo nawiewy

Post autor: denveco » 23 sty 2026, 13:12

Witam.

Temat widzę starszy niż czas ile posiadam swoja A8.
Ale problem widzę podobny / taki sam czyli wilgoć w samochodzie.

U mnie problem jest taki, że szyby parują katastrofalnie. A po myjni to czasem tak buchnie parą na szybę gdy się odpali samochód i się uruchomi nawiew, że katastrofa. Klimatyzacja chodzi cały rok, jest sprawna i nabita. Obieg zazwyczaj otwarty ale to chyba dlatego, że silniczek odpowiedzialny za jej pochylanie nie działa (ostatnio wymieniłem silnik z prawej strony pasażera który odpowiada za otwieranie / zamykanie nawiewu na nogi na prawą stronę bo był cały czas w pozycji zamkniętej). Pisząc o wodzie w nawiewach macie na myśli te wężyki które są w przedniej części tunelu po prawej i lewej stronie te co na zdjęciach??
Dodam, że ściągnąłem te gumowe wężyki które są na króćcach ale nie widzę ale zarówno króćce jak i wężyki są czyste i suche, nie takie jak na zdjęciach.
Chyba, że może macie inne miejsce na myśli pisząc o wodzie w nawiewach.
Jeśli chodzi o szyberdach to odpływy mam drożne. Kiedyś była "przygoda" że mi zalało auto (przez szyberdach) ale sytuacja została opanowana. Wyciągnąłem wykładziny do samej blachy, woda wyciągnięta do zera, wykładziny również wysuszone do sucha.

Więc nie wiem gdzie skąd ta wilgoć.
Na noc zostawiam auto otwarte w murowanym nieocieplanym / nieogrzewanym garażu ale nie wiem czy jeszcze bardziej nie pogłębiam efektu wilgoci...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
sssebek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Re: [D3 ALL ] Jak ustawić prawidłowo nawiewy

Post autor: sssebek » 25 sty 2026, 16:46

1 klima musi byc sprawna (wliczając w to odpływy klimy)
2 obieg wewnętrzny/zewnętrzny musi poprawnie działać
3 odpływy podszybia muszą być drożne i nie mozesz mieć zawalonego podszybia gnojem które trzyma wilgoć

od tych rzeczy zacząłbym analizę problemu
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko takie, które zabierają trochę więcej czasu ...

https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe Motostacja.pl części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl