![]() |
![]() |
![]() |
[D2 preFL ALL ] Żarówki długich świateł a barwa ksenonu
-
- Forum Audi A8
- Moje auto: A8 D3
- Rocznik: 2003
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Imię: Tomasz
[D2 preFL ALL ] Żarówki długich świateł a barwa ksenonu
Witam,
mam u siebie reflektory potrójne z ksenonami jako światła mijania (wszystko fabryczne). Wczoraj wymieniłem żarniki ksenonowe na nowe oryginalne i niestety barwa światła żarówek długich i przeciwmgielnych jest co najmniej żółta (może przed wymianą też tak było, ale nie zwracałem na to uwagi).
Żarówki świateł przeciwmgielnych o barwie zbliżonej do ksenonu są do zdobycia (np. H3 Phillipsa Blue Vision). Problem jest przy światłach długich - wg ETKA są to żarówki o numerze N10130101 (12V 65W). Niestety nigdzie nie podają czy to jest żarówka H8, H9 czy H11, a może jeszcze inna.
Z związku z powyższym mam kilka pytań:
- Czy oryginalne żarówki z ASO będą miały odpowiednią barwę światła do ksenonów? Ich koszt jest stosunkowo nie duży - 40 zł /szt.
- Jeśli nie to jakie żarówki kupić? Chodzi mi o rodzaj oprawy i producenta/model.
- Jakie konkretnie żarówki byście założyli do przeciwmgielnych, żeby świeciły w barwie oryginalnego ksenonu?
PS. Problem pozycyjnych rozwiązałem montując jakieś diody LED, zobaczymy ile poświecą.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
mam u siebie reflektory potrójne z ksenonami jako światła mijania (wszystko fabryczne). Wczoraj wymieniłem żarniki ksenonowe na nowe oryginalne i niestety barwa światła żarówek długich i przeciwmgielnych jest co najmniej żółta (może przed wymianą też tak było, ale nie zwracałem na to uwagi).
Żarówki świateł przeciwmgielnych o barwie zbliżonej do ksenonu są do zdobycia (np. H3 Phillipsa Blue Vision). Problem jest przy światłach długich - wg ETKA są to żarówki o numerze N10130101 (12V 65W). Niestety nigdzie nie podają czy to jest żarówka H8, H9 czy H11, a może jeszcze inna.
Z związku z powyższym mam kilka pytań:
- Czy oryginalne żarówki z ASO będą miały odpowiednią barwę światła do ksenonów? Ich koszt jest stosunkowo nie duży - 40 zł /szt.
- Jeśli nie to jakie żarówki kupić? Chodzi mi o rodzaj oprawy i producenta/model.
- Jakie konkretnie żarówki byście założyli do przeciwmgielnych, żeby świeciły w barwie oryginalnego ksenonu?
PS. Problem pozycyjnych rozwiązałem montując jakieś diody LED, zobaczymy ile poświecą.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 30 mar 2013, 00:39 przez klesk1986, łącznie zmieniany 1 raz.
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
W Polsce nie do zdobycia:
http://www.lighting.philips.com/us_en/a ... ve&lang=en
To co na Allegro - w 90% podróby, niszczą odbłyśniki, szybko się przepalają.
Crystal Vision Ultra (5000k) nie ma porównania z Blue Vision, czy Diamond Vision. Na "długie" masz HB3 (9005). CVU wystepuja równiez jako H3. Ogólnie chyba nie maja w ogóle homologacji dla EU.
http://www.lighting.philips.com/us_en/a ... ve&lang=en
To co na Allegro - w 90% podróby, niszczą odbłyśniki, szybko się przepalają.
Crystal Vision Ultra (5000k) nie ma porównania z Blue Vision, czy Diamond Vision. Na "długie" masz HB3 (9005). CVU wystepuja równiez jako H3. Ogólnie chyba nie maja w ogóle homologacji dla EU.
Black Cars Matters
kupiłem na Allegro chinole, które świecą zdecydowanie lepiej od tych Blue Vision - te BV miałem zamontowane przez poprzedniego właściciela i jak kupowałem zdecydowanie polecił wywalenie tego szajsu, który mu wcisnęli w ASO jak dobrze pamiętam.
PS jako pozycyjne wstaw sobie zwykłe żarówki lub kup na Alledrogo porządne LED-y ( 25-47 pln/2szt.) - ja mam wstawione zwykłe i fajnie kontrastuje z kesenonami.
PS jako pozycyjne wstaw sobie zwykłe żarówki lub kup na Alledrogo porządne LED-y ( 25-47 pln/2szt.) - ja mam wstawione zwykłe i fajnie kontrastuje z kesenonami.
-
- Forum Audi A8
- Moje auto: A8 D3
- Rocznik: 2003
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Imię: Tomasz
Odnośnie pozycyjnych to tak jak już pisałem wstawiłem LED'y i jest w miarę dobrze. Są mniej więcej tego typu jak z linku poniżej
http://allegro.pl/zarowka-led-samochodowa-w5w-t10-1-power-led-l1101-i1767630452.html
Odnośnie chinoli jako długich jestem nastawiony raczej negatywnie, no chyba, że ktoś ma naprawdę sprawdzone.
http://allegro.pl/zarowka-led-samochodowa-w5w-t10-1-power-led-l1101-i1767630452.html
Odnośnie chinoli jako długich jestem nastawiony raczej negatywnie, no chyba, że ktoś ma naprawdę sprawdzone.
Bo te do CAN to zwykła bujda na resorach i są moim zdaniem identyczne z tymi co CAN nie mają napisane - żeby nie wywalało błędów trzeba zastosować odpowiednie rezystory do LED'owych żarówek o czym pisałem tu już kilkukrotnie ;-)Saberek pisze:A macie cos zeby wsadzic w postojowki do D3 bo zwykle diodowe i niezwykle czyli niby do CAN tez wywalaja bledy ???
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-