[D3 ALL ] Łożysko koła
-
- Super Klubowicz
[D3 ALL ] Łożysko koła
Witam.
Jak w temacie. Wyje mi łożysko w piaście prawy przód. Mam pytanie w związku z wymianą. Jak powinno się wymieniać zgodnie ze sztuką? Jedno łożysko czy dwa? W obu przednich piastach. Jakie firmy oprócz SKF polecacie? Albo inaczej, jakiej firmy nie polecacie? Jakie są przybliżone koszta robocizny i czy ustawia się po tym zbieżność?
8-)
Jak w temacie. Wyje mi łożysko w piaście prawy przód. Mam pytanie w związku z wymianą. Jak powinno się wymieniać zgodnie ze sztuką? Jedno łożysko czy dwa? W obu przednich piastach. Jakie firmy oprócz SKF polecacie? Albo inaczej, jakiej firmy nie polecacie? Jakie są przybliżone koszta robocizny i czy ustawia się po tym zbieżność?
8-)
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2012, 12:13 przez bunga bunga, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Super Klubowicz
Tzn kupuję "piastę" przykręcaną na cztery śruby.
http://moto.allegro.pl/lozysko-kola-prz ... 25331.html
Także już w niej jest komplet łożysk na jedno koło? A jaki koszt robocizny poza ASO?
8-)
http://moto.allegro.pl/lozysko-kola-prz ... 25331.html
Także już w niej jest komplet łożysk na jedno koło? A jaki koszt robocizny poza ASO?
8-)
Ostatnio zmieniony 22 sie 2012, 20:29 przez bunga bunga, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Super Klubowicz
-
- Super Klubowicz
o czym piszesz :?: bo nie wiem :?: piasta jest przykręcana na cztery śruby pod tarczą hamulcową do aluminiowego pionowego elementu stanowiącego połączenie wszystkich wahaczy i stanowi komplet z łożyskiem i nie ma innego dodatkowego 8-) w kołach przednich.................a w tylnych podobnie tylko inny rozmiar piasty 8-)daro72 pisze:Łożyska najlepiej wymienić obydwa na piaście.
podobny temat już był:
http://www.a8team.pl/topics15/4773,15.htm
[ Dodano: 2012-04-20, 12:39 ]
wymieniasz tą stronę która wyje...i jest to piasta...nie wymienia się parami i nie ma takiej konieczności.Serrgiusz pisze:Jak powinno się wymieniać zgodnie ze sztuką? Jedno łożysko czy dwa?
[ Dodano: 2012-04-20, 12:41 ]
i się nie zmienia ponieważ wystarczy tylko rozpiąć dolny wahacz :-Pdaro72 pisze:Jeśli chodzi o zbieżność to nie powinno się nić zmienić.
-
- Super Klubowicz
-
- Forum Audi A8
Ja jednak wymienilbym obie strony ,jestem zwolennikiem wymian kompletow ale to moja opinja , ja wymienilem sam prawa i lewa strone ,wymiana banalnie prosta 4 sruby na (sloneczko) dostep do malej prasy i po klopocie ,przy wciskaniu nowego lozyska uwazaj na czarny pasek w okolo lozyska bo ci abs nie zadziala jak go uszkodzisz
pozdro
Arek
pozdro
Arek
Moj Retrofit
Tylna klapa el. ,Dociagi ,Tylne drzwi rolety el. ,Hak holowniczy ,Webasto T90 ,TPMS ,Kierownica F1 (lopatki) ,Brama garazowa ,Kamera Cofania ,TV ,AMI ,Asystent Pasa ,Lodowka ,Zderzak S8 po lifcie ,Asystent Toru Jazdy, zmiana BOSE na BANG&OLUFSEN
ROBIE
RSE DVD
PLAN
szukam podpowiedzi , co jeszcze moge zrobic ?
Tylna klapa el. ,Dociagi ,Tylne drzwi rolety el. ,Hak holowniczy ,Webasto T90 ,TPMS ,Kierownica F1 (lopatki) ,Brama garazowa ,Kamera Cofania ,TV ,AMI ,Asystent Pasa ,Lodowka ,Zderzak S8 po lifcie ,Asystent Toru Jazdy, zmiana BOSE na BANG&OLUFSEN
ROBIE
RSE DVD
PLAN
o czym kolego piszesz....jaka prasa i jakie wyciskanie :?:- wszystko idzie delikatnie małym młoteczkiem do okoła.......no chyba że takie zapieczone.arektoporski pisze:wymiana banalnie prosta 4 sruby na (sloneczko) dostep do malej prasy i po klopocie ,przy wciskaniu nowego lozyska uwazaj na czarny pasek w okolo lozyska bo ci abs nie zadziala jak go uszkodzisz
-
- Forum Audi A8
mlotek jest ok ja wole prase ,eliminuje rysyko uszkodzenia tak czy inaczej ,jeden woli blondynki a drogi szatynki pozdro
Arek
Arek
Moj Retrofit
ROBIE
RSE DVD
PLAN
ROBIE
RSE DVD
PLAN
-
- Super Klubowicz
-
- Forum Audi A8
Śruby z łbem kulistym 4 stk.
- Należy wymienić
- 80 Nm i obrócić dodatkowo o 90°
Sruba kołnierzow
momentem 200 Nm. + obrócić śrubę kołnierzową o 180°
jak dobrze sprawdzilem a jak bylo by zle to prosze o poprawienie
- Należy wymienić
- 80 Nm i obrócić dodatkowo o 90°
Sruba kołnierzow
momentem 200 Nm. + obrócić śrubę kołnierzową o 180°
jak dobrze sprawdzilem a jak bylo by zle to prosze o poprawienie
Moj Retrofit
ROBIE
RSE DVD
PLAN
ROBIE
RSE DVD
PLAN