Ja swego czasu do mojej setki zamierzałem założyć webasto, ale projekt nie wyszedł poza wstępną fazę planowania.
Wydaje mi się, że przeszczep webasta od innego A8 może nie być taki prosty. Szczególnie, gdy kupimy taki zestaw z Allegro - może brakować niektórych części, a inne będzie trudno zamontować i będzie trzeba coś dosztukować lub posiłkować się częściami od webasta niededykowanego do konkretnego modelu. Zresztą zamontowanie takiego zestawu (przeznaczonego do montażu do dowolnego auta) byłoby pewnie najprostsze (gdzieś widziałem w necie wzmiankę, że nowy taki zestaw można kupić za 1700zł).
Generalnie możemy spotkać na rynku dwie wersje webasto: analogowe i cyfrowe - sterowane przez CAN. Szukając webasto należy skupić się na tym pierwszym - analogowym (będzie niestety droższe). Nie wiem, jak webasto jest sterowane w D2 po 1999 roku (chyba jednak jest cyfrowe).
Instalacja elektryczna będzie raczej prosta i nie powinna nastręczyć dużych problemów (nie trzeba ingerować w sterownik silnika). Można również pokusić się o dodanie modułu zdalnego uruchamiania przy pomocy modułu telestart (oryginalnie był chyba T60 lub T70, a można również wstawić T90 lub T91) lub jeszcze lepiej przy pomocy modułu GSM - webasto będzie uruchamiane poprzez wysłanie SMS'a (coś takiego planuję zamontować u siebie :-P ).
Przyszło mi właśnie do głowy jeszcze rozwiązanie z webasto cyfrowym (CAN) uruchamianym przy pomocy modułu T91 lub innego wysyłającego sygnał cyfrowy - wydaje mi się, że powinno to działać.
Ostatnio zmieniony 15 lis 2010, 15:38 przez
sznink, łącznie zmieniany 1 raz.