-V-I-R-U-S- pisze:(...)
Co to może być???
pozdrawiam Kudłaty
Mi to wygląda na padniete te dwa co czasem nie działały.
Układ parktronik jest tak wymyślony, że jeżeli padnie chociaż jeden czujnik to cały układ nie działa...
i u mnie dokladnie tak było - po włączeniu wstecznego było długie piknięcie ale cały uklad nie działał.
W twoim przypadku jeżeli te dwa czasem "bzyczą" a czasem nie to pewnie cały uklad parktronik też czasem funkcjonuje a czasem nie.
Pokusiłbym się najpierw o przełożenie tych dwóch "fiksujących" w miejsce tych dobrych i ponowne sprawdzenie czy te same wykazują się niepoprawną pracą czy jednak nie.
Demontaż:
- u mnie od spodu zderzaka jest całkiem dobre podejście więc pewnie masz podobnie
- wciskasz czyjnik w zderzak i wyciągasz go od spodu rozpinając jednocześnie kostkę z elektryką
- montaż równie prosty co demontaż :lol:
Jeżeli te same dwa w innym miejscu zderzaka (czyli wiązki elektrycznej) znowu będą głupiały to oczywiście są zwalone i nalezy je wymienić
na Allegro kupiłem 1 szt. za 80,- tylko w innym kolorze ale taki problem to nie problem
Jeżeli jednak mimo zamiany miejscami ponownie wariować będą te za pasażerem to podejrzewam sterownik od czujników - podobno też czasem padają.
Ze sterownikiem nic nie robiłem i szczerze mówiąc nawet nie wiem gdzie go szukać :-/
Powodzenia w diagnozie :->