części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 ALL ] Problem z czujnikiem parkowania

Awatar użytkownika
-V-I-R-U-S-
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 ALL ] Problem z czujnikiem parkowania

Post autor: -V-I-R-U-S- » 19 cze 2009, 23:42

Witam!!!
Mam problem z czujnikiem parkowania, a wygląda to tak: Gdy włączę R słychać jednorazowa dźwięk (system uaktywniony) ale po chwili włącza się sygnał ciągły tak jakby przeszkoda była w odległości mniejszej niż 40cm. Nie wiem co się dzieje. Zauważyłem też ostatnio, że jak mam wyłączone światła mijania to tego nie ma. Co się może dziać?

Pozdrawiam Kudłaty :)
Ostatnio zmieniony 29 mar 2013, 23:40 przez -V-I-R-U-S-, łącznie zmieniany 2 razy.
Kudłaty

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 01 lip 2009, 01:07

Jeżeli jeszcze się z tym nie uporałeś to podpowiem - pewnikiem pada któryś z czujników.

A diagnoza ich jest dziecinnie prosta (wbrew twierdzeniom kolegów z ASO) - włączasz silnik, wrzucasz wsteczy, zaciągasz mocno ręczny i idziesz sprawdzać...
pochyl głowę przy każdym czujniku i posłuchaj...
jeżeli jest sprawny usłyszysz takie cichutkie cykanie - jeśli czujnik nie wydaje żadnego dźwięku to na 100% jest padnięty.

już to przećwiczyłem więc diagnoza zajmuje jakieś 5min a wymiana z tyłu nastepne 5min...
w ASO sugerują do tej całej operacji podpiąć komputer i zrzucić zderzak
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
-V-I-R-U-S-
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: -V-I-R-U-S- » 01 lip 2009, 19:45

Kolego zabrałem się za działanie, klęczałem za swoim autkiem na zaciągniętym ręcznym i włączonym wstecznym i faktycznie bzyczą czujniki, czasami te dwa za pasażerem nie bzyczały a czasami było ok. od strony kierowcy wszytko ok. Co to może być???

pozdrawiam Kudłaty
Kudłaty

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 02 lip 2009, 01:39

-V-I-R-U-S- pisze:(...)
Co to może być???

pozdrawiam Kudłaty
Mi to wygląda na padniete te dwa co czasem nie działały.
Układ parktronik jest tak wymyślony, że jeżeli padnie chociaż jeden czujnik to cały układ nie działa...
i u mnie dokladnie tak było - po włączeniu wstecznego było długie piknięcie ale cały uklad nie działał.

W twoim przypadku jeżeli te dwa czasem "bzyczą" a czasem nie to pewnie cały uklad parktronik też czasem funkcjonuje a czasem nie.
Pokusiłbym się najpierw o przełożenie tych dwóch "fiksujących" w miejsce tych dobrych i ponowne sprawdzenie czy te same wykazują się niepoprawną pracą czy jednak nie.
Demontaż:
- u mnie od spodu zderzaka jest całkiem dobre podejście więc pewnie masz podobnie
- wciskasz czyjnik w zderzak i wyciągasz go od spodu rozpinając jednocześnie kostkę z elektryką
- montaż równie prosty co demontaż :lol:

Jeżeli te same dwa w innym miejscu zderzaka (czyli wiązki elektrycznej) znowu będą głupiały to oczywiście są zwalone i nalezy je wymienić
na Allegro kupiłem 1 szt. za 80,- tylko w innym kolorze ale taki problem to nie problem

Jeżeli jednak mimo zamiany miejscami ponownie wariować będą te za pasażerem to podejrzewam sterownik od czujników - podobno też czasem padają.
Ze sterownikiem nic nie robiłem i szczerze mówiąc nawet nie wiem gdzie go szukać :-/

Powodzenia w diagnozie :->

Awatar użytkownika
foxx3101
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: foxx3101 » 30 gru 2009, 15:15

witam jestem też posiadaczem audi A8 i dzieki waszemu forum juz udało mi sie samemu naprawic zagłowek pasazera został mi jeszcze zagłowek na tylnym siedzeniu musze tylko dojsc do tego jak zdemontowac tylne siedzenie i dostac sie do zaglowka ale to pózniej chodzi mi o te czujniki parkowania tył cały działa ale z przodu 2 są do wymiany jestem laikiem w rozbieraniu audi a juz w ogóle A8 wiecie moze jak krok po kroku zdemontowac zderzak przedni bo wydaje mi sie ze zeby dostac sie do czujnikow trzeba zdemontowac zderzak z gory dziekuje za jakąkolwiek pomoc

EVAN
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: EVAN » 15 lut 2011, 12:10

To odgrzewam kotleta :mrgreen:
Ja też mam padnięty jeden czujnik - przód koło tablicy rejestracyjnej.
Pytanie mam - jak to zdemontować? Czy trzeba zrzucać zderzak? :roll:
A co do sprawdzania w D3 dodam tylko, że nie trzeba wrzucać R - wystarczy włączyć przycisk od parkowania i przejść się wokół auta z uchem przy czujnikach ;-)

Awatar użytkownika
wojtosc
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: wojtosc » 22 lut 2015, 10:12

Witam odgrzeje kotleta mam takie pytanie jak wymienić czujnik parkowania przód w a8 d2 lift? trzeba demontować zderzak? Dziękuje i pozdrawiam

Awatar użytkownika
krzychu22.p1i
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: krzychu22.p1i » 22 lut 2015, 11:34

Ściągnij zderzak i będziesz miał dobry dostęp. Jeśli masz spryskiwacze to pamiętaj o odkręceniu wężyka (za kratką halogenu strona pasażera) bo urwiesz trójnik.

http://www.a8team.pl/d2-fl-all-jak-zdem ... 5.htm#6054
Ostatnio zmieniony 22 lut 2015, 13:03 przez krzychu22.p1i, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]
Forum Audi A7.
Forum Audi A6.

[/center]

Awatar użytkownika
wojtosc
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: wojtosc » 22 lut 2015, 12:18

Dzięki wielkie kolego.Pozdrawiam.

Audi A8 Quattro
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Audi A8 Quattro » 03 lut 2016, 22:03

Witam moje pytanie dotyczy czujników W A8 D2 Jeden z tyłu nie cyka czyli mam rozumieć ze jest popsuty ? ale to jak mi jeden nie działa to przód tez mi nie będzie działać ?? a przód wszystkie cykają

Mam problem z czujnikiem parkowania, Gdy włączę R słychać jednorazowa dźwięk (system uaktywniony) ale po chwili włącza się sygnał ciągły tak jakby przeszkoda była w odległości mniejszej niż 40cm.

PROSZE O POMOC ?

ahadam
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: ahadam » 03 lut 2016, 22:48

Ten który nie cyka jest do wymiany , mam to samo tylko brak czasu na wymianę.
Witam wszystkich klubowiczów , mam nadzieję że będzie miło w tym gronie i dowiem się coś więcej na temat mojego złotka

MaciekW
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: MaciekW » 04 lut 2016, 03:42

miałem to samo. przestawał działać jeden czujnik. winna była wtyczka łącząca instalacje w samochodzie z wiązką od czujników. jest ona schowana za zderzakiem koło tłumika. lata i wilgoć zrobiły swoje. poprawione styki, wyczyszczone i przelutowane co trzeba bo ledwo się trzymało (we tyczce są 4 plusy zwarte razem, 4 minusy zwarte razem i 4 sygnały do każdego czujnika). wcześniej tester pokazywał błąd tego czujnika ale nie z powodu, że był uszkodzony tylko dlatego że nie był zasilony. od tego czasu o problemie zapomniałem.

lesdud
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: lesdud » 04 lut 2016, 11:03

Jeśli uwalony jest czujnik to VAG to wypluje, tak samo jest w przypadku uszkodzonej wiązki. Ja np u siebie w preFL miałem uwalony jeden przewód od prawego tylnego czujnika i VAG mi to wypluł. Przestrzelona cała wiązka miernikiem od złącza czujnika do modułu parktronica, który znajduje się pod zmieniarką i znaleziony brak przejścia na jednym przewodzie, wycięcie felernego kawałka przewodu i wstawienie nowego i PDC działa elegancko.
W preFL niestety trzeba demontować tylny zderzak by cokolwiek zdziałać, ale to nie takie trudne

Audi A8 Quattro
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Audi A8 Quattro » 07 lut 2016, 13:20

Czujnik Wymieniony.
Wszystko działa jak powinno :]
Dziekuje za pomoc <brawo>

Audi A8 Quattro
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Audi A8 Quattro » 08 mar 2016, 22:13

Witam
Auto A8 D2 Lift

Problem jest taki ze PDC przód raz widzi przeszkodę a raz nie
Chodzi mi o te ze jak przeszkody nie ma z przodu to ja niby widzi ??? <bezradny>

Pomocy ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl