części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 ALL ] Nie bierze środka tarczy

Wszystko dotyczące układu hamulcowego.
E0_SMOK
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 ALL ] Nie bierze środka tarczy

Post autor: E0_SMOK » 20 maja 2018, 18:44

Pozwolę sobie tutaj też wrzucić temat. Koledzy macie jakiś pomysł co mogło pójść nie tak po wymianie klocków z przodu? Klocek łapie tylko góra dól a środka nie bierze w ogóle? Przed zmiana nie było takiego zjawiska. Chodzi o hamulce przednie Porsche. Co mechanik mógł zepsuć? <blee> problem występuje tylko z jednej strony.

pb41ns
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pb41ns » 20 maja 2018, 18:59

to dziwne, ale jeśli by soś było żle złożone to raczej któraś z krawędzi klocka by nie dotykała tarczy ale żeby środek?? a klocek prosty ?? może właśni coś z nim nie tak bądż tarczą?
Doceniaj co masz..., walcz o co pragniesz....

E0_SMOK
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: E0_SMOK » 20 maja 2018, 19:06

No właśnie tarcza była nie wymieniana bo była jeszcze OK a teraz się z nią porobiło coś dziwnego. Co ciekawe przy hamowaniu idzie jak po szynach. Tak czy inaczej obstawiacie coś z klockiem? Teraz to i tak czeka mnie nowy komplet klocków i tarcze ale myślę, czy coś mi mógł spieprzyć przy zaciskach składając. Tym mechanikom to się powinno cały czas na ręce patrzeć <onie>

Byłem właśnie przy aucie - dziwne. Od wewnętrznej strony tarczy jest to samo <bezradny>

Awatar użytkownika
krzychu22.p1i
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: krzychu22.p1i » 20 maja 2018, 19:15

Weź przyłóż linijkę do lica tarczy i sprawdź, tak samo z klockiem zrób.
[center]
Forum Audi A7.
Forum Audi A6.

[/center]

Awatar użytkownika
CINEK
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: CINEK » 20 maja 2018, 19:24

E0_SMOK pisze:Tym mechanikom to się powinno cały czas na ręce patrzeć
to nie musi być koniecznie wina mechanika...czasem sam materiał, z którego zrobiony jest klocek czy tarcza mogą być kiepskiej jakości...
to nie jest zwykły napęd...to

E0_SMOK
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: E0_SMOK » 20 maja 2018, 19:33

Na zdjęciu słabo widać <bezradny>

pb41ns
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pb41ns » 20 maja 2018, 20:01

CINEK pisze:
E0_SMOK pisze:Tym mechanikom to się powinno cały czas na ręce patrzeć
to nie musi być koniecznie wina mechanika...czasem sam materiał, z którego zrobiony jest klocek czy tarcza mogą być kiepskiej jakości...
Dokładnie, skoro tarcza stara a klocek nowy to obstawiał bym nie równa tarcze
Doceniaj co masz..., walcz o co pragniesz....

E0_SMOK
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: E0_SMOK » 20 maja 2018, 20:19

Czysto w teorii tak ale przed zmiana tarcza była prosta. Druga sprawa to to, że nie wiem tak naprawdę jakie klocki założył.

Awatar użytkownika
CINEK
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: CINEK » 20 maja 2018, 20:28

No to nie uzgadniasz z nim co ma wlozyc i co ma ile kosztowac, tylko na zasadzie "wsadz by bylo dobrze"? <hmm>

Tak wiec i tu polece Ci mojego mechanika, poniewaz niedosc ze Ci zrobi to wczesniej doradzi co zalozyc, powie dokladnie jaka firme, ile co kosztuje itp. W dodatku nie musisz sie martwic o czesci bo ma tez sklep, wie. Wszystko ma w tym samy dniu lub na drugi do poludnia ;)

Jak klocek jakis krzak zalkzyl to taki efekt mkze byc. Chyba ze tarcze byly zalozone jakies kiepskie <bezradny>
to nie jest zwykły napęd...to

monster_1973
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: monster_1973 » 24 maja 2018, 20:46

Masz niezłe ranty na tej tarczy. Musisz to rozebrać i zobaczyć co się stało, sprawdziłbym czy zacisk dobrze pracuje, czy coś nie jest zapieczone, czy tarcze proste. Jak nie biją to pewnie proste. Na tokarce i tak się nie sprawdzi czy tarcze są proste bo zazwyczaj się krzywią po rozgrzaniu i nie ma jak tego sprawdzić na zimnej tarczy. Ja bym rozebrał i wszystko sam sprawdził.

Awatar użytkownika
robertas
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: robertas » 24 maja 2018, 21:25

Masz tarcze zjechane bardziej od srodka... Nie doszukujcie sie winy w klockach, nowe sa zawsze proste ;) Ogolnie jak zostawiasz stare tarcze to powinno sie je przetoczyc zeby plaszczyzny do siebie pasowaly... Ewentualnie klocek dotrze sie do tarczy i jej krzywizn... Z tym ze jak Ci tarcza zardzewieje mocno to klocek tej rdzy nie zetrze i tak, albo przetoczysz, i wtedy znowu klocki nowe, albo wyszlifowac stare"nowe";) albo wymienisz wszystko na nowe ;)

pepi
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pepi » 27 maja 2018, 07:02

samo się dotrze :]
tylko jak klocki twarde to to sporo potrwa

Truten
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Truten » 30 maja 2018, 00:15

Nie no samo to będzie się bardzo długo docierać i siła hamowania będzie pozostawiać bardzo dużo do życzenia, ze względu na bardzo małą powierzchnię kontaktu klocka z tarczą. Na pewno tarcza do przetoczenia, raz, że ze względu na ranty, drugi raz, ze względu na korozję. Tylko obie strony muszą być wyrównywane w jednym zamocowaniu na tokarce - z resztą, doświadczony tokarz będzie wiedział na pewno o co chodzi. Myślę, że max dasz 50zł za tarczę (pewnie nawet trochę taniej) to i tak korzystniej taniej niż nowy zestaw klocków no i porządną hamownie masz od razu. Na takim złożeniu to będzie tylko dźwięk szurania i droga hamowania jak w lokomotywie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl