[D2 ALL ] Nie bierze środka tarczy
[D2 ALL ] Nie bierze środka tarczy
Pozwolę sobie tutaj też wrzucić temat. Koledzy macie jakiś pomysł co mogło pójść nie tak po wymianie klocków z przodu? Klocek łapie tylko góra dól a środka nie bierze w ogóle? Przed zmiana nie było takiego zjawiska. Chodzi o hamulce przednie Porsche. Co mechanik mógł zepsuć? problem występuje tylko z jednej strony.
No właśnie tarcza była nie wymieniana bo była jeszcze OK a teraz się z nią porobiło coś dziwnego. Co ciekawe przy hamowaniu idzie jak po szynach. Tak czy inaczej obstawiacie coś z klockiem? Teraz to i tak czeka mnie nowy komplet klocków i tarcze ale myślę, czy coś mi mógł spieprzyć przy zaciskach składając. Tym mechanikom to się powinno cały czas na ręce patrzeć
Byłem właśnie przy aucie - dziwne. Od wewnętrznej strony tarczy jest to samo
Byłem właśnie przy aucie - dziwne. Od wewnętrznej strony tarczy jest to samo
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
Dokładnie, skoro tarcza stara a klocek nowy to obstawiał bym nie równa tarczeCINEK pisze:to nie musi być koniecznie wina mechanika...czasem sam materiał, z którego zrobiony jest klocek czy tarcza mogą być kiepskiej jakości...E0_SMOK pisze:Tym mechanikom to się powinno cały czas na ręce patrzeć
Doceniaj co masz..., walcz o co pragniesz....
No to nie uzgadniasz z nim co ma wlozyc i co ma ile kosztowac, tylko na zasadzie "wsadz by bylo dobrze"?
Tak wiec i tu polece Ci mojego mechanika, poniewaz niedosc ze Ci zrobi to wczesniej doradzi co zalozyc, powie dokladnie jaka firme, ile co kosztuje itp. W dodatku nie musisz sie martwic o czesci bo ma tez sklep, wie. Wszystko ma w tym samy dniu lub na drugi do poludnia
Jak klocek jakis krzak zalkzyl to taki efekt mkze byc. Chyba ze tarcze byly zalozone jakies kiepskie
Tak wiec i tu polece Ci mojego mechanika, poniewaz niedosc ze Ci zrobi to wczesniej doradzi co zalozyc, powie dokladnie jaka firme, ile co kosztuje itp. W dodatku nie musisz sie martwic o czesci bo ma tez sklep, wie. Wszystko ma w tym samy dniu lub na drugi do poludnia
Jak klocek jakis krzak zalkzyl to taki efekt mkze byc. Chyba ze tarcze byly zalozone jakies kiepskie
to nie jest zwykły napęd...to
-
- Forum Audi A8
Masz niezłe ranty na tej tarczy. Musisz to rozebrać i zobaczyć co się stało, sprawdziłbym czy zacisk dobrze pracuje, czy coś nie jest zapieczone, czy tarcze proste. Jak nie biją to pewnie proste. Na tokarce i tak się nie sprawdzi czy tarcze są proste bo zazwyczaj się krzywią po rozgrzaniu i nie ma jak tego sprawdzić na zimnej tarczy. Ja bym rozebrał i wszystko sam sprawdził.
Masz tarcze zjechane bardziej od srodka... Nie doszukujcie sie winy w klockach, nowe sa zawsze proste Ogolnie jak zostawiasz stare tarcze to powinno sie je przetoczyc zeby plaszczyzny do siebie pasowaly... Ewentualnie klocek dotrze sie do tarczy i jej krzywizn... Z tym ze jak Ci tarcza zardzewieje mocno to klocek tej rdzy nie zetrze i tak, albo przetoczysz, i wtedy znowu klocki nowe, albo wyszlifowac stare"nowe";) albo wymienisz wszystko na nowe
Nie no samo to będzie się bardzo długo docierać i siła hamowania będzie pozostawiać bardzo dużo do życzenia, ze względu na bardzo małą powierzchnię kontaktu klocka z tarczą. Na pewno tarcza do przetoczenia, raz, że ze względu na ranty, drugi raz, ze względu na korozję. Tylko obie strony muszą być wyrównywane w jednym zamocowaniu na tokarce - z resztą, doświadczony tokarz będzie wiedział na pewno o co chodzi. Myślę, że max dasz 50zł za tarczę (pewnie nawet trochę taniej) to i tak korzystniej taniej niż nowy zestaw klocków no i porządną hamownie masz od razu. Na takim złożeniu to będzie tylko dźwięk szurania i droga hamowania jak w lokomotywie.