[D3 08 4.2TDI ] Kontrolka DPF - Kontrolka świec - Kontrolk
[D3 08 4.2TDI ] Kontrolka DPF - Kontrolka świec - Kontrolk
Witam.
Jakiś czas temu przy mocniejszym wdepnięciu pedału przyspieszenia zaświecała mi się kontrolka świec (taka pomarańczowa sprężynka) i migała sobie, wówczas silnik był jak trup. Chyba nie pracowały turbiny wtedy, bo mulił jak cholera. (Po wyłączeniu zapłonu i włączeniu silnika już nie było problemu ze świecami. Szedł jak burza.)Kilka dni później załączyła się kontrolka filtra cząstek stałych DPF i jednocześnie też kontrolka silnika.
Pojeździłem paręnaście kilometrów w trybie S i kontrolka DPF zniknęła. Zniknęła tez kontrolka silnika, a teraz przy nawet wciskaniu gazu do podłogi nie zaświeca się kontrolka świec i silnik ma moc jak zawsze.
Czy zapchany DPF mógł się przyczynić do pojawienia się tych dwóch pozostałych kontrolek ? Wygląda na to, że jak go przegoniłem w trybie S to może filtr się wypalił i już wszystko wróciło do normy? Większość jeżdżę po mieście, więc chyba mu się przydało takie przegonienie.
Co o tym myślicie?
Pozdrawiam.
Jakiś czas temu przy mocniejszym wdepnięciu pedału przyspieszenia zaświecała mi się kontrolka świec (taka pomarańczowa sprężynka) i migała sobie, wówczas silnik był jak trup. Chyba nie pracowały turbiny wtedy, bo mulił jak cholera. (Po wyłączeniu zapłonu i włączeniu silnika już nie było problemu ze świecami. Szedł jak burza.)Kilka dni później załączyła się kontrolka filtra cząstek stałych DPF i jednocześnie też kontrolka silnika.
Pojeździłem paręnaście kilometrów w trybie S i kontrolka DPF zniknęła. Zniknęła tez kontrolka silnika, a teraz przy nawet wciskaniu gazu do podłogi nie zaświeca się kontrolka świec i silnik ma moc jak zawsze.
Czy zapchany DPF mógł się przyczynić do pojawienia się tych dwóch pozostałych kontrolek ? Wygląda na to, że jak go przegoniłem w trybie S to może filtr się wypalił i już wszystko wróciło do normy? Większość jeżdżę po mieście, więc chyba mu się przydało takie przegonienie.
Co o tym myślicie?
Pozdrawiam.
--== A8 4EVER ==--
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
Re: Kontrolka DPF - Kontrolka świec - Kontrolk
Tak.blastx pisze: Czy zapchany DPF mógł się przyczynić do pojawienia się tych dwóch pozostałych kontrolek ?
Black Cars Matters
Re: Kontrolka DPF - Kontrolka świec - Kontrolk
Zdecydowanie tak, tym bardziej że...blastx pisze:Czy zapchany DPF mógł się przyczynić do pojawienia się tych dwóch pozostałych kontrolek ?
... co niestety nie daje możliwości dla sterownika silnika aby przeprowadzić procedurę wypalania filtrów DPF. Taki urok dieslablastx pisze:Większość jeżdżę po mieście...
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
-
W AUDI nie dzieje się to na postoju.vsvteam pisze:Ok Panowie a jak w 4.2tdi poznać iż rozpoczął się proces wypalania?? W superb-ie mam tak że auto podczas wypalania ma podwyższone obroty i załączają się wentylatory, wzrasta też spalanie na postoju. W audi A8 nigdy takich objawów nie zaobserwowałem.
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
-
- Super Klubowicz
Trochę się uspokoiłem po Waszych odpowiedziach, ale mimo wszystko nie zaszkodzi sprawdzić komputerem czy coś mu tam jeszcze nie dolega?
A czy ktoś z Was wie jakie są objawy przepalonych świec żarowych? Jednej , dwóch lub kilku ?
Czy A8 to jakoś sygnalizuje? Np. tą kontrolką sprężynki?
A czy ktoś z Was wie jakie są objawy przepalonych świec żarowych? Jednej , dwóch lub kilku ?
Czy A8 to jakoś sygnalizuje? Np. tą kontrolką sprężynki?
--== A8 4EVER ==--
Np. problemy z paleniem na zimno.blastx pisze:A czy ktoś z Was wie jakie są objawy przepalonych świec żarowych? Jednej , dwóch lub kilku ?
Jak będzie to miało istotny wpływ na pracę silnika to tak ale samo to że są niepsrawne to na zegarach nie pokazuje a tylko zapisuje błędy w sterownikach silnika.blastx pisze:Czy A8 to jakoś sygnalizuje? Np. tą kontrolką sprężynki?
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
No Panowieeee.......... syf, żenada i jeszcze raz syf.
Dziś w mojej miejscowości (Zakopane) stałem na światełkach i przede mną na pasie do jazdy na wprost stało jakieś tam Mondeo (ja za nim), a obok na pasie do skrętu w lewo ustawił się ładny nowy Jeep Grand Cherokee SRT. Jak zapaliło się zielone, to ten cwaniaczek zamiast pojechać w lewo to wystartował jak strzała i pojechał prosto, więc kawałek dalej wyprzedziłem to Mondeo i na następnych światłach ustawiałem się obok owego Jeep'a. Chciałem mu pokazać, że wcale nie ma takiej super maszyny i że moje Audi go objedzie, lub przynajmniej równo pojedziemy.
Spod świateł ruszyłem dużo sprawniej niż on i już się śmiałem, kiedy nagle zobaczyłem, że on mnie ku**a dogania i wyprzedza (a widać było, że nie było mu łatwo dotrzymać mi tempa). Myślę sobie, no kurrrrr... przecież powinienem już dawno być dużo dalej z przodu.... patrze na FIS, a tam...... zasrana kontrolka "sprężynka" i silnik trup, a on w tym czasie przejechał obok mnie...(ledwo wyhamował na końcu przy zwężeniu dwóch pasów w jeden). Ogarnęło mnie wówczas dzikie wku***ienie. Objechałbym dziada bez mrugnięcia okiem, gdyby nie to, że właśnie ta kontrolka się włącza i silnik muli. Drań pewnie się cieszył i dalej myślał jakiego to ma szybkiego i zajedwabistego Jeepa.
Nie ma rady....trzeba jechać na kompa i to zdiagnozować i naprawić, bo więcej hańby nie zniosę
Pozdro:)
Pozdrawiam.
Dziś w mojej miejscowości (Zakopane) stałem na światełkach i przede mną na pasie do jazdy na wprost stało jakieś tam Mondeo (ja za nim), a obok na pasie do skrętu w lewo ustawił się ładny nowy Jeep Grand Cherokee SRT. Jak zapaliło się zielone, to ten cwaniaczek zamiast pojechać w lewo to wystartował jak strzała i pojechał prosto, więc kawałek dalej wyprzedziłem to Mondeo i na następnych światłach ustawiałem się obok owego Jeep'a. Chciałem mu pokazać, że wcale nie ma takiej super maszyny i że moje Audi go objedzie, lub przynajmniej równo pojedziemy.
Spod świateł ruszyłem dużo sprawniej niż on i już się śmiałem, kiedy nagle zobaczyłem, że on mnie ku**a dogania i wyprzedza (a widać było, że nie było mu łatwo dotrzymać mi tempa). Myślę sobie, no kurrrrr... przecież powinienem już dawno być dużo dalej z przodu.... patrze na FIS, a tam...... zasrana kontrolka "sprężynka" i silnik trup, a on w tym czasie przejechał obok mnie...(ledwo wyhamował na końcu przy zwężeniu dwóch pasów w jeden). Ogarnęło mnie wówczas dzikie wku***ienie. Objechałbym dziada bez mrugnięcia okiem, gdyby nie to, że właśnie ta kontrolka się włącza i silnik muli. Drań pewnie się cieszył i dalej myślał jakiego to ma szybkiego i zajedwabistego Jeepa.
Nie ma rady....trzeba jechać na kompa i to zdiagnozować i naprawić, bo więcej hańby nie zniosę
Pozdro:)
Pozdrawiam.
--== A8 4EVER ==--
Będziesz miał spalone świece, u mnie było to samo. Nagle silnik stał się martwy, kontrolka w kształcie wężyka się zaświeciła i po robocie. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu wszystko było git, okazało się że 2 świece spalone, przy okazji dopalenie dpf bo był zatkany w wartości coś około 27%, po takich czynnościach już ponad rok bez problemu. Koszt świec nie duży, z tego co pamiętam około 40-50zł za sztukę.
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz