![]() |
![]() |
![]() |
[D2 94 4.2PB ] Pompa wspomagania układu kierowniczego
[D2 94 4.2PB ] Pompa wspomagania układu kierowniczego
Witam. Koledzy padła mi pompa wspomagania kierownicy z mojej winy bo kreciłem sie na śniegu długi czas z kręconą na maxa kierownica i pompa padla tzn. wyje i dziwnie zaczeła pracować. I teraz mam pytanko czy dam rade ją wymienić bez podnośnika i kanału ? od góry wyciagać czy od dołu? Prosze o wskazówki od kogos kto już to przerabiał? Szukalem na całym dziale Zawieszenie coś o wymianie ale nie moglem znalźć. Moj silnik to 4.2 ABZ.
Ostatnio zmieniony 11 mar 2013, 00:19 przez Wiśnia, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
Dasz radę od góry, u siebie to robiłem. Tylko nie wiem czy w preFL będzie podobnie. Aby wytargać pompę musisz zrzucić pasek micro i wiatrak z wisco (możesz bez ściągania wisco ale jest hardkorowo) Reszta to zlanie płynu ze zbiorniczka, odkręcenia 3 śrub mocujących pompę, potem odkręcenie 2 przewodów od pompy.
Pompę możesz zregenerować na warsztacie, tzn rozkręcić obudowę, bieżnię żeliwną przeszlifować paręnaście razy papierem wodnym 1500-3000 i tak samo z łopateczkami wirnika. Nie ma w pompie żadnego łożyska (w po FL) U mnie po tym zabiegu przestała jęczeć i powróciło wspomaganie. Nie wspomaga jak nówka ale jest spora poprawa.
Pompę możesz zregenerować na warsztacie, tzn rozkręcić obudowę, bieżnię żeliwną przeszlifować paręnaście razy papierem wodnym 1500-3000 i tak samo z łopateczkami wirnika. Nie ma w pompie żadnego łożyska (w po FL) U mnie po tym zabiegu przestała jęczeć i powróciło wspomaganie. Nie wspomaga jak nówka ale jest spora poprawa.

- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
Pompa wymontowana, by miec lepszy dostep do niej trzeba wykrecic wiatrak od klimatyzacji ktory jest wsuwany w obudowe chlodnicy i blokowany dwiema srubami na klucz 10. Nie mialem dostepu do napinacza paska zeby poluzowac i sciagnac pasek wiec zrzucilem go z rolki . Bede mial zabawy zeby zalozyc pasek :-)
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz